Ο Καμμένος μιλά για «ομηρία», ο Κοτζιάς δεν μπορεί να πει πότε θα επιστρέψουν οι δύο στρατιωτικοί και ο Έβρος «βράζει» - Χαμένη στη μετάφραση η κυβέρνηση για τους δύο στρατιωτικούς ενώ ο Ερντογάν προκαλεί
«Αντέξαμε μνημόνια και να δεις ότι θα μας λυγίσουν οι στρατιώτες», έλεγε σε φιλική παρέα γνωστό κυβερνητικό στέλεχος για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που είναι κρατούμενοι σε φυλακή της Αδριανούπολης. Η φράση του αποτύπωνε την έκδηλη ανησυχία που συναντά κανείς τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην κυβέρνηση. Έχουν συνειδητοποιήσει την επιτακτική αναγκαιότητα να αντιμετωπίσουν κατά μέτωπο μία υπόθεση που όλο και κλιμακώνεται. Ενδεικτική και η κινητοποίηση που έλαβε χώρα χθες το μεσημέρι στην πόλη της Ορεστιάδας στο νομό Έβρου, με αίτημα την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων.
Τα γεγονότα πλέον δεν αφήνουν κανένα περιθώριο υποβάθμισης. Σε αυτό συνηγορεί και η τελευταία παρέμβαση του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος είναι και ο άνθρωπος που έχει πάρει τα ηνία. Στην εκτίμηση ότι η Τουρκία κρατά προφυλακισμένους τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς ώστε να προκαλέσει κρίση χαμηλής έντασης προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών. Σε συνέντευξη που παραχώρησε τόνισε πως η Αθήνα καλεί την Άγκυρα να μην επιχειρήσει να αναβαθμίσει την κράτηση των δύο στρατιωτικών σε «μεγάλο πολιτικό γεγονός», ούτε να προβεί σε «παρατεταμένη παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Όπως ήταν φυσικό δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει πότε θα λήξει η περιπέτεια των δύο ένστολων, λέγοντας απλώς ότι η ελληνική διπλωματία κάνει «όλες τις απαραίτητες ενέργειες» για την υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος και των δικαιωμάτων των δύο κρατούμενων.
Από την άλλη, ο Πάνος Καμμένος μοιάζει εδώ και ημέρες «χαμένος στη μετάφραση» σε ό,τι αφορά την διαχείριση της κρίσης με τους δύο κρατούμενους στρατιωτικούς στην Τουρκία. Πελαγοδρομεί μεταξύ παρατεταμένης αφωνίας και εκρηκτικών δηλώσεων. Κατά την επίσκεψή του στο Βουκουρέστι, έκανε λόγο όχι για «σύνηθες περιστατικό» αλλά για ομήρους! «Ενημέρωσα τον Υπουργό Άμυνας της Ρουμανίας, για το περιστατικό που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή με την Τουρκία. Αυτή τη στιγμή, σε τουρκικές φυλακές έχουμε δύο Έλληνες ομήρους, έναν Αξιωματικό και έναν Υπαξιωματικό. Ζητώ την υποστήριξη του Ρουμάνου Υπουργού Άμυνας, για την άμεση απελευθέρωση αυτών των Νατοϊκών, Ευρωπαίων και Ελλήνων στρατιωτικών» είπε. Το βράδυ του Σαββάτου, ωστόσο, έκανε λόγο για «φυλακισμένους» στρατιωτικούς στην Τουρκία δηλώνοντας από την Κύπρο ότι «ένας Έλληνας αξιωματικός και ένας Έλληνας υπαξιωματικός βρίσκονται φυλακισμένοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη. Και ξέρω ότι είστε όλοι μαζί τους».
Την ίδια στιγμή, ο Έβρος μοιάζει με ένα καζάνι που βράζει. Κλιμάκιο Αμερικανών βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες εκεί για να κάνει αυτοψία στο σημείο και να διερευνήσει τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες έγινε η σύλληψη των δύο Ελλήνων την Πέμπτη 1η Μαρτίου. Τα στοιχεία που διέρρευσαν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τις ακριβείς συνθήκες της σύλληψης των δύο στρατιωτικών φαίνεται να διαψεύδουν και τα σενάρια όλων αυτών των ημερών περί ενέδρας. Από την άλλη, η εμπλοκή της τουρκικής στρατοχωροφυλακής (Jandarma), άντρες της οποίας ήταν παρόντες στη σύλληψη, αποδεικνύει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε την εκμετάλλευση ενός συνηθισμένου παραμεθόριου περιστατικού. Αμηχανία και προβληματισμός από την απροθυμία του διεθνούς παράγοντα να παρέμβει αποτελεσματικά στο παρασκήνιο για να υπάρξει άμεση εκτόνωση της κρίσης Ελλάδας – Τουρκίας και επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Ελλάδα επικρατεί στην κυβέρνηση. Εκτός από την στάση της Άγκυρας, όμως, ανησυχία προκαλεί και η διάψευση των προσδοκιών της Αθήνας για τη διεθνοποίηση της υπόθεσης. ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση κρατούν ίσες αποστάσεις, συστήνοντας «αμήχανα ψυχραιμία και προσεκτικές κινήσεις».
Αυτός που σίγουρα δεν επιδεικνύει ψυχραιμία, δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν. Αρχικά, τα έβαλε με το ΝΑΤΟ για την απόφαση της Συμμαχίας να μην υποστηρίξει την τουρκική επιχείρηση στον κουρδικό θύλακα Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία. «Έι ΝΑΤΟ, πού είσαι», διερωτήθηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον υποστηρικτών του κόμματός του στην Μερσίνη. Δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στην Ελλάδα. «Όσοι θέλουν να φρεσκάρουν τη μνήμη τους ας πάνε να κοιτάξουν την πρόσφατη ιστορία τους. Όσοι εκστομίζουν μεγαλύτερες κουβέντες από το ανάστημά τους πρώτα να διαβάσουν βιβλία ιστορίας. Ας μάθουν πολύ καλά πως γλίτωσαν να γίνουν παστά ψάρια στο Σαγγάριο, και πως έφυγαν από εδώ πέφτοντας στη θάλασσα (σ.σ. αναφέρεται στη Μάχη του Σαγγάριου τον Αύγουστο του 1921)». Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε το Σάββατο μια χειρονομία που συνδέεται με γνωστή τουρκική ακροδεξιά οργάνωση σε κομματική εκδήλωση στην Μερσίνη, σύμφωνα με την αριστερή εφημερίδα BirGün. Στην εκδήλωση αυτή έκανε τη γνωστή χειρονομία των γκρίζων λύκων, ενώ απήγγειλε ένα από τα αγαπημένα συνθήματά τους: «Ένα έθνος, μία σημαία, ένα κράτος , μια πατρίδα». Μετά τη χειρονομία αυτή, ο Ερντογάν έκανε τη χειρονομία της Ραβίας, ένα χαιρετισμό τεσσάρων δαχτύλων με τον αντίχειρα να λυγίζει, υποδηλώνοντας την ανυπακοή των Αδελφών Μουσουλμάνων στο καθεστώς Σίσι στην Αίγυπτο.
Όπως και να έχει, προμηνύεται εβδομάδα εξελίξεων αυτή, καθώς πληροφορίες από την Τουρκία θέλουν τη δικάσιμο να ορίζεται αυτή την εβδομάδα, ενώ αναμένεται να συνταχθεί και το κατηγορητήριο. Αυτό δεν αποκλείει και νέα αφορμή για καθυστέρηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου