Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ :Τελεσίγραφο ΗΠΑ για κατάπαυση πυρός στην Συρία αλλιώς επέμβαση 6ου Στόλου – Δραματικές εξελίξεις


Τελεσίγραφο έδωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Nikki Haley, το οποίο ανέφερε πως «αν το Συμβούλιο Ασφαλείας των 
ΗΕ αποτύχει να δράσει στην Συρία, η Ουάσινγκτον είναι προετοιμασμένη να δράσει μόνη της αν χρειαστεί όπως ακριβώς έκανε τον περασμένο χρόνο όταν βομβάρδισε μια συριακή αεροπορική βάση μετά από φονική επίθεση με χημικά όπλα».
«Δεν είναι το μονοπάτι που επιθυμούμε, αλλά είναι το μονοπάτι που θα αναλάβουμε, και είμαστε προετοιμασμένοι γι αυτό» είπε η Haley μπροστά στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. 

«Οταν η διεθνής κοινότητα αποτυγχάνει συνέχεια να δράσει, υπάρχουν στιγμές που τα κράτη αναγκάζονται να δράσουν μόνα τους».

Το τελεσίγραφο της Haley ήρθε μετά το αίτημα των ΗΠΑ για άμεση κατάπαυση του πυρός 30 ημερών στην ανατολική Ghouta περιοχή στην οποία συριακές δυνάμεις με ρωσική και ιρανική υποστήριξη σφυροκοπούν τους τζιχαντιστές.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Antonio Guterres ενημέρωσε την Δευτέρα για την εφαρμογή της απόφασης:

«Δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός. Οι βίαιες συγκρούσεις συνεχίζονται στην Α.Γκούτα και πέρα προς Αφρίν, σε τμήματα της Ιντλίμπ, σε Δαμασκό και προάστια».

«Παρά την περιορισμένη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, η παροχή δεν είναι ασφαλής. Δεν υπάρχει άρση της πολιορκίας. Απ όσο γνωρίζουμε κανείς τραυματίας δεν έχει μεταφερθεί…»

Οι ΗΠΑ κατέθεσαν στο Συμβούλιο ένα νέο προσχέδιο ψηφίσματος με το οποίο ζητούν την επιβολή κατάπαυσης του πυρός στην Ανατολική Γούτα, όπου οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εξολοθρεύουν τρομοκρατικές οργανώσεις οι οποίες εξαπολύουν συνεχώς επιθέσεις στη συριακή πρωτεύουσα.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν περιγράψει την Ανατολική Γούτα ως “κόλαση επί της γης”.

Στο προσχέδιο ψηφίσματος η Ουάσινγκτον ζητά την άμεση παύση των εχθροπραξιών για διάστημα 30 ημερών.

Επίσης καλεί τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες “να παραουσιάσει κατεπειγόντως” τις προτάσεις του για την επίβλεψη της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός και τις μετακινήσεις των αμάχων.

Δεν είναι σαφές το πότε θα μπορούσε να τεθεί σε ψηφοφορία το κείμενο αυτό.

Το προσχέδιο είναι “απλό, δεσμευτικό” και “δεν αφήνει κανένα περιθώριο”, τόνισε η Χέιλι, καταγγέλοντας τη στάση της Μόσχας και της Δαμασκού που, όπως υποστήριξε “δεν είχαν ποτέ την πρόθεση να εφαρμόσουν” μια εκεχειρία.

Δείτε εικόνες και Βίντεο από την περιοχή . Οι συριακές συνάμεις έχουν ανακαταλάβει την περιοχή Madira και χώρισαν την Α.Γκούτα σε 2 μέρη την 15η ημέρα της επιχείρησης.















Καταλάβαμε πλέον γιατί οι ΗΠΑ έστειλαν τον 6ο Αμερικανικό Στόλο στη Μεσόγειο…

Το «Iwo Jima», που έχει βάση στο Mayport, Florida, διεξάγει ναυτικές επιχειρήσεις στην περιοχή επιχειρήσεων του 6ου Στόλου των ΗΠΑ.

Η Ομάδας Αμφίβιας Ετοιμότητας (ARG) του «Iwo Jima» περιλαμβάνει την 26η MEU και δύο Iwo Jima, το αμφίβιο πλοίο με πλατφόρμα προσγείωσης «USS New York» (LPD 21) κλάσης «San Antonio», το αμφίβιο πλοίο με πλατφόρμα προσγείωσης «USS Oak Hill» (LSD 51) κλάσης «Harpers-Ferry», τις Χειρουργικές Μονάδες 8 και 4 του Στόχου, τη Μοίρα Ελικοπτέρων Θαλάσσιας Μάχης (HSC) 28, τη Μοίρα Στρατηγικού Ελέγχου Αέρος (TACRON) 22, τμήματα της Ναυτικής Ομάδας 2, και το προσωπικό του PHIBRON 4.

Με σκοπό τη συμμετοχή στην αμερικανο-ισραηλινή άσκηση Juniper Cobra 2018 (JC18), έφθασε στα ανοικτά του Ισραήλ το αμερικανικό αμφίβιο πολεμικό πλοίο USS Iwo Jima (LHD 7) Wasp-class, με μονάδες που περιλαμβάνουν την 26η Εξερευνητική Μονάδα των Πεζοναυτών (Marine Expeditionary Unit – MEU) και το προσωπικό της Αμφίβιας Μοίρας (PHIBRON) 4. 





Πηγή : pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου