Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Ρωσία Προειδοποιεί Σκόπια: «Αν Εισέλθετε Στο ΝΑΤΟ Θα Υπάρξουν Δραματικές Εξελίξεις Σε Όλα Τα Βαλκάνια»



«Θα προκύψουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις από την ενδεχόμενη είσοδο της χώρας των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και σε όλα τα Βαλκάνια» δήλωσε η Μόσχα κάνοντας την πρώτη ηχηρή παρέμβαση στο Σκοπιανό, λίγες ώρες πριν συναντηθεί ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιάς με την σκοπιανή ηγεσία για να 
συζητήσουν τους όρους εκχώρησης του όρου "Μακεδονία" (και φυσικά και των ιστορικών δικαιωμάτων της ονομασίας είτε η ονομασία είναι στα σλαβικά, είτε στα ελληνικά, είτε στα αγγλικά) στην ονομασία τους.

Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ, έπειτα από τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της χώρας με τον Σκοπιανό πρεσβευτή στη Μόσχα, τόνισε ότι «οι δύο πλευρές συζήτησαν τις θέσεις τους για την κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων».

Η ρωσική πλευρά υπογράμμισε πως «Τα σχέδια εισόδου της Δημοκρατίας της Μακεδονίας (έτσι έχει αναγνωρίσει τα Σκόπια η ρωσική πλευρά από την δεκαετία του '90 επί Μ.Γέλτσιν) στο ΝΑΤΟ θα έχουν δραματικές επιπτώσεις στην περιφερειακή ασφάλεια σε όλα τα Βαλκάνια εκτός από τις διμερείς σχέσεις Ρωσίας-Σκοπίων».

Για πρώτη φορά η Ρωσία αποφάσισε να εμπλακεί σε ένα ζήτημα το οποίο προκαλεί σοβαρά γεωπολιτικά και εθνικά προβλήματα και στην χώρα μας.

Το σκεπτικό είναι πολύ απλό. Τα Σκόπια προορίζονται σαν αμερικανική «βάση» στα Βαλκάνια. Εάν ενταχθούν σε ΝΑΤΟ και ΕΕ τότε στην Ρωσία ο μόνος σύμμαχος που θα έχει απομείνει στην χερσόνησο του Αίμου θα είναι μόνο η Σερβία η οποία και θα έχει περικυκλωθεί πανταχόθεν από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Εν ολίγοις η Ρωσία κινδυνεύει να αποκλειστεί εντελώς από τον ζωτικό για αυτήν χώρο, των Βαλκανίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου