Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Ερντογάν: Θα μπορούσα να σκεφτώ ανταλλαγή των Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους






Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο της ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται στην Ανδριανούπολη, με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα, και
κατηγορούνται για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως αναφέρει η τουρκική ιστοσελίδα ahvalnews.com  ο τούρκος πρόεδρος, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό κανάλι NTV, συνέδεσε για πρώτη φορά τα δύο περιστατικά.
«Η Ελλάδα μάς ζήτησε πίσω τους Έλληνες στρατιωτικούς και εμείς τους είπαμε "αν ζητάτε κάτι τέτοιο πρέπει πρώτα να μας δώσετε τους στρατιώτες που συμμετείχαν στο πραξικόπημα. Αν μας τους παραδώσουν, θα το σκεφτούμε» είπε ο Ερντογάν.
Απαντώντας σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά και την πρόσφατη κρίση με τις σημαίες σε βραχονησίδες είπε χαρακτηριστικά:
«Εμείς δεν επιθυμούμε να ανέβει το θερμόμετρο στο Αιγαίο. Εμείς δεν προσπαθούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο. Βλέπουμε την Ελλάδα ως γείτονά μας. Ακόμα και αν υπάρχουν ορισμένα προβλήματα, θέλουμε να τα ξεπεράσουμε. Να καθίσουμε στο τραπέζι και να τα αφήσουμε πίσω. Χρειαζόμαστε ειρήνη στον κόσμο. Πόσο μάλλον που η ειρήνη μας με την Ελλάδα δεν μοιάζει με καμία άλλη», είπε ο Ερντογάν.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρθηκε σε «λάθη» που έδιωξαν την ελληνική μειονότητα από την Κωνσταντινούπολη.
«Για πολλά χρόνια, ο αριθμός των Ρωμιών πολιτών μας στην χώρα μας δεν ήταν μικρός. Υπήρχαν δεκάδες χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες. Όμως δυστυχώς λόγω των λαθών που έγιναν και στην χώρα μας οι ρωμιοί πολίτες μας πήγαν στην Ελλάδα. Κι εμείς κάνουμε λάθη και πρέπει να τα βλέπουμε» είπε.
Ο τούρκος πρόεδρος μίλησε με θερμά λόγια για τον Αλέξη Τσίπρα.
«Ο Τσίπρας είναι ένας νέος και δυναμικός πρωθυπουργός, επιθυμεί νέα βήματα. Στην τελευταία μου επίσκεψη είδα ότι και ο πρόεδρος κινείται στο ίδιο κλίμα. Να αφήσουμε τις διαμάχες: "Εσύ πήρες περισσότερα, εμείς δώσαμε λιγότερα". Τελικά πρόκειται για τη θάλασσα και τον αέρα. Να περνάνε ελεύθερα τα πλοία, τα αεροσκάφη να πετούν ανενόχλητα. Όμως το να μην πράττουμε αυτά, μας δημιουργεί άλλα προβλήματα. Κι όταν δημιουργούνται, το τίμημα γίνεται βαρύ. Εμείς θέλουμε να τελειώσουν αυτά, να βάλουμε μια τελεία».
Η Τουρκία, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ερντογάν, δεν επιθυμεί να αποτελεί απειλή για την Ελλάδα: «Αν εκείνοι θεωρούν την Τουρκία απειλή, εγώ δεν μπορώ να πω τίποτε. Αλλά εμείς δεν έχουμε την λόξα να απειλούμε κανέναν».

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου