Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Θρίλερ στα Σκόπια με τους 80+1 Βουλευτές που θέλει ο Ζάεφ: Συνταγματική αναθεώρηση ή πρόωρες εκλογές;


Ξεκινάει αύριο Δευτέρα η διαδικασία στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου των Σκοπίων η 
διαδικασία για τις τέσσερις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ σε σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η θέμα της ψηφοφορίας καθώς οι πληροφορίες για το αν πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ έχει εξασφαλίσει τους 80 βουλευτές που απαιτούνται είναι συγκεχυμένες.

Όπως όλα δείχνουν, η πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Τρίτη. Εκεί στρέφονται όλα τα βλέμματα αφού αν καταφέρει ο Ζάεφ να συγκεντρώσει τον «μαγικό» αριθμό των 80 βουλευτών, τότε όλα θα είναι πιο εύκολα για την επικύρωση της Συμφωνίας, τουλάχιστον από την πλευρά της γειτονικής χώρας.


Ωστόσο, τα δημοσιεύματα και οι πληροφορίες που έρχονται τις τελευταίες ημέρες, αντί να ξεδιαλύνουν την κατάσταση, την μπερδεύουν ακόμη περισσότερο. Διάφορα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πληροφορίες ότι ο Ζάεφ έχει εξασφαλίσει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών για την πλειοψηφία των 2/3 που απαιτείται. Πληροφορίες που διέψευσε σε οργισμένο ύφος ο ηγέτης του VMRO Χρίστιαν Μισκόφσκι.

Μπορεί στην Ελλάδα να ασχολούμαστε με την αλλοπρόσαλλη πολιτική του Πάνου Καμμένου με το εναλλακτικό σχέδιο για το «Μακεδονικό» και την τραγελαφική εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση στο θέμα, ωστόσο από την πλευρά της Δύσης, ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις προς την ΠΓΔΜ – κυρίως στο παρασκήνιο – ώστε να «τελειώσει» το θέμα με τη Συμφωνία των Πρεσπών από την παρούσα Βουλή των Σκοπίων.

Ο λόγος είναι ότι φοβούνται πως σε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, θα πάει – στην καλύτερη περίπτωση – πίσω η ψήφιση της Συμφωνίας και στη χειρότερη, αν δεν υπάρχει και πάλι στη νέα Βουλή ικανή πλειοψηφία των 2/3 για τη Συνταγματική αναθεώρηση, τότε η Συμφωνία των Πρεσπών θα είναι και επισήμως «νεκρή».

Η συζήτηση στην Ολομέλεια, σε αυτήν την πρώτη φάση της διαδικασίας, θα διαρκέσει μέχρι 10 ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία θα αφορά αποκλειστικά το αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος.

Για τη λήψη της σχετικής απόφασης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.

Η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια είναι αυτή που θα κρίνει αν η κυβέρνηση μπορέσει να εξασφαλίσει τη στήριξη κάποιων βουλευτών της Αντιπολίτευσης, προκειμένου να διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων για την τροποποίηση του Συντάγματος.

Αν αυτό δεν συμβεί, τότε –όπως έχει προϊδεάσει ο Ζόραν Ζάεφ– θα ακολουθήσει η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Πιθανές ημερομηνίες, σύμφωνα με πληροφορίες,είναι η 2η και 9η Δεκεμβρίου.

lykavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου