Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Γράφτηκε ιστορία: Έφηβη θα διατηρήσει μετά θάνατον το σώμα της με την κρυογονική μέθοδο



Ένα 14χρονο κορίτσι που ήθελε να διατηρηθεί τεχνητά το σώμα της για να την επαναφέρουν κάποτε στη ζωή, αν βρεθεί ίαση στην ασθένειά της, κέρδισε μια ιστορική νομική μάχη λίγο πριν το θάνατό της.

Η έφηβη κοπέλα, που ήταν βαριά άρρωστη με μια σπάνια μορφή καρκίνου, είχε την υποστήριξη της μητέρας της για να διατηρηθεί το σώμα της με την κρυογονική μέθοδο, αλλά όχι του πατέρα της.
Ο δικαστής απεφάνθη ότι η μητέρα του κοριτσιού έχει το δικαίωμα να αποφασίσει τι θα γίνει με το σώμα της κόρης της, η οποία πέθανε τον Οκτώβριο. Το σώμα της κοπέλας μεταφέρθηκε ήδη στις ΗΠΑ, όπου και υπάρχουν οι υποδομές για να καταψυχθεί επ’ αόριστον. Η υπόθεση μόλις έγινε γνωστή μέσα από το βρετανικό BBC.

Κατά τους τελευταίους μήνες της ζωής της η 14χρονη, που ήταν κάτοικος Λονδίνου, είχε ψάξει καλά μέσω διαδικτύου την πιθανότητα και διαδικασία κρυογονικής κατάψυξης ενός ανθρώπινου σώματος.
Η κρυογονική μέθοδος είναι η διαδικασία της κατάψυξης και διατήρησης ενός ολόκληρου σώματος με την ελπίδα ότι η ανάνηψη και θεραπεία του θα είναι εφικτή κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον.
Ο δικαστής Πίτερ Τζάκσον επισκέφθηκε την κοπέλα στο νοσοκομείο και της είπε ότι ήταν πολύ γενναίος ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπιζε την κατάστασή της. Η απόφασή του, είπε, δεν αφορούσε το δικαίωμα κάποιου να ακολουθήσει την κρυογονική κατάψυξη του σώματός του, αλλά τη διαμάχη μεταξύ των γονέων για το ποιος θα είχε την ευθύνη του σώματος της 14χρονης, αφότου εκείνη πέθαινε.
Γενικά η κρυογονική είναι μια αμφιλεγόμενη διαδικασία και κανείς δεν ξέρει ακόμα εάν είναι εφικτό να επανέλθει στη ζωή ένας άνθρωπος από τη στιγμή που το σώμα του θα έχει παγώσει. Υπάρχουν εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, όπου είναι τεχνητά δυνατό να διατηρηθεί ένα σώμα μέσα σε υγρό άζωτο σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω από -130°C). Το κόστος της κρυογονικής κατάψυξης ενός σώματος για αόριστο χρονικό διάστημα υπολογίζεται σε περίπου 43.000€.
Το γράμμα που έγραψε η 14χρονη προς τον δικαστή πριν πεθάνει
«Μου ζητήθηκε να εξηγήσει γιατί θέλω να κάνω αυτό το ασυνήθιστο πράγμα.
Είμαι μόνο 14 ετών και δεν θέλω να πεθάνω, αλλά ξέρω ότι πρόκειται να πεθάνω σύντομα.
Νομίζω ότι η κρυογονική κατάψυξη μου δίνει την ευκαιρία να θεραπευτώ και να ξυπνήσω - ακόμη και σε εκατοντάδες χρόνια από τώρα.
Δεν θέλω να θαφτώ υπόγεια.
Θέλω να ζήσω και πιστεύω ότι στο μέλλον θα βρεθεί μια θεραπεία για τον καρκίνο μου και θα με ξυπνήσουν.
Θέλω να έχω αυτή την ευκαιρία.
Αυτή είναι η επιθυμία μου.»

http://www.bbc.com/news/health-38012267

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου