Έτοιμος να συνάψει συμφωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στο προσφυγικό εμφανίζεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με συνέντευξή του στους Financial Times.
Ο κ. Τσίπρας, δηλώνει «έτοιμος να συνάψει συμφωνία μαζί της για την επιστροφή αιτούντων άσυλο, στη Γερμανία, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενισχύοντάς την με αυτό τον τρόπο ενόψει της σημερινής κρίσιμης συνόδου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το μεταναστευτικό», αναφέρουν οι Financial Times.
Στο άρθρο, μάλιστα, σημειώνεται ότι «σύμφωνα με διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Βερολίνο έχει προσεγγίσει την Ελλάδα, την Ιταλία και γείτονές τους προκειμένου να πετύχει την υπογραφή διμερών συμφωνιών για τους πρόσφυγες, με αντάλλαγμα την προσφορά οικονομικών κινήτρων για τα κράτη πρώτης γραμμής που επιβαρύνονται σημαντικά».
«Δεν μας ενδιαφέρει το γεγονός ότι ίσως έχουμε ορισμένες επιστροφές από τη Γερμανία, εάν αυτό βοηθήσει, στέλνοντας μήνυμα στους διακινητές (ότι η Ευρώπη είναι διατεθειμένη ν’ αντιμετωπίσει τις παράνομες προσφυγικές ροές)», είπε ο κ. Τσίπρας στους FT.
Δήλωσε επίσης «ανοιχτός», σύμφωνα με την εφημερίδα, «να προχωρήσει σε ειδική συμφωνία με το Βερολίνο προκειμένου να περιορίσει τις “δευτερογενείς μετακινήσεις” των προσφύγων που φθάνουν στα νότια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά μετά ταξιδεύουν βόρεια στη Γερμανία».
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η συμφωνία με τη Γερμανία δεν θα είχε σημαντικές επιπτώσεις για την Ελλάδα, δεδομένου, όπως είπε, ότι μόνο 50 – 100 αιτούντες άσυλο περνούν κάθε μήνα τα βόρεια σύνορα της χώρας. «Νομίζω ότι το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι περισσότερο σοβαρό από… συμφωνίες για τις “δευτερογενείς μετακινήσεις”» τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός για να προσθέσει: «Το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι τι Ευρώπη θέλουμε;».
«Πρέπει να βρούμε λύση, στο πλαίσιο του διεθνούς νόμου, να μοιράσουμε το φορτίο και να μην έχουμε αυτή την άδικη κατάσταση για τις χώρες της πρώτης γραμμής, αλλά επίσης και για τη Γερμανία» υπογράμμισε, κρίνοντας ότι «είναι άδικο όλοι αυτοί οι άνθρωποι να πηγαίνουν στη Γερμανία, εάν πιστεύουμε ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα».
«Δεν μας ενδιαφέρει το γεγονός ότι ίσως θα έχουμε κάποιες επιστροφές από τη Γερμανία αν αυτό βοηθήσει, ώστε να δοθεί το σήμα στους παράνομους διακινητές (ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές)» δηλώνει χαρακτηριστικά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου