Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Εριξαν χρήμα οι Βρετανοί υπέρ του «ναι»!





Αποκαλύψεις στο Λονδίνο για απόπειρα του Φόρεϊν Οφις να επηρεάσει με δικά του κονδύλια το δημοψήφισμα στα Σκόπια
Ρεπορτάζ
Θεανώ Καρούτα
Υποπτα παιχνίδια παίζονται εις βάρος της χώρας μας -αλλά και της ΠΓΔΜ- σύμφωνα με ρεπορτάζ του Οργανισμού Ερευνητικής Δημοσιογραφίας στο Λονδίνο, που καταδεικνύει ότι τόσο ρωσικοί όσο και βρετανικοί κύκλοι έπαιξαν... τα ρέστα τους στο χθεσινό δημοψήφισμα των Σκοπίων για την επικύρωση ή μη της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τα μέσα, αθέμιτα. Οι ρόλοι δυσδιάκριτοι, τα πιόνια οι εκατομμύρια πολίτες. Για τους ισχυρούς του πλανήτη πάνω απ' όλα είναι τα συμφέροντα. Και ο σκοπός αγιάζει τα μέσα... 


Πολύ μελάνι έχει χυθεί σε Ελλάδα και Σκόπια για τη Συμφωνία των Πρεσπών, πολιτικοί από όλο το φάσμα έχουν τοποθετηθεί υπέρ ή κατά της υιοθέτησης του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία», δράσεις και διαδηλώσεις έχουν διοργανωθεί από ομάδες και think tanks κι όσο πλησίαζε η -χθεσινή- μέρα του κομβικής σημασίας δημοψηφίσματος στα Σκόπια τόσο τα πνεύματα και στις δύο χώρες οξύνονταν. Εξάλλου, στα Βαλκάνια το παιχνίδι επιρροής μεταξύ Ανατολής και Δύσης παίζεται ακόμα και οι παίκτες, απ' ό,τι φαίνεται, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να παίξουν βρόμικα και κόντρα στους κανόνες.
Οπως ανέφερε το ρεπορτάζ του Οργανισμού Ερευνητικής Δημοσιογραφίας, το δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν το τελευταίο οχυρό σε μια μάχη επιρροής που ξεπερνά τα εσκαμμένα και κινείται κυρίως υπόγεια.
Το διακύβευμα

Για τη Ρωσία η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. θα σηματοδοτήσει την περαιτέρω μείωση της επιρροής της στην περιοχή. Για το ΝΑΤΟ η επίλυση της διαμάχης θα σημάνει ενδυνάμωση και παράλληλα για τους Αμερικανούς ακόμα μία χώρα που θα μπορεί να φιλοξενήσει τις βάσεις τους. Για την Ε.Ε., ακόμα μια «αποικία» που θα δανειοδοτηθεί χάριν της ανάπτυξης και μακροπρόθεσμα θα καταληστευτεί. Κοινώς, πέρα από την Αθήνα και τα Σκόπια, είναι πολλοί αυτοί που περιμένουν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις.

Κι αν οι Ρώσοι φέρεται ότι χρηματοδότησαν στην ΠΓΔΜ διαδηλώσεις και δράσεις που αντιτίθενται στη συμφωνία, δύο βρετανικές εταιρίες δημοσίων σχέσεων, η Stratagem International και η Gabara Strategies, προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στην καμπάνια υπέρ του «Ναι». Μάλιστα, η Stratagem International αμείβεται για το έργο της από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών! Αξίζει δε να επισημανθεί ότι στην ιστοσελίδα της αναφέρει πως ειδικεύεται σε συγκεκαλυμμένες επιχειρήσεις, που αποσκοπούν στον επηρεασμό ψηφοφόρων, ενώ κάποιοι κάνουν λόγο και για βρετανική εμπλοκή στο δημοψήφισμα της Κύπρου για το Σχέδιο Ανάν. Εκπρόσωπος του Φόρεϊν Οφις ερωτηθείς σχετικά είπε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο χρηματοδοτεί έναν μικρό αριθμό ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για να προσφέρουν τεχνικές συμβουλές προς υποστήριξη του δημοψηφίσματος», ωστόσο σύμφωνα με το ρεπορτάζ πρόκειται για πολύ περισσότερα από απλή, αμερόληπτη τεχνική βοήθεια.

https://www.dimokratianews.gr/content/90969/erixan-hrima-oi-vretanoi-yper-toy-nai

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου