Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Σάμος: Μεγάλη συγκέντρωση για το προσφυγικό!


Φωτογραφίες; "Σαμιακόν Βήμα"
Ολοκληρώθηκε στις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας, 21/11, η πανσαμιακή συγκέντρωση για το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό ζήτημα παρουσία πλήθους κόσμου από όλη τη Σάμο.

Στην αρχή της συγκέντρωσης διαβάστηκε επιστολή του μητροπολίτη Σάμου, κ.κ. Ευσεβίου και στη συνέχεια ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Κώστας Αμυρσώνης διάβασε το πρόσφατο ψήφισμα του οργάνου.


Το λόγο πήραν στη συνέχεια ο δήμαρχος Σάμου, κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, κ. Νίκος Κατρακάζος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Γιώργος Κυριαζής, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, κ. Γιώργος Κολλάρας και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, κ. Κώστας Κυριαζής.

Πανοραμική άποψη της συγκέντρωσης - Φωτογραφίες: "Σαμιακόν Βήμα"

Στο πόντιουμ ο δήμαρχος Σάμου Μ. Αγγελόπουλος

 Δήμαρχος Σάμου: "Η Σάμος δεν θα καθηλωθεί"

"Με αίσθημα ιδιαίτερης ευθύνης χαιρετίζω αυτή την εντυπωσιακή παρουσία σας, σήμερα, εδώ, στην ειρηνική συγκέντρωση-διαμαρτυρία μας για τα προβλήματα που το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα έχει προκαλέσει στο νησί μας. Προβλήματα που ολοένα οξύνονται και έρχονται να προσθέσουν το δυσβάσταχτο βάρος τους σε όσα και εμείς, όπως και όλη η χώρα αντιμετωπίζει: την οικονομική κρίση, τη φορολογική λαίλαπα, την ανεργία, την αβεβαιότητα για το αύριο.  Από τη Σάμο έχουν περάσει από πέρυσι πάνω από 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Στο χοτ-σποτ που, παρά την άρνηση του δήμου -και την διακοπή εργασιών που ζήτησε- η κυβέρνηση επέβαλε να φιλοξενηθεί σε δημόσιο χώρο, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το κέντρο της πόλης μας, βρίσκονται αυτή τη στιγμή 2.500 άνθρωποι. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού τέτοια αναλογία! 6.000 μόνιμοι κάτοικοι και 2.500 πρόσφυγες/μετανάστες!", είπε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Αγγελόπουλος.



Το πλήθος έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται... (Φωτό: Γ. Τσεβρένης)

Φωτό: "Σαμιακόν Βήμα"


"Σε ένα χώρο που, στοιχειωδώς και πάλι, δε μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 750, 2.500 άνθρωποι, άντρες, γυναίκες και παιδιά διαφορετικών εθνοτήτων, νοοτροπιών, πολιτισμικής ταυτότητας και καταγωγής, στοιβάζονται υπό κακές και άθλιες συνθήκες. Μήνες τώρα. Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό, αστυνομία, πυροσβεστική, υγειονομικές αρχές, όλοι οι αρμόδιοι φορείς για την αντιμετώπιση του θέματος έχουν υπερβάλει εαυτούς εδώ και καιρό. Όσο κι αν καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, όση αυταπάρνηση και να δείξουν, είναι φανερό σε όλους ότι δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν όλα τα προβλήματα και τον καθημερινό κίνδυνο που υπάρχει.Το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών έχει κλονιστεί, η κοινωνική αντοχή εξαντλείται, η τοξικότητα αυξάνεται. Εξάλλου τα σοβαρά πρόσφατα επεισόδια αυτό δείχνουν! Ο τουρισμός, η βασική πηγή εισοδήματος για το νησί μας, το 85% του ΑΕΠ μας,  υπέστη σοβαρό πλήγμα. Με νύχια με δόντια μειώθηκε η μεγάλη ζημιά. Το 2017 είναι μια πάρα πολύ κρίσιμη χρονιά για όλους τους επαγγελματίες, για όλους τους εργαζομένους για την προοπτική όλων.

Η περίεργη απροθυμία της κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει την κατάσταση γύρω από τις πολυάριθμες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Σάμο μας, προξενεί από ερωτηματικά σε όλους μας, έως όμως και θυμό σε ανθρώπους που ζουν από κοντά το πρόβλημα και, αρκετοί μάλιστα, συνεισφέρουν στην αντιμετώπισή του με πραγματικό ανθρωπισμό και γνήσιο αλτρουισμό', είπε ο δήμαρχος Σάμου και έκανε λόγο για απουσία Κυβέρνησης, που τάζει, αλλά στο τέλος δεν κάνει τίποτε". 

Ο κ. Αγγελόπουλος αναφέρθηκε και στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλας  υπέγραψε επίσημο έγγραφο που δεσμευόταν για την άμεση αποσυμφόρηση του χοτ-σποτ, για την άμεση ενίσχυση των αρχών που καθημερινά αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. " Με την υπογραφή αυτή μπήκε ταφόπλακα στην αξιοπιστία της Κυβέρνησης! Είναι λυπηρό. Είναι εξοργιστικό. Είναι επικίνδυνο να μην τηρούνται οι δεσμεύσεις προς ένα ακριτικό ιστορικό τόπο, τη Σάμο μας! Οι δεσμεύσεις αυτές περιλαμβάνουν και τη  δέσμη μέτρων οικονομικής ανακούφισης και ενίσχυσης του νησιού που, εκτός από το προσφυγικό, έχει πλέον, σε λίγες μέρες να αντιμετωπίσει και μία αύξηση του ΦΠΑ καταδικαστική για τον τόπο, κατά μέσο όρο 7%, και σε άλλες περιπτώσεις 15%. Με ουσιαστική οικονομική επιβάρυνση πάνω από 25% στο κόστος της καθημερινής ζωής Ό,τι υπόσχεται στους δανειστές, βλέπετε, το τηρεί η κυβέρνηση, στους νησιώτες του Βορείου Αιγαίου δεν τα τηρεί", είπε ο κος Αγγελόπουλος και πρόσθεσε: " Εμείς εδώ, στην άκρη της Ελλάδας, δεν πιστεύουμε ότι είμαστε παιδιά ενός κατώτερου θεού, ίσως η Κυβέρνηση μας θεωρεί. Η Σάμος δεν αντέχει πλέον.Δεν αντέχει άλλη πίεση, δεν αντέχει άλλη επιβάρυνση, δεν αντέχει άλλη αδιαφορία, δεν αντέχει άλλα ψέμματα", είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του.



Στο πόντιουμ ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Ν. Κατρακάζος


  
Αντιπεριφερειάρχης Σάμου: "Λέμε όχι σε κινήσεις που οδηγούν σε μόνιμη παραμονή" 

"Σήμερα στέλνουμε πολλά μηνύματα, όχι μόνο στον κο Μουζάλα, αλλά σε όλους. Στέλνουμε μήνυμα ενότητας και είναι σήμερα σημαντικό που είμαστε όλοι εδώ, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι παραγωγικοί φορείς, η τοπική εκκλησία και οι πολίτες.  Και όταν είμαστε πολλοί τα μηνύματα είναι δυνατά και ισχυρά. Θέλω να στείλω μήνυμα στον κο Μουζάλα. Δεν είμαστε στη Σάμο 5 γραφικοί και ακραίοι που διαμαρτυρόμαστε. Είμαστε όλη η Κοινωνία και σήμερα το δείχνουμε με τον καλύτερο τρόπο. Δεν είναι πρόβλημα λίγων ανθρώπων, άλλα όλων των ανθρώπων, όχι μόνο της πόλης της Σάμου, αλλά ολόκληρου του νησιού. Οι διαμαρτυρίες μας δεν στρέφονται κατά των προσφύγων. Στρέφονται κατά αυτών που δημιούργησαν το πρόβλημα, που το συντηρούν και σήμερα μας κοροϊδεύουν. Λέμε εδώ και τώρα αποσυμφόρηση», είπε ο κ. Κατρακάζος. 

Ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου έκανε λόγο για σκληρό εκβιασμό της Κυβέρνησης που κινείται στη μόνιμη παραμονή των μεταναστών στη Σάμο. «Εμείς σαν κοινωνία πρέπει να φωνάζουμε όσο πιο δυνατά μπορούμε «Αποσυμφόρηση εδώ και τώρα» και να λέμε όχι σε κινήσεις που οδηγούν σε μόνιμη παραμονή. Και ποιες είναι αυτές οι κινήσεις; Να πάρουν παιδεία εδώ στη Σάμο, να πάνε σε ξενοδοχεία να μάθουμε να ζούμε με το ζόρι όπως είπε στους Χιώτες ο κος Μουζάλας με τους μετανάστες. Ε δεν θα μάθουμε! Δεν θα το δεχτούμε», είπε ο κος Κατρακάζος και έκανε λόγο για κοροϊδία της Κυβέρνησης που υλοποιεί συγκεκριμένο σχέδιο να αφήσει μόνιμα στον τόπο μας χιλιάδες ανθρώπους παρά τη θέλησή τους.


Ολοκληρώθηκε στις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας η πανσαμιακή συγκέντρωση για το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα, παρουσία πλήθους κόσμου από όλη τη Σάμο.

Δήμαρχος Σάμου: "Η Σάμος δεν θα καθηλωθεί"

"Με αίσθημα ιδιαίτερης ευθύνης χαιρετίζω αυτή την εντυπωσιακή παρουσία σας, σήμερα, εδώ, στην ειρηνική συγκέντρωση-διαμαρτυρία μας για τα προβλήματα που το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα έχει προκαλέσει στο νησί μας. Προβλήματα που ολοένα οξύνονται και έρχονται να προσθέσουν το δυσβάσταχτο βάρος τους σε όσα και εμείς, όπως και όλη η χώρα αντιμετωπίζει: την οικονομική κρίση, τη φορολογική λαίλαπα, την ανεργία, την αβεβαιότητα για το αύριο.

Από τη Σάμο έχουν περάσει από πέρυσι πάνω από 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Στο χοτ-σποτ που, παρά την άρνηση του δήμου -και την διακοπή εργασιών που ζήτησε- η κυβέρνηση επέβαλε να φιλοξενηθεί σε δημόσιο χώρο, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το κέντρο της πόλης μας, βρίσκονται αυτή τη στιγμή 2.500 άνθρωποι. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού τέτοια αναλογία! 6.000 μόνιμοι κάτοικοι και 2.500 πρόσφυγες/μετανάστες!", είπε στην αρχή της ομιλίας του ο δήμαρχος της Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος.


"Η περίεργη απροθυμία της κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει την κατάσταση γύρω από τις πολυάριθμες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Σάμο μας, προξενεί από ερωτηματικά σε όλους μας, έως όμως και θυμό σε ανθρώπους που ζουν από κοντά το πρόβλημα και, αρκετοί μάλιστα, συνεισφέρουν στην αντιμετώπισή του με πραγματικό ανθρωπισμό και γνήσιο αλτρουισμό', είπε ο δήμαρχος Σάμου και έκανε λόγο για απουσία Κυβέρνησης, που τάζει, αλλά στο τέλος δεν κάνει τίποτε", σημείωσε. 

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας υπέγραψε επίσημο έγγραφο που δεσμευόταν για την άμεση αποσυμφόρηση του χοτ-σποτ, για την άμεση ενίσχυση των αρχών που καθημερινά αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.

"Με την υπογραφή αυτή μπήκε ταφόπλακα στην αξιοπιστία της Κυβέρνησης! Είναι λυπηρό. Είναι εξοργιστικό. Είναι επικίνδυνο να μην τηρούνται οι δεσμεύσεις προς ένα ακριτικό ιστορικό τόπο, τη Σάμο μας! Οι δεσμεύσεις αυτές περιλαμβάνουν και τη  δέσμη μέτρων οικονομικής ανακούφισης και ενίσχυσης του νησιού που, εκτός από το προσφυγικό, έχει πλέον, σε λίγες μέρες να αντιμετωπίσει και μία αύξηση του ΦΠΑ καταδικαστική για τον τόπο, κατά μέσο όρο 7%, και σε άλλες περιπτώσεις 15%. Με ουσιαστική οικονομική επιβάρυνση πάνω από 25% στο κόστος της καθημερινής ζωής.  Ό,τι υπόσχεται στους δανειστές, βλέπετε, το τηρεί η κυβέρνηση, στους νησιώτες του Βορείου Αιγαίου δεν τα τηρεί", είπε ο κ. Αγγελόπουλος και πρόσθεσε:

"Εμείς εδώ, στην άκρη της Ελλάδας, δεν πιστεύουμε ότι είμαστε παιδιά ενός κατώτερου θεού, ίσως η Κυβέρνηση μας θεωρεί. Η Σάμος δεν αντέχει πλέον.Δεν αντέχει άλλη πίεση, δεν αντέχει άλλη επιβάρυνση, δεν αντέχει άλλη αδιαφορία, δεν αντέχει άλλα ψέμματα", είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου