Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Τσαβούσογλου: Παραμένει το Casus Belli (αιτία πολέμου) για τα 12 μίλια.
Την άποψη ότι πριν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό πρέπει να αποφασιστεί εάν σε αυτές θα συζητηθεί λύση ομοσπονδίας, συνομοσπονδίας, δύο κρατών ή κάτι άλλο, εξέφρασε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu και όπως αναμεταδίδει η ιστοσελίδα philenews.com.

«Εμείς δεν είμαστε κλειστοί για καμιά εναλλακτική», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος κάλεσε και την Ελλάδα να έχει επαφές με την τουρκοκυπριακή πλευρά για να δει τι θέλουν και τι σκέφτονται οι Τουρκοκύπριοι, λέγοντας ότι δεν πρέπει να φοβάται κανείς από αυτό, καθώς είναι κάτι που έγινε και στο παρελθόν.
Για την Ελλάδα, ο Τσαβούσογλου είπε ότι οι δηλώσεις της για τα 12 μίλια έχουν στόχο την ένταση και τον λαϊκισμό. Υπενθύμισε, δε, αποφάσεις του παρελθόντος της τουρκικής Βουλής για τα 12 μίλια, εννοώντας το Casus Belli, λέγοντας ότι ισχύουν.
Συγκεκριμένα, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, ερωτηθείς για τα 12 μίλια στα οποία θέλει η χώρα μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, απάντησε ότι «η Ελλάδα κάνει τέτοιου είδους δηλώσεις για να προκαλέσει ένταση ή για λαϊκισμό».
«Για εκείνους ο λαϊκισμός προηγείται πάντοτε των πραγματικοτήτων. Και η προσδοκία της κοινής γνώμης είναι τέτοια. Εμείς είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων του Αιγαίου με ειρηνικό τρόπο. Δεν είμαστε υπέρ της έντασης», ανέφερε.
Αλλά, πρόσθεσε, «όποτε επιχειρήσει την ένταση η Ελλάδα δίνουμε την αναγκαία απάντηση, την δώσαμε, και όταν χρειαστεί τους λέμε τα όριά τους». Για παράδειγμα, «στο θέμα των 12 μιλίων υπάρχουν και οι αποφάσεις της Βουλής μας στο παρελθόν, επομένως και αυτές ισχύουν. Η Ελλάδα, αντί να κάνει αυτού του είδους τις δηλώσεις που να προκαλούν ένταση, πρέπει στο πλαίσιο των διερευνητικών διαβουλεύσεων που άρχισαν πριν από μας, να σκεφτούμε πως θα τα λύσουμε, με διπλωματία με άλλη μέθοδο».
«Για εμάς αυτού του είδους οι δηλώσεις δεν έχουν καμιά ισχύ», είπε σχετικά και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα γνωρίζει καλύτερα ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο».
Σε ερώτηση για τις έρευνες για φυσικό αέριο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ απάντησε ότι «η  ελληνοκυπριακή πλευρά αποδέχεται ότι έχει και η τουρκοκυπριακή κοινότητα δικαιώματα για τα αποθέματα γύρω από το νησί» και διερωτήθηκε «αφού το αποδέχεσαι, τότε πρέπει να θέσεις υπό εγγύηση και τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού "λαού"».
Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει ότι τώρα κάνει γεώτρηση και στη συνέχεια θα δει. «Αν το δέχεσαι, γιατί τότε δεν το κάνεις από τώρα; Φυσικά, εδώ παίζεται κάποιο παιχνίδι. Αλλά, όπως δεν το επιτρέψαμε και στο παρελθόν, το είδαν και οι ίδιοι, οι εταιρείες που ήρθαν το είδαν. Το είπαμε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις εταιρείες και στην Ελλάδα. Εδώ μπορούμε να βρούμε μία λύση, εμείς έχουμε ιδέες. Αλλά, τώρα κι εμείς πήραμε την πλατφόρμα μας γι’ αυτό το σκοπό κι εμείς επομένως και στη δική μας ΑΟΖ, αλλά και στις περιοχές που έχουν καθοριστεί της ‘"ΤΔΒΚ" προσκληθήκαμε και θα κάνουμε γεωτρήσεις».
«Άλλωστε», πρόσθεσε, «το ερευνητικό μας πλοίο το "Μπαρμπαρός Χαϋρεντίν Πασά" είναι ήδη στην περιοχή και συνεχίζει τις έρευνές του». Πρόσθεσε πως «αν υπάρχουν αποθέματα και δικαιώματα και των δύο πλευρών γύρω από το νησί, θα πρέπει να τα διαμοιραστούμε. Αυτή είναι η δική μας η έγνοια. Φυσικά όσον αφορά τη δική μας ΑΟΖ, εμείς θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας εκεί».

«Πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε»

Για το Κυπριακό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «στο Κραν Μοντάνα συζητήσαμε για μια ομοσπονδιακή λύση, όπως ακριβώς είχαν γίνει προσπάθειες από το 1960, 1970. Αλλά, ας αφήσουμε το παρελθόν, γνωρίζετε ότι το 2004 είχε βγει το σχέδιο Ανάν. Ωστόσο, η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε το σχέδιο Ανάν. Και στο Κραν Μοντάνα η ελληνοκυπριακή πλευρά έδειξε ότι δεν είναι έτοιμη για μια ομοσπονδιακή λύση. Το είδαν τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και εμείς ως εγγυήτριες δυνάμεις. Και στο τέλος ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έκλεισε τη Σύνοδο».
«Τώρα», σημείωσε ο κ. Τσαβούσοβλου, «πριν ξεκινήσει μια νέα διαδικασία πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε και γιατί θα κάνουμε μια διαπραγμάτευση. Εμείς πήγαμε δύο φορές στο νησί γι' αυτό. Συναντηθήκαμε με τον "πρόεδρο" Ακιντζί, τον "πρωθυπουργό" και όλα τα κόμματα και συμφωνήσαμε ότι πρέπει να γίνουν κάποιες προεργασίες».
Τώρα παρατηρώ ότι στο νησί κάνουν φτηνή πολιτική. Γνωρίζετε ότι κάποιες ομάδες στη βόρεια Κύπρο, δυστυχώς τρέφουν εχθρότητας κατά της Τουρκίας, λένε αυτός δεν ήταν, αυτός αποκλείστηκε, με αυτόν γιατί συναντήθηκε. Κι όμως, όλα αυτά είναι αποτέλεσμα κοινών αποφάσεων που λάβαμε όλοι μαζί».
Ο Τούρκος πολιτικός διερωτήθηκε «τι θέλουμε να διαπραγματευτούμε, γιατί θα διαπραγματευτούμε; Για ομοσπονδία; για συνομοσπονδία; για δύο κράτη; Ή για κάτι άλλο; Εμείς δεν είμαστε κλειστοί για καμιά εναλλακτική. Εμείς δεν έχουμε εμμονή σώνει και καλά για μια πρόταση ή για μια πρόταση λύσης ή συστήματος».
Αναφερόμενος στην έκθεση του γ.γ. του ΟΗΕ εξέφρασε την άποψη ότι σε αυτήν αναφέρεται ότι πρέπει να υπάρξει συναντίληψη των πλευρών τι θα συζητήσουν. «Θέλει να πει ότι "εγώ δεν ξεκινώ διαπραγματεύσεις μόνο και μόνο για να γίνεται λόγος". Ο δικός μας στόχος στις ανεπίσημες διαπραγματεύσεις είναι αυτός και πλέον κανείς δεν μπορεί να αποδεχτεί μια ακόμη αποτυχία. Και μάλιστα εμείς με τίποτα δεν το αποδεχόμαστε», ανέφερε.
Και συμπλήρωσε: «Γι' αυτό, αν θα υπάρξει μια διαπραγμάτευσης πρέπει να είναι επικεντρωμένη στη λύση, πρέπει να είναι γνωστό το πλαίσιό της, και πρέπει πλέον να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα. Άλλωστε είχαμε πει ότι είναι οι τελευταίες διαπραγματεύσεις αυτές για την ομοσπονδία. Το είπε και ο Ακιντζί και εμείς αυτό. Το είπαν όλοι. Το είπα και στα Ηνωμένα έθνη».
Στη συνέχεια σημείωσε επί του θέματος: «Τώρα συζητούμε και αξιολογούμε τι θα κάνουμε. Μπροστά μας, άλλωστε, έχουμε εκλογές του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Μέχρι τότε η Ε/κ πλευρά δεν θα κάνει βήμα, υπάρχει το Brexit με το οποίο ασχολείται η Μεγάλη Βρετανία. Αυτή την περίοδο, κατ' εμένα, οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις είναι ωφέλιμες για όλους».
Απευθυνόμενος προς την Ελλάδα, την κάλεσε να συζητήσει «με την "ΤΔΒΚ", τι θέλει και τι σκέφτεται... Γνωρίζετε ότι και παλιά είχαν γίνει διασταυρούμενες διαβουλεύσεις. Δεν πρέπει να φοβόμαστε από αυτές. Δεν σημαίνει ότι αποκλείεται οποιαδήποτε πλευρά. Εμείς εργαζόμαστε πρακτικά και σε αυτό το θέμα όπως και σε όλα τα άλλα θέματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου