Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Έρευνα που ΣΟΚΑΡΕΙ – Σχεδόν το 50% των Ελλήνων πιστεύει ότι θα γίνει πόλεμος Ελλάδας και Τουρκίας


Η φετινή έρευνα της Public Issue επικεντρώνεται στις στάσεις της ελληνικής κοινής γνώμης απέναντι στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Και παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, αφού έρχεται εν μέσω σημαντικών γεωπολιτικών ανακατατάξεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων.
Public Issue: Βλέπουν… πόλεμο οι Έλληνες!

Το 81% των ερωτηθέντων πιστεύει πως σε σχέση με την περσινή χρονιά οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας έχουν χειροτερεύσει. Παράλληά, το 74% εκτιμά ότι το σημαντικότερο πρόβλημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η αμφισβήτηση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας.

Στην ερώτηση πώς χειρίζεται η κυβέρνηση τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία, το 54% απάντησε μάλλον λάθος. Το 37% απάντησε μάλλον σωστά. Επίσης το 56 % θεωρεί μάλλον λάθος την κριτική που κάνει η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και μάλλον σωστή ένα 32%.


Το 70% πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Το 44% των ερωτηθέντων θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο ενός πολέμου με την Τουρκία στα επόμενα χρόνια και ένα 52% απίθανο. Μάλιστα, το 42% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο πόλεμος θα λήξει με νίκη της Ελλάδας. Η συντριπτική πλειοψηφία, το 65% απάντησε πώς ένα θερμό επεισόδιο θα γίνει στο Αιγαίο, ενώ στη Θράκη απαντά το 7% και στην Κύπρο το 17%. 

ΝΑΤΟ και στρατός

Το 42% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η θέση της χώρας είναι πιο αδύνατη σε σχέση με πέρυσι και το 40% απαντά πως είναι ίδια. Επίσης το μεγαλύτερο ποσοστό, το 87% απαντά ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα με γειτονική χώρα, η Ελλάδα τα αντιμετωπίζει με την Τουρκία. Το 79% απαντά ότι η Τουρκία συνιστά απειλή για την Ελλάδα, το 17% απαντά πως καμία χώρα δεν συνιστά απειλή για την Ελλάδα και το 13% θεωρεί ως απειλή την Αλβανία.

Το 62% των ερωτηθέντων έχει αρνητική άποψη για το Νάτο και το 49% πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, σε αντίθεση με το 38% που πιστεύει ότι έχει ωφεληθεί.


Το 80% δηλώνει ότι μάλλον εμπιστεύεται τον στρατό, σε αντίθεση με ένα 17% που δηλώνει ότι μάλλον δεν τον εμπιστεύεται.

Στο ενδεχόμενο να αυξηθεί κατά τρεις μήνες η στρατιωτική θητεία, από εννιά μήνες σε 12, το 64% δηλώνει ότι μάλλον συμφωνεί με ένα τέτοιο ενδεχόμενο και το 31% ότι διαφωνεί. 



http://www.makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου