Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Αμερικανικοί πύραυλοι χτύπησαν τη Συρία


Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξαπέλυσαν στις 4 το πρωί του Σαββάτου το πρώτο κύμα 
επίθεσης με πυραύλους κατά στόχων της Συρίας, οι οποίοι έχουν σχέση με το καθεστώς του Άσαντ.

Ακούστηκαν πολλές εκρήξεις στη δυτική Δαμασκό την ώρα που ο Τραμπ ενημέρωνε τους Αμερικανούς για την απόφασή του να χτυπήσει τη Συρία.

Στην επίθεση η οποία εξελίσσεται με χτυπήματα ασφαλείας επί συγκεκριμένων στόχων, συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία.

Σύμφωνα με το ρωσικό επιτελείο η δύναμη κρούσης των δυτικών συμμάχων κατά στόχων της Συρίας ήταν διπλάσια από εκείνη που εξαπολύθηκε προ έτους.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde στις 4.30 έγραφε τα εξής:

Μετά από αρκετές ημέρες συζητήσεων οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι τους ανέλαβαν δράση. Με διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) την απόφασή του να εξαπολυθούν χτυπήματα ακριβείας εναντίον στόχων της Συρίας. Δεσμεύτηκε επίσης πως η επιχείρηση θα κρατήσει «όσο χρόνο θα χρειαστεί».




Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τη Μόσχα την οποία κάλεσε να εγκαταλείψει το σκοτεινό μονοπάτι που ακολουθεί υποστηρίζοντας τον Άσαντ και πρόσθεσε πως η Ρωσία δεν κράτησε τις υποσχέσεις της περί καταστροφής των χημικών όπλων του συριακού καθεστώτος. Την ίδια στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος απευθυνόταν με το διάγγελμά του στους Αμερικανούς ακούστηκαν οι πρώτες εκρήξεις στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό.

Η κρατική τηλεόραση της Συρίας κατήγγειλε ένα λεπτό αργότερα την αμερικανική επίθεση σε συνεργασία με τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία.

Στις 5.10 βρετανικές πηγές ανέφεραν πως χτυπήθηκαν τρεις στόχοι. Ο πρώτος αφορά Ινστιτούτο Ερευνών στην ευρύτερη περιοχή της Δαμασκούς. Ο δεύτερος στόχος είναι στρατιωτική αποθήκη στην πόλη Χομς όπου πιστεύετε ότι υπήρχαν αποθέματα του χημικού όπλου Σαρίν. Ο τρίτος στόχος είναι αποθήκη χημικών και πολύ σημαντικό αρχηγείο διοίκησης.

Το Λονδίνο ανακοίνωσε πως τέσσερα αεροσκάφη της FAR τύπου «Tornados» συμμετείχαν στην επίθεση. Τα βρετανικά μαχητικά, που απογειώθηκαν από την Κύπρο, εξαπέλυσαν πυραύλους Storm Shadow κατά πρώην στρατιωτικής βάσης της Συρίας κοντά στην πόλη Χομς.

Στις 5.17 η κρατική τηλεόραση της Συρίας ανέφερε πως η συριακή αεράμυνα κατέρριψε 13 πυραύλους στην περιοχή της νοτίου Δαμασκού.

HΠΑ: «Ολοκληρώθηκαν» οι επιθέσεις στη Συρία

Στις 05:36 ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως ολοκληρώθηκε η πυραυλική επίθεση στη Συρία.

Οι επιδρομές εναντίον του προγράμματος χημικών όπλων της Συρίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ολοκληρώθηκαν, δήλωσε ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, ο στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ.

Ο στρατηγός, ο οποίος μίλησε στο Πεντάγωνο μαζί με τον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις, δήλωσε ότι δεν έχει προγραμματιστεί καμία άλλη επιχείρηση αυτή τη στιγμή, τονίζοντας ότι οι σύμμαχοι φρόντισαν να αποφύγουν να χτυπήσουν ρωσικές δυνάμεις, που έχουν μαζική παρουσία στη χώρα, αλλά ότι η Μόσχα δεν είχε προειδοποιηθεί εκ των προτέρων για την επέμβαση.

Πηγή ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου