Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Στις Βρυξέλλες η τελευταία λέξη για τις συντάξεις - Στάλθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού


Προσχέδιο προϋπολογισμού και με τα δυο σενάρια για τις συντάξεις στέλνει σήμερα στις
Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το σχέδιο που θα πάρουν οι Βρυξέλλες περιλαμβάνει και τα δυο εναλλακτικά σενάρια για τις συντάξεις, όπως αποτυπώθηκαν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου και θα καταγράφεται η πρόθεση της κυβέρνησης να μην περικοπούν οι συντάξεις.

Οι Ευρωπαίοι και κυρίως το Βερολίνο θα περιμένουν να δουν το ελληνικό σχέδιο του προϋπολογισμού για να πουν την τελευταία λέξη για το μαχαίρι στις συντάξεις ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονται στο παρασκήνιο.

Βέβαια,η ελληνική πλευρά έχοντας πάντα το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες, επιδιώκει να εξασφαλίσει το πράσινο φως για την ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου, προκειμένου να προχωρήσει στη σύνταξη του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2019 που θα καταθέσει στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.

Στο σχέδιο του προϋπολογισμού που θα φθάσει σήμερα στις Βρυξέλλες όπως και στο προσχέδιο που κατατέθηκε την 1η Οκτωβρίου θα διατυπώνεται το αίτημα της κυβέρνησης να ακυρωθεί το μέτρο της περικοπής των συντάξέων με βασικό επιχείρημα ότι τα νούμερα βγαίνουν. Το σχέδιο θα ενσωματώνει και τα δυο σενάρια:

- Στο βασικό σενάριο, οι συντάξεις κόβονται και ταυτόχρονα εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα αντίμετρα. Σε αυτή την περίπτωση το πρωτογενές πλεόνασμα, με όρους ενισχυμένης εποπτείας διαμορφώνεται σε 4,14% του ΑΕΠ.

- Στο εναλλακτικό σενάριο, διατυπώνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει τις προνομοθετημένες μειώσεις των συντάξεων με το πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφώνεται οριακά υψηλότερα σε 3,56% του ΑΕΠ το 2019..dikaiologitika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου