Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Σκοπιανό: Ο Ζάεφ απορρίπτει την ονομασία erga omnes και την αλλαγή Συντάγματος αλλά «βλέπει» πρόοδο!


«Είναι αλήθεια ότι τα περισσότερα ζητήματα έχουν επιλυθεί, κάτι που δικαιολογεί την 
πεποίθησή μου ότι υπάρχει πρόοδος. Ομως, θα θεωρηθεί ότι έχουν κλείσει όλα αυτά μόνο όταν υπάρξει τελική συμφωνία», είπε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ.

«Θα έλεγα ότι μόνο τα ζητήματα που αφορούν το εύρος της χρήσης και το θέμα της ονομασίας για διεθνή χρήση δεν έχουν επιλυθεί ακόμη. Είμαστε αρκετά κοντά στη λύση που θα επιβεβαιώνει τους όρους της ταυτότητας, εθνικότητας και γλώσσας», πρόσθεσε ο Ζάεφ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σε σχέση με τις απαιτήσεις της χώρας μας για ονομασία erga omnes, επανέλαβε τη θέση ότι η ονομασία θα πρέπει να έχει μόνο διεθνή χρήση, χωρίς αλλαγή του Συντάγματος, καθώς η εντός των συνόρων ονομασία δεν έχει κανένα αντίκτυπο στην Ελλάδα, σημείωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ.

Σε ό,τι αφορά τον αλυτρωτισμό, δήλωσε ότι «πρέπει να σχεδιαστούν κατάλληλες διαμορφώσεις που θα δείχνουν ότι η ΠΓΔΜ δεν έχει εδαφικές βλέψεις απέναντι στην Ελλάδα, ούτε πρόθεση να παραβιάσει τα σύνορα και να παρέμβει στην ελληνική κληρονομιά. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα».

Ξεκαθάρισε, τέλος, ότι η λύση θα πρέπει να είναι αποδεκτή από τους θεσμούς και τους πολίτες και των δύο χωρών, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αντιπολίτευση σε Αθήνα και Σκόπια θα τη στηρίξει, κάτι που αποτελεί επιπλέον εγγύηση για τη βιωσιμότητά της.

newspost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου