Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

ΕΚΤΑΚΤΟ: Πρόωρες Εκλογές Στις 24 Ιουνίου Ανακοίνωσε Ο Ρ.Τ.Ερντογάν!

Οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία θα διεξαχθούν στις 24 Ιουνίου όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Ο λόγος είναι απλός και σαφέστατος: Υπό τον φόβο ότι η τουρκική οικονομία μπορεί να κλονιστεί τους επόμενους μήνες από τις επιθέσεις που δέχεται από τις αγορές και επειδή ο Ρ.Τ.Ερντογάν οφείλει την παρατεταμένη παραμονή του στην εξουσία στην τουρκική μεσαία τάξη που ο ίδιος δημιούργησε, θέλει να κερδίσει την ψήφο της τώρα που υπάρχει πριν αυτή συντριβεί υπό το βάρος οικονομικών δυσκολιών.


Άλλωστε τώρα έχει την στέρεη συμμαχία με τον Ν.Μπαχτσελί και πρέπει να την εκμεταλλευθεί άμεσα.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν πιθανότατα φοβάται και δυτικούς δακτύλους που μπορεί να κινηθούν προς ανατροπή του και θέλει να συγκεντρώσει εγκαίρως την εξουσία στο πρόσωπό του και στο σύστημά του.

Άλλωστε ξέρει ότι δεν είναι αρεστός ούτε στις ΗΠΑ ούτε στην ΕΕ.
Σε μια προκλητική, για τον Ελληνισμό, ενέργεια προσανατολίζονταν μέχρι χθες οι «συνέταιροι» Ρ.Τ.Ερντογάν και Ντεβλέτ Μπαχτσελί οι οποίοι ήθελαν να προκηρύξουν πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στις 26 Αυγούστου, ημέρα της επετείου της ήττας του βυζαντινού αυτοκρατορικού στρατού στο Ματζικέρτ.

Ο υπερεθνικιστής «γκρίζος λύκος» Ν. Μπαχτσελί, πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) ζήτησε χθες από τις 3 Νοεμβρίου 2019, την μετάθεσή τους για την σημαδιακή εκείνη ημέρα.

Ο Μπαχτσελί επικαλέστηκε "οικονομικές και πολιτικές επιχειρήσεις εις βάρος της Τουρκίας" και υποστήριξε ότι είναι δύσκολο η χώρα να "αντέξει υπό τέτοιες συνθήκες" έως τον Νοέμβριο του 2019.

Ο Μπαχτσελί αποχώρησε χωρίς δηλώσεις και πριν από λίγη ώρα, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι αντί για τον Νοέμβριο του 2019, οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 24 Ιουνίου τουλάχιστον επιλέγοντας μια ημέρα που δεν έχει κάποια ιδιαίτερη αρνητική σημασία για τον Ελληνισμό.

Ο Ερντογάν μετα την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών είπε πως «αν και ο πρόεδρος και η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν έχουν προβλήματα λόγω της συμβατότητάς τους το παλίό σύστημα συνεχίζει να έχει τις αρρώστιές του και το νέο σύστημα πρέπει να εφαρμοσθεί έγκαιρα. Οι εξελίξεις σε Συρία και Ιράκ όπως και οι αβεβαιότητες πρέπει να διευθετηθούν.»

Ο 70χρονος βετεράνος πολιτικός, που παλαιότερα επέκρινε δριμύτατα τον Ερντογάν, είναι πλέον ένας από τους κυριότερους συμμάχους του.

Το MHP και το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου προέδρου έχουν συνάψει συμφωνία εκλογικής συνεργασίας ενόψει των επόμενων εκλογών.

Η 26η Αυγούστου είναι η επέτειος της μάχης του Μαντζικέρτ, το 1071, δηλαδή της νίκης των Σελτζούκων Τούρκων του σουλτάνου Αλπ Αρσλάν επί του βυζαντινού στρατού.

Οι προσεχείς διπλές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές είναι κρίσιμες για την Τουρκία καθώς θα σηματοδοτήσουν την έναρξη της ισχύος των νέων άρθρων του τουρκικού συντάγματος που μετατρέπουν την Τουρκία σε προεδρική δημοκρατία με τον Πρόεδρο της χώρας να έχει τις εξουσίες... Ρωμαίου Ύπατου!

Άρθρα τα οποία εγκρίθηκαν με το δημοψήφισμα για την τροποποίηση του συντάγματος, τον Απρίλιο του 2017.

Αναμένεται να κερδίσει εύκολα ή δύσκολα ο Ρ.Τ.Ερντογάν και να καταστεί κυριολεκτικά πανίσχυρος με δικαίωμα ακόμα και διάλυσης του Κοινοβουλίου εάν αυτό το κρίνει σκόπιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου