Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Προκαλεί από την Γερμανία ο Ν. Ντιμιτρόφ: Επαναβεβαιώνεται η ταυτότητά μας ως «Μακεδόνες»


Σε συνέντευξή του στην γερμανική DW, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό 
υπουργό Εξωτερικών του, Χάικο Μας, ο Σκοπιανός υπουργός ομόλογός του, Νικολά Ντιμιτρόφ, έκανε λόγο για «διάκριση ανάμεσα στην Μακεδονία ως χώρα και στη Μακεδονία ως περιοχή».

Ο Ντιμιτρόφ έκανε λόγο για «μία μάχη ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον» και τόνισε ότι «οι πολίτες θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να αποφασίσουν για το μέλλον τους» και ότι κανείς δεν μπορεί να τους το στερήσει.


Όσον αφορά στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη συμφωνία με τη Ελλάδα, ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ τόνισε πως «είναι καθήκον μας ως κυβέρνηση να δώσουμε στους πολίτες την επιλογή να αποφασίσουν για το μέλλον τους, γιατί το μέλλον αφορά τους ίδιους και τα παιδιά τους. Ούτε η κυβέρνηση, ούτε το κοινοβούλιο αλλά ούτε και ο πρόεδρος μπορούν να τους στερήσουν αυτή την επιλογή».

Πρόσθεσε πως «δεν επιβάλουμε κάποια λύση, επετεύχθη κάποιος συμβιβασμός και νομίζω ότι υπάρχει πρόβλεψη για τις ανησυχίες και των δύο πλευρών. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει διάκριση ανάμεσα στη Μακεδονία ως χώρα και τη Μακεδονία ως περιοχή της Ελλάδας ενώ διευκρινίζεται ότι η λέξη «Μακεδόνας» και «Μακεδονία» σημαίνουν διαφορετικά πράγματα για τους δύο λαούς, επαναβεβαιώνεται η ταυτότητά μας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό γιατί η ταυτότητα δεν είναι κάτι διαπραγματεύσιμο».


Ο Νικολά Ντιμιτρόφ χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ως μια «μάχη ανάμεσα στο μέλλον και το παρελθόν, το παρελθόν είναι σημαντικό ωστόσο, δεν μπορούμε να το αλλάξουμε, μπορούμε όμως να διαμορφώσουμε το μέλλον μας. Νομίζω ότι σε ιστορικές στιγμές έχουμε ιστορική ευθύνη να μην σκεφτούμε την καριέρα μας ως πολιτικοί και το πολιτικό μας μέλλον αλλά το που θέλουμε να βρίσκονται οι χώρες μας σε δέκα χρόνια από σήμερα».

Κλείνοντας της δηλώσεις του τόνισε πως «τεστ ωριμότητας για τις δύο χώρες, αλλά και την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ» εκτιμώντας ότι «αν όλοι κάνουν το σωστό και δεν εγκαταλείψουν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γραφτεί ιστορία».

Νωρίτερα είχε διεξαχθεί σε καλό κλίμα η συνάντηση του Νικολά Ντιμιτρόφ με τον Χάικο Μαας, η οποία διήρκεσε 45 λεπτά. Στη συνέντευξη Τύπου, ο Γερμανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τη συμφωνία ιστορική και ευχήθηκε οι πολίτες των Σκοπίων να την αποδεχθούν μέσω του δημοψηφίσματος. «Η διευθέτηση του ονοματολογικού αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ αλλά και την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Αυτή η προοπτική είναι όμως και προς το συμφέρον της ΕΕ, τόνισε ο κ. Μαας.


Ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ από την πλευρά του αναφέρθηκε στην προοπτική που θα ανοίξει η υλοποίηση της συμφωνίας αναφορικά με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Φτάσαμε στον προθάλαμο και πλέον ο κόσμος θέλει να δει την πόρτα να ανοίγει διάπλατα», τόνισε χαρακτηριστικά, «προκειμένου να πειστεί», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τους ενδοιασμούς που διατυπώνουν η Γαλλία, η Ολλανδία αλλά και άλλα κράτη-μέλη σχετικά με τη διεύρυνση της ΕΕ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας ανακοίνωσε πρωτοβουλίες για να ξεπεραστούν, αρχής γενομένης με την επικοινωνία που θα έχει σήμερα με τον Ολλανδό ομόλογο του, ενώ την ερχόμενη Τρίτη το θέμα της ένταξης των Σκοπίων θα βρίσκεται στην ατζέντα των συνομιλιών του γαλλικού και του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου στο Βερολίνο.

Επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά την διεύρυνση της ΕΕ επικρατούν όμως και στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης αλλά και εντός των γερμανικών κομμάτων παραδέχθηκε ο Χ. Μάας. Όπως διευκρίνισε, οι ενδοιασμοί αφορούν περισσότερο την Αλβανία που επίσης ενδιαφέρεται για ενταξιακές διαπραγματεύσεις: «Δεν γίνεται όμως η Μακεδονία να είναι το θύμα αυτής της συζήτησης».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη που παραχωρήθηκε αποκλειστικά στην DW με αφορμή την επίσκεψη του Νίκολα Ντιμιτρόφ στο Βερολίνο, όπου είχε συνάντηση με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας.

DW: Ο πρόεδρος (σ.σ. της ΠΓΔΜ) Ιβανόφ απέρριψε χθες τη συμφωνία. Πώς πιστεύετε ότι θα επηρεάσει την όλη διαδικασία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και πως μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία;

Νίκολα Ντιμιτρόφ: Θεωρώ ότι όντας εδώ στο Βερολίνο είναι ταιριαστό να χρησιμοποιήσω μια φράση του Κόνραντ Αντενάουερ, που είχε πει «όλοι ζούμε κάτω από τον ίδιο ουρανό, αλλά δεν έχουμε όλοι τον ίδιο ορίζοντα». Αυτό που είναι πολύ σημαντικό σε αυτή την περίπτωση είναι να υπογραμμίσουμε ότι το σχέδιο συμφωνίας με την Ελλάδα απαιτεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος (σ.σ. για να επικυρωθεί) και είναι καθήκον μας ως κυβέρνησης να προσφέρουμε μια επιλογή στους πολίτες. Πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον τους επειδή αφορά αυτούς, αφορά τα παιδιά τους. Και ούτε η κυβέρνηση, ούτε το κοινοβούλιο, ούτε καν ο πρόεδρος μπορούν να τους στερήσουν αυτή την επιλογή. Και νομίζω ότι πρέπει να πείσουμε τους πάντες γι’ αυτό. Δεν επιβάλλουμε μια λύση. Έχουμε καταλήξει σε έναν συμβιβασμό. Νομίζω ότι οι βασικοί προβληματισμοί και των δυο πλευρών έχουν ληφθεί υπόψη. Υπάρχει διάκριση ανάμεσα στη χώρα Μακεδονία και την περιοχή Μακεδονία στην Ελλάδα. Υπογραμμίζεται ότι Μακεδόνας στη μία και Μακεδόνας στην άλλη περίπτωση σημαίνουν κάτι διαφορετικό για τα δύο έθνη, η (σ.σ. εθνική) ταυτότητά μας διασφαλίζεται, κάτι πολύ σημαντικό διότι βεβαίως δεν μπορείς να διαπραγματευθείς ιδιαίτερα για το ζήτημα της ταυτότητας. Και αυτή ήταν μια διαδικασία μέσα από την οποία οι δύο χώρες θα γίνουν φίλες, θα γίνουν σύμμαχοι. Πρέπει να επαναλάβουμε αυτό το μήνυμα. Από πολλές απόψεις αυτή είναι μια μάχη ανάμεσα στο μέλλον και το παρελθόν. Το παρελθόν είναι σημαντικό, αλλά δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Μπορούμε όμως να διαμορφώσουμε το μέλλον μας. Και νομίζω ότι σε ιστορικές στιγμές φέρουμε όλοι μας ιστορική ευθύνη να μην σκεφθούμε τις πολιτικές μας καριέρες και το πολιτικό μας αύριο, αλλά να σκεφθούμε πού θέλουμε να βρίσκονται οι χώρες μας σε δέκα χρόνια από σήμερα.


DW: Εν συντομία: Έχετε λάβει επαρκείς εγγυήσεις από την ελληνική πλευρά, από την κυβέρνηση στην Αθήνα; Επειδή η αντιπολίτευση αντιτίθεται σθεναρά σε αυτή τη συμφωνία. Πιστεύετε ότι η συμφωνία, τα στάδια της εφαρμογής και όλα τα υπόλοιπα, θα γίνουν πλήρως σεβαστά από την ελληνική πλευρά;

Νίκολα Ντιμιτρόφ: Έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα με μια σειρά βημάτων. Αρχικά τα βήματα προβλέπεται να γίνουν από τη δική μας πλευρά επειδή έχουμε ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, οι αλλαγές αυτές πρόκειται να γίνουν εντός της Μακεδονίας. Υπάρχει επίσης μια ρήτρα που λέει ότι εάν η συμφωνία δεν τεθεί σε ισχύ, βεβαίως τα πάντα καθίστανται άκυρα. Αυτό είναι ένα τεστ ωριμότητας νομίζω και για τις δύο χώρες. Είναι ένα τεστ και για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ επειδή καλούνται να διαδραματίσουν έναν ρόλο, και νομίζω ότι εάν όλοι κάνουμε το σωστό και δεν τα παρατήσουμε έχουμε καλές πιθανότητες να γράψουμε θετική Ιστορία.

DW: Είπατε ότι το ΝΑΤΟ και ΕΕ καλούνται να παίξουν έναν ρόλο. Ποιος είναι αυτός ο ρόλος σε αυτή τη διαδικασία;

Νίκολα Ντιμιτρόφ: Επιπρόσθετα στη φιλία μεταξύ Αθήνα και Σκοπίων, το κίνητρο-κλειδί για τη μακεδονική πλευρά είναι να προλάβουμε το τρένο της Ευρώπης και να ενταχθούμε στη νατοϊκή συμμαχία. Προκειμένου να έχουμε αυτά ως έναν συμβιβασμό win-win, χρειαζόμαστε πολύ ενθαρρυντικά μηνύματα τις επόμενες εβδομάδες: να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, να ληφθεί μια πολιτική απόφαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο τέλος Ιουνίου και να αποσταλεί πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που θα θέσει σε κίνηση τη νομική διαδικασία ώστε να γίνουμε μέλος της συμμαχίας.





pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου