Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

«Μπουρλότο» σε ΕΝΦΙΑ, μεταβιβάσεις και 20 φόρους βάζουν οι νέες Αντικειμενικές σε 7.000 δήμους και οικισμούς


Νέα κεραμίδα έρχεται για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς οι νέες αντικειμενικές τιμές 
που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για 7.000 δήμους και οικισμούς από ολόκληρη την Ελλάδα θα βάλουν «φωτιά» στον ΕΝΦΙΑ και στους φόρους μεταβίβασης ακινήτων.

Οι αλλαγές που θα έρθουν προς το τέλος του 2019, επομένως μετά τις εκλογές, αφορά σε χιλιάδες ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα σε αυτές τις περιοχές οι οποίες μπαίνουν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα.


Τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν τον Δεκέμβριο του 2010 με την ένταξη 4.500 περιοχών από συνολικά 25 νομούς της χώρας.

Με βάση τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ σε αυτό τον «αστερισμό», όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, βρίσκονται σήμερα 6.500 δήμοι και οικισμοί που αντιστοιχούν στο 85% του πληθυσμού της επικράτειας. Υπολείπεται ένα 15% που δεν έχει ακόμα ενταχθεί με αποτέλεσμα στις περιοχές αυτές να εφαρμόζεται το σύστημα των ενδεικτικών τιμών στις φορολογητέες αξίες: σε περίπτωση δηλ. μεταβίβασης ενός ακινήτου ο προσδιορισμός της αξίας γίνεται με συγκριτικά στοιχεία που διαθέτει η εφορία από πωλήσεις γειτονικών ακινήτων.
Ολα στα «τυφλά»

Πρόκειται για ένα «τυφλό» σύστημα υπολογισμού των φόρων στην ακίνητη περιουσία που θίγει τον φορολογούμενο και πρέπει να διορθωθεί.

Στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ οι τιμές στις αντικειμενικές αξίες είναι «τεχνητά συμπιεσμένες», ώστε ο ετήσιος λογαριασμός του φόρου να παραμείνει σε λογικά επίπεδα. Βέβαια, η απόφαση για την ένταξη αυτών των περιοχών, που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης και ορίων οικισμού στο αντικειμενικό σύστημα, θα διαμορφώσει υψηλότερες αξίες σε σχέση με αυτές που ισχύουν στις τιμές ζώνης αυτών των δήμων.

Συνεπώς, οι κάτοικοι αυτών των οικισμών, έστω και αν πρόκειται για μικρού πληθυσμιακού μεγέθους θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένους φόρους σε περίπτωση που μεταβιβάσουν ή κληρονομήσουν ακίνητα ή προβούν σε γονική παροχή. Επίσης, με βάση τις νέες αντικειμενικές τιμές θα υπολογιστεί από το νέο έτος και ο ΕΝΦΙΑ.


Βέβαια, οι εισηγήσεις για τις νέες αντικειμενικές αξίες θα γίνουν από πιστοποιημένους εκτιμητές τους οποίους θα προσλάβει το ΥΠΟΙΚ όπως έκανε και πέρυσι, προκειμένου να επισπεύσει τη διαδικασία αναθεώρησης των αντικειμενικών που αποτελεί μεταμνημονιακή υποχρέωση.

Θα ακολουθήσουν δύο ακόμη αναπροσαρμογές ακινήτων φέτος τον Ιούνιο και το 2020.
Ποιοι φόροι επηρεάζονται

Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα φέρουν αλλαγές σε 20 φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα.

Αναλυτικότερα οι φόροι που θα επηρεαστούν άμεσα είναι οι εξής:

-Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων θα ακολουθήσει τη νέα τιμή ζώνης αφού υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί των αντικειμενικών αξιών και επιβαρύνει τους αγοραστές.
-Ο φόρος χρησικτησίας θα ακολουθήσει και αυτός τις νέες αντικειμενικές, ενώ υπολογίζεται επίσης με 3% επί των αντικειμενικών αξιών.
-Ο φόρος ανταλλαγής συνένωσης οικοπέδων υπολογίζεται με συντελεστή 1,5% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
-Ο φόρος διανομής, ο οποίος αφορά συνένωση περιουσίας από έναν συνιδιοκτήτη ακινήτου και επιβάλλεται με συντελεστή 0,75% επί της αντικειμενικής αξίας.
-Ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται σε αγοραπωλησίες ακινήτων πάνω στην αντικειμενική αξία των ακινήτων.
-Ο δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων υπολογίζεται με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης.
-Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, αποδίδεται στους δήμους και υπολογίζεται με συντελεστή από 0,25‰ – 0,35‰ (ανάλογα με τις αποφάσεις του κάθε δήμου) επί των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων.
-Το τεκμαρτό εισόδημα κατοικίας. Οι νέες τιμές ζώνης θα επηρεάσουν άμεσα το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει με βάση την επιφάνεια της κατοικίας όπου διαμένει ο φορολογούμενος.
-Το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από μισθώματα τα το οποίο προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου με συντελεστή 3%.
-Τα τέλη υπέρ του Ταμείου Νομικών που επιβαρύνουν τα μεταβιβαστικά συμβόλαια και υπολογίζονται ως ποσοστά επί των αντικειμενικών αξιών των μεταβιβαζόμενων ακινήτων.
-Το τέλος μεταγραφής συμβολαίων.
-Ο φόρος κληρονομιάς ακινήτου.
-Ο φόρος γονικής παροχής ακινήτου.
-Ο φόρος δωρεάς ακινήτου.
-Το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο.
-Τα πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτου.
-Τα πρόστιμα νέων αυθαιρέτων τα οποία συνδέονται επίσης με τις αντικειμενικές αξίες.
-Ο ειδικός φόρος ακινήτων 15% επί της αντικειμενικής αξίας που επιβάλλεται στα ακίνητα που ανήκουν σε εξωχώριες (off shore) εταιρείες.
-Η εισφορά σε γη και χρήμα κατά την ένταξη στο σχέδιο πόλης.
-Ο συμπληρωματικός φόρος επί συνόλου περιουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου