Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Οι δανειστές απειλούν με "κούρεμα" καταθέσεων


Σαφές μήνυμα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα 
ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα των εταίρων, αν δεν ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα που δημιουργούν για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τα «κόκκινα» δάνεια, έχουν αποστείλει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», οι θεσμοί, οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο στην ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εν λόγω ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει σύμφωνα με τη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία που προβλέπει και bail in. Την συμμετοχή δηλαδή στο κόστος εξυγίανσης μιας προβληματικής τράπεζας όσων την έχουν χρηματοδοτήσει άμεσα και έμμεσα, όπως οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι, και οι ανασφάλιστες καταθέσεις.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η δεύτερη αξιολόγηση συνδέεται άμεσα με την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, στο νομοθετικό πλαίσιο δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα κρίσιμες παρεμβάσεις, όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και η νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών που θα εμπλακούν στις αναδιαρθρώσεις προβληματικών εταιρειών.
Επιπρόσθετα ακόμα και στα πεδία που έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις, όπως στο ζήτημα των πλειστηριασμών, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο (απεργίες δικηγόρων, κινητοποιήσεις φορέων κ.λπ.) ο νόμος δεν εφαρμόζεται.


taxalia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου