Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

ΒΟΜΒΑ! ΟΧΙ από τους Ολλανδούς σε Σκόπια και Αλβανία για είσοδο στην Ε.Ε! Ο ανεκδιήγητος Κοτζιάς παλεύει για το αντίθετο!

Η ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΗΔΗ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ!


Προσκόμματα στην έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες εξακολουθούν να βάαζουν η Γαλλία και η Ολλανδία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι δύο αυτές χώρες θεωρούν ότι η Αλβανία και η πΓΔΜ δεν είναι έτοιμες να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, διότι δεν έχουν σημειώσει αρκετή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη δικαιοσύνη, το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα προσερχόμενος στο Συμβούλιο ότι η πΓΔΜ και η Αλβανία έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο σε αυτούς τους τομείς, αλλά δεν είναι αρκετή. «Είναι σημαντικό οι δύο αυτές χώρες να δείξουν σθένος σε αυτούς τους τομείς. Θέλουμε να δούμε μεγαλύτερη πρόοδο και από τις δύο και κυρίως στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς», ανέφερε ο Ολλανδός υπουργός.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Μίκαελ Ροθ, δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ανάψει το πράσινο φως για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ και την Αλβανία και πρόσθεσε ότι θα ενθαρρύνει τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Ολλανδίας να κάνουν το ίδιο. Ο Μ. Ροθ εκτίμησε ότι μπορεί να βρεθεί σήμερα ένας συμβιβασμός και να αρθούν οι όποιες ανησυχίες, ειδικά αν η Αλβανία εκπληρώσει κάποιες προϋποθέσεις πριν ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, «η σταθερότητα, η ειρήνη και δημοκρατία στα Δυτικά Βαλκάνια είναι κρίσιμης σημασίας για την ΕΕ» και πρόσθεσε πως όλοι εκτιμούν τις προσπάθειες που έχουν κάνει και οι δύο χώρες για να ενισχύσουν το κράτος δικαίου.
«Πιστεύω ότι θα ήταν πολιτικό λάθος να μην λάβουμε μια απόφαση σήμερα», είπε ο υπουργός εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Γιαν ‘Ασελμπορν, προσερχόμενος στο Συμβούλιο. Ο ίδιος, ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιες ενστάσεις, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί τρόπος να αρθούν οι ανησυχίες.
Ο υπουργός εξωτερικών της Αυστρίας, Γκερνό Μπλούμελ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει κοινή συναίνεση στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ και την Αλβανία. «Υπάρχει ακόμα πιθανότητα για κάτι τέτοιο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «θα εργαστούμε σκληρά για να το πετύχουμε». Η πΓΔΜ και η Αλβανία έχουν την ευρεία στήριξη από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας μετά τη συμφωνία στο ονοματολογικό. Αν σημερα οι υπουργοί δώσουν το πράσινο φώς για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ και την Αλβανία, στη συνέχεια οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα στηρίξουν την πρόταση αυτή στη Σύνοδο Κορυφής, της 28ης Ιουνίου.

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού αποκάλυψε ο Ζόραν Ζάεφ σε περίπτωση που η συμφωνία των Πρεσπών για το όνομα δεν περάσει στο επικείμενο δημοψήφισμα, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ο Ν. Κοτζιάς πιέζει καθημερινά την ΕΕ για την πΓΔΜ, σαν να ήταν δική του χώρα.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο στο Kανάλι 1 των Σκοπίων, ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε αισιόδοξος ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της πΓΔΜ θα εγκρίνει τη συμφωνία με την Ελλάδα.

«Είμαι σίγουρος πως η συμφωνία θα γίνει αποδεκτή και μάλιστα με ποσοστό από 75% έως 85%, καθώς τα συγκεκριμένα ποσοστά είναι ανάλογα με αυτά των πολιτών που επιθυμούν την ένταξη της ΠΓΔΜ σε Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζ. Ζάεφ.
Μάλιστα τόνισε ότι στην πραγματικότητα οι πολίτες της πΓΔΜ δεν έχουν τίποτα να επιλέξουν στο δημοψήφισμα αλλά να επικυρώσουν ότι θέλουν η «Μακεδονία» να καταστεί μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Ερωτηθείς για τη θέση της Γαλλίας που εκφράζει ενστάσεις στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ, ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την άποψη ότι πιθανόν η θέση της Γαλλίας να οφείλεται σε κάποιες διαφορές στο εσωτερικό της χώρας ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει την προσπάθεια που κάνει τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και πολύ περισσότερο ο Νίκος Κοτζιάς προκειμένου να αρθούν οι όποιες επιφυλάξεις κατά της πΓΔΜ.

«Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Γαλλίας και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς πραγματοποιεί τηλεφωνικές επαφές κάθε μέρα και ασκεί πιέσεις σαν να ήταν δική του χώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο σκοπιανός πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου