Ύστερα από την κατανάλωση 4-5 ενεργειακών ποτών, καθημερινά, για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, ο άνδρας, ανέπτυξε δυσφορία, ανορεξία και επιδεινούμενο κοιλιακό άλγος, το οποίο εξελίχτηκε σε ναυτία και έμετο. Αρχικά θεώρησε ότι τα συμπτώματά του οφείλονταν σε γρίπη. Ωστόσο, άρχισε να ανησυχεί όταν διαπίστωσε ότι έχει σκούρα ούρα και ανέπτυξε γενικευμένο ίκτερο. Εκτός από την κατανάλωση ενεργειακών ποτών, δεν είχε σημειώσει αλλαγές στη διατροφή του, στη χρήση αλκοόλ, καπνού ή ναρκωτικών.
Η σωματική εξέταση αποκάλυψε ίκτερο και ευαισθησία στη δεξιά άνω κοιλία. Οι εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν υψηλά επίπεδα ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες), υποδεικνύοντας βλάβη του ήπατος και ηπατίτιδα C, ενώ η βιοψία ήπατος έδειξε σοβαρή ηπατίτιδα.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι ιοί είναι η πιο κοινή αιτία της ηπατίτιδας, παγκοσμίως, ωστόσο και άλλες λοιμώξεις, αυτοάνοσες ασθένειες καθώς και τοξικές ουσίες, όπως το αλκοόλ και ορισμένα φάρμακα, μπορεί επίσης να την προκαλέσουν. Αλλά σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι μεταδοτική.
Οι γιατροί που αντιμετώπισαν το περιστατικό εξηγούν ότι η ανάπτυξη της οξείας ηπατίτιδας ήταν πιθανό να οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση ενεργειακών ποτών και ειδικά της βιταμίνης Β3 (νιασίνη).
Η πρόσληψή του ήταν περίπου 160-200 mg ημερησίως, κάτω από το όριο που μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα, αλλά παρόμοια με προαναφερθέν περιστατικό ηπατίτιδας, που σχετιζόταν με τα ενεργειακά ποτά (περίπου 300 mg νιασίνης ημερησίως).
Να σημειωθεί ότι η τοξικότητα είναι πιθανό να επιδεινωθεί από την συσσωρευτική επίδραση. Κάθε μπουκάλι ενεργειακό ποτό που κατανάλωνε περιείχε 40 mg νιασίνης, ή 200% του συνιστώμενου ημερήσιου ορίου.
Ο ασθενής υποβλήθηκε σε θεραπεία με στενή παρακολούθηση, συχνή επιτήρηση και διαχείριση των συμπτωμάτων. Διέκοψε την κατανάλωση ενεργειακών ποτών και συμβουλεύτηκε να αποφεύγει στο μέλλον προϊόντα που περιέχουν νιασίνη.
«Νομίζω ότι αυτό θα είχε συμβεί στο συγκεκριμένο άτομο, ακόμη και αν δεν έπασχε από ηπατίτιδα C», δήλωσε ο Eric Yoshida, ηπατολόγος και καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας.
Ωστόσο, η παρατήρηση της αναφοράς περίπτωσης αποτελεί ένδειξη και δεν προσφέρει επαρκή στοιχεία για τη σχέση αιτίας- αποτελέσματος.
Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή των καταναλωτών:
«Δεδομένου ότι η αγορά ενεργειακών ποτών συνεχίζει να επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς, οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους των διάφορων συστατικών τους. Οι βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά, όπως η νιασίνη είναι παρόντα σε ποσότητες που υπερβαίνουν κατά πολύ τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη, αυξάνοντας τον κίνδυνο για επιβλαβή συσσώρευση και τοξικότητα», καταλήγουν οι συγγραφείς.
Σύμφωνα με τους ίδιους, τα ενεργειακά ποτά, καθώς και άλλα φυτικά / μη συνταγογραφούμενα συμπληρώματα θα πρέπει να εξετάζονται από τους κλινικούς γιατρούς στις περιπτώσεις ασθενών με οξεία ηπατίτιδα, ιδιαίτερα τη στιγμή που άλλες αιτιολογίες έχουν αποκλειστεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου