Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Ο ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΘΑ ΣΥΓΧΑΡΕΙ ΤΟΝ ΟΡΜΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ;


Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
θα συγχαρεί τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν μετά την «καθαρή νίκη» του κόμματός του στις εκλογές, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.
«Ο πρόεδρος Γιούνκερ θα γράψει σήμερα (Δευτέρα) στον πρωθυπουργό Όρμπαν για να τον συγχαρεί για την καθαρή νίκη του κόμματός του», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Μαργαρίτης Σχοινάς στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής.
Ο Γιούνκερ θα έχει εξάλλου τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Όρμπαν την Τρίτη, πρόσθεσε ο Μ. Σχοινάς.
«Η Επιτροπή ανυπομονεί να εργαστεί με τη νέα ουγγρική κυβέρνηση για τις πολλές κοινές προκλήσεις που μας περιμένουν τους επόμενους μήνες», είπε ακόμη ο εκπρόσωπος.
Αμφιλεγόμενος ηγέτης στην ΕΕ, ο Βίκτορ Όρμπαν και το κόμμα του Fidesz, που εξασφάλισαν το 48,8% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, ανήκουν στην ίδια ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια με τον Γιούνκερ καθώς και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).
«Ο ουγγρικός λαός εξέφρασε χθες τη βούλησή του. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία ένωση δημοκρατιών και αξιών. Ο πρόεδρος Γιούνκερ και η Επιτροπή φρονούν πως η προάσπιση αυτών των αξιών και αυτών των αρχών είναι μια κοινή υποχρέωση όλων των κρατών μελών χωρίς εξαίρεση», σχολίασε εξάλλου ο Μαργαρίτης Σχοινάς, απαντώντας σε ερώτηση για τους αμφιλεγόμενους νόμους που αποφάσισε πρόσφατα η Ουγγαρία υπό την κυβέρνηση του Όρμπαν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε τον Δεκέμβριο στο Δικαστήριο της ΕΕ κατά της Ουγγαρίας για τον νόμο της για τις ΜΚΟ που έχει στόχο, σύμφωνα με τους αντιπάλους του, τον Αμερικανό χρηματιστή Τζορτζ Σόρος, καθώς και για το θέμα της νέας νομοθεσίας για την ανώτατη εκπαίδευση. Η Κομισιόν εκτιμά πως ο νόμος αυτός δεν συνάδει με το δίκαιο της Ένωσης.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου