Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

«Έφυγε» ο Κωστής Στεφανόπουλος


Πέθανε λίγο μετά τις 11 χθες βράδυ ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. 


Είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» από τις 17 του μήνα με επιπλοκές πνευμονίας. Η υγεία του ήταν ήδη επιβαρυμένη και παρά την εντατική θεραπευτική αγωγή, ο οργανισμός του δεν ανταποκρίθηκε.
Ο Κωστής Στεφανόπουλος είχε ένα μακρύ και επιτυχημένο βίο στα κοινά, φτάνοντας ως το ύπατο αξίωμα της χώρας το οποίο υπηρέτησε με τρόπο υποδειγματικό και καθολικά αποδεκτό.
Γεννημένος στην Πάτρα στις 15 Αυγούστου 1926, σπούδασε νομικά στην Αθήνα και ως το 1975 άσκησε ενεργό δικηγορία.
Πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής το 1964. Αμέσως μετά την πτώση της χούντας, συμμετείχε στην πρώτη κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Κωσταντίνου Καραμανλή, μέχρι το 1977 όπου επανεκλέγεται βουλευτής Πατρών και θεωρείται ήδη ένα από τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ.
Το Δεκέμβριο του 1981, διεκδίκησε την προεδρεία της Νέας Δημοκρατίας. Στη σχετική ψηφοφορία πήρε 32 ψήφους, ενώ η κοινοβουλευτική ομάδα εξέλεξε πρόεδρο τον Ευάγγελο Αβέρωφ.
Διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ μέχρι το 1985.
Το Σεπτέμβριο του 1984, ήταν για δεύτερη φορά υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πήρε 41 ψήφους χάνοντας την προεδρεία από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Το 1985 ιδρύει την ΔΗΑΝΑ. Τρεις μέρες μετά την αποτυχία της ΔΗΑΝΑ στις ευρωεκλογές της 12ης Ιουνίου 1994, στις οποίες προσέγγισε αλλά δεν εξασφάλισε το 3%, ώστε να εκλέξει ευρωβουλευτή, ανακοίνωσε τη διάλυσή της και την αποχώρησή του από την πολιτική.
Στις 8 Μαρτίου 1995, με την υποστήριξη 11 βουλευτών της Πολιτικής Άνοιξης (ΠΟΛΑΝ), η οποία τον είχε προτείνει για το ανώτατο αξίωμα και 170 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη πανηγυρικά στην τρίτη ψηφοφορία, πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Το 2000 επανεκλέγεται στο ύπατο αξίωμα της χώρας, με 269 ψήφους και έγινε ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που υποστηρίχθηκε από τα δύο μεγάλα κόμματα και συγκέντρωσε τόσο μεγάλη πλειοψηφία, καθώς και ο πρώτος πρόεδρος που εξελέγη για δύο συνεχείς θητείες.
Ιστορική θα μείνει η ομιλία του παρουσία του Μπιλ Κλίντον το 1999 όταν απαρίθμησε τα δίκαια εθνικά αιτήματα της χώρας.
Το Νοέμβριο του 2000, ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας και το Φεβρουάριο του 2005, ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Έτυχε διαφόρων τιμητικών διακρίσεων και των ανωτάτων παρασήμων ξένων κρατών και είναι Επίτιμος δημότης πολλών Δήμων και Κοινοτήτων της χώρας μας.

Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα από τα πολιτικά κόμματα

Σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία εξέφρασε τα συλληπητήρια της. 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε εθνική παρακαταθήκη τη συνολική πολιτική διαδρομή του Κωστή Στεφανόπουλου. «Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε, καθ’ όλη την σταδιοδρομία του και ιδίως ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπόδειγμα ανιδιοτελούς, αξιοπρεπούς και συνεπούς υπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος. Υπό τα δεδομένα αυτά η συνολική πολιτική του διαδρομή συνιστά πραγματική εθνική παρακαταθήκη και δείκτη πορείας άσκησης πολιτικών και πολιτειακών καθηκόντων. Προς τους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια. Αιωνία η μνήμη του», αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο συλλυπητήριο μήνυμά του.
Ως ένα πολιτικό με όραμα για την κοινωνία και με έγνοια για το συμφέρον της χώρας, περιγράφει τον εκλιπόντα Κωστή Στεφανόπουλο το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, με σχετικό δελτίο Τύπου.
Αναλυτικά, «ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου. Ο εκλιπών, πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπήρξε ένας πολιτικός με ηθική και υψηλό όραμα για την κοινωνία, την οποία υπηρέτησε, κατά τη μακρά πολιτική του διαδρομή, με γνώμονα πάντα το συμφέρον της χώρας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του»,καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου