Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

ΤΕΛΟΣ και το Τσιπουράκι; ΠΟΙΟ το νέο τελεσίγραφο της Κομισιόν για το ΤΣΙΠΟΥΡΟ




Ποιο το νέο τελεσίγραφο της Κομισιόν για το τσίπουρο;

Ελπίδες ότι το επικείμενο νομοσχέδιο για το τσίπουρο διημέρων, γνωστό ως χύμα, θα σβήσει τις φωτιές που έχουν ανάψει στην αγορά και την κυβέρνηση, εκφράζουν παράγοντες της αγοράς, την ώρα που σε όλη τη χώρα τα καζάνια των παραγωγών χύμα τσίπουρου έχουν ανάψει για τα καλά αποστάζοντας τα στέμφυλα που έχουν περισσέψει από την παραγωγή κρασιού.

Η αύξηση του ΕΦΚ για τους διήμερους παραγωγούς, αυτούς δηλαδή που παράγουν το χύμα τσίπουρο, προβλέπεται σύμφωνα με πληροφορίες, από το νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση, το οποίο καθορίζει επίσης νέο καθεστώς ως προς τη διακίνηση του αποσταζόμενου προϊόντος.

Στόχος είναι να διασφαλιστούν τα δημόσια έσοδα, βάζοντας φρένο στην καταστρατήγηση του καθεστώτος των διήμερων παραγωγών αλλά διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα το δικαίωμά τους να αποστάζουν για ιδιοκατανάλωση.

Όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, η χύμα διακίνηση τσίπουρου διημέρων υπερβαίνει εξόφθαλμα τις δηλούμενες ποσότητες, και οι έξτρα ποσότητες διακινούνται παράνομα, χωρίς την καταβολή του ήδη μειωμένου φόρου από τον οποίο επωφελείται το χύμα τσίπουρο, με αποτέλεσμα το κράτος να καταγράφει σημαντικές απώλειες δημοσίων εσόδων από τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο.

344 εκ. ευρώ απώλειες για το κράτος

Το βασικό πρόβλημα βρίσκεται στην τεράστια διαφορά στη φορολόγηση μεταξύ χύμα και εμφιαλωμένου και στην αδυναμία ελέγχου των διακινούμενων ποσοτήτων, που δημιουργούν κίνητρα για την διακίνηση μεγαλύτερων από τις νόμιμες δηλούμενες ποσότητες.

Συγκεκριμένα, η παραγωγή τσίπουρου/τσικουδιάς διημέρων υπόκειται σε φορολογία 1,40 ευρώ ανά λίτρο αιθυλικής αλκοόλης ή 0,59 ευρώ ανά κιλό τελικού προϊόντος, λόγω της πρόνοιας του νομοθέτη για τους μικρούς αποσταγματοποιούς για προσωπική/οικιακή χρήση και περιορισμένη εμπορία για τη στήριξη του εισοδήματός τους. Από την άλλη, για τα αντίστοιχα εγχώρια προϊόντα που προορίζονται για εμπορική χρήση ο ΕΦΚΟΠ είναι 12,75 ευρώ ανά λίτρο αιθυλικής αλκοόλης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ενώ δηλώνονται μόλις 5-6 εκ. λίτρα χύμα τσίπουρου ετησίως, η πραγματική ποσότητα που κυκλοφορεί στην Ελλάδα ανέρχεται στα 30 εκ. λίτρα, εκ των οποίων τα 20 εισέρχονται παράνομα από Βουλγαρία, Αλβανία και Τουρκία και βαπτίζονται στις τοπικές αγορές ως «παραδοσιακό ελληνικό προϊόν», χωρίς να πληρούνται οι απαραίτητοι κανόνες ιχνηλασιμότητας και προδιαγραφές υγιεινής.

Το τελεσίγραφο της Κομισιόν

Η καταστρατήγηση του καθεστώτος και η τεράστια φορολογική ψαλίδα μεταξύ χύμα και εμφιαλωμένου τσίπουρου που συνετέλεσαν στη γιγάντωση της παραβατικότητας, έφεραν τελικώς στην πόρτα της χώρας το τελεσίγραφο της Κοµισιόν.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι επιβάλλεται υπερβολικά μειωμένος συντελεστής φορολογίας στο τσίπουρο και στην τσικουδιά που παρασκευάζονται χύμα από τους διήμερους αποστάκτες και υποστηρίζει πως το καθεστώς αυτό αποτελεί παράβαση της σχετικής νομοθεσίας της ΕΕ για τον φόρο κατανάλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου