Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Κρίσιμη ψηφοφορία στα Σκόπια – Καταγγελίες για δωροδοκία βουλευτών της αντιπολίτευσης με 250.000 ευρώ «το κεφάλι»


Στην τελική ευθεία μπαίνει η κοινοβουλευτική διαδικασία για τις συνταγματικές αλλαγές στην ΠΓΔΜ, με ….

το πρακτορείο ibna να μεταδίδει ότι η κρίσιμη ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί μέσα στην ημέρα.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας παραμένει ρευστό, κάτι που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ να αναγκαστεί να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Για να επισπευστεί η διαδικασία, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αποφάσισαν να μην λάβουν μέρος στο «ντιμπέιτ», που
εξελίσσεται στη σκοπιανή βουλή ενώ το VMRO-DPME επιμένει να ψηφίσει «όχι» στις συνταγματικές αλλαγές.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξουν «διαρροές», τότε ο Ζάεφ δεν θα καταφέρει να διασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 80 βουλευτών και η γειτονική χώρα θα μπει σε προεκλογική τροχιά.

«Η κοινοβουλευτική μας ομάδα έχει δώσει τα πάντα και δεν υπάρχει πλέον λόγος για περαιτέρω ντιμπέιτ. Ζητάμε από τους βουλευτές να μην μιλήσουν και να προχωρήσουμε στη ψηφοφορία» τόνισε το VMRO-DPME, απορρίπτοντας παράλληλα την πρόσκληση του πρωθυπουργού των Σκοπίων για διάλογο και αμοιβαίους συμβιβασμούς για την κύρωση της Συνθήκης των Πρεσπών.

Η αντίδραση του κυβερνώντος κόμματος, SDSM, ήταν άμεση και έντονη. «Εάν συνεχίσετε να μπλοκάρετε το μέλλον της “Μακεδονίας”, τότε τις επόμενες ημέρες θα κηρύξουμε εκλογές» διαμήνυσε το SDSM, υπογραμμίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ιστορική υποχρέωση να μην αφήσει τη χώρα στην απομόνωση.

Καταγγελία για απόπειρα δωροδοκίας ενόψει της ψηφοφορίας

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον δύο βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλλουν απόπειρα δωροδοκίας από την κυβέρνηση, ώστε να ψηφίσουν σήμερα υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά και έμμεσες απειλές από τη Δικαιοσύνη με σκοπό τον εξαναγκασμό προς την ίδια κατεύθυνση.

«Δύο συνάδελφοι προσεγγίστηκαν ξεχωριστά από “φιλικούς απεσταλμένους” που εστάλησαν από έναν υψηλά ιστάμενο κυβερνητικό αξιωματούχο και τους προσφέρθηκαν 250.000 ευρώ στον καθένα, αν αλλάξουν τη θέση τους και ψηφίσουν για τις συνταγματικές αλλαγές», λέει ο κ. Μιλόσοσκι, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του κόμματος σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα FAZ.

Όπως επισημαίνει, οι συνάδελφοί του αρνήθηκαν την πρόταση «και θα αναφέρουν αυτή την απόπειρα δωροδοκίας στον εισαγγελέα όταν αυτός ο θεσμός απελευθερωθεί από τον μακρινό έλεγχο της κυβέρνησης».

Ο ίδιος καταγγέλλει ότι μαζί με άλλους 15 βουλευτές του VMRO εκλήθησαν για ακρόαση από το Σώμα Δίωξης Διαφθοράς ως ύποπτοι, από την επομένη του δημοψηφίσματος της 30ής Σεπτεμβρίου, μέχρι και πριν από λίγες ημέρες. Μάλιστα λέει ότι το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ κατέχει υλικό από παράνομες μαγνητοφωνήσεις για να εκβιάζει πολιτικούς και επιχειρηματίες. Περιέγραψε το συγκεκριμένο σώμα ως εργαλείο διώξεων της κυβέρνησης και εκβιασμού των βουλευτών. Ο κ. Μιλόσοσκι επανέλαβε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του VMRO δεν θα στηρίξει τη συνταγματική αναθεώρηση.

http://makpress.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου