Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Ποιος ήταν ο Παύλος Γιαννακόπουλος


«Ό, τι μεγαλειώδες δημιούργησε και όλους όσους ευεργέτησε είναι εδώ για να τον θυμίζουν για πάντα»


Την τελευταία του πνοή, άφησε στα 88 του χρόνια, ο ιδρυτής και πρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ Παύλος Γιαννακόπουλος.

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Παύλου Γιαννακόπουλου ξεκίνησαν από ένα κατάστημα-αποθήκη φαρμακευτικών προϊόντων στη διασταύρωση των οδών Σωκράτους και Σατωβριάνδου. Δίπλα στον πατέρα του, Δημήτρη, έμαθε τα μυστικά τις δουλειάς αλλά η Κατοχή έμελλε να διαλύσει παντελώς τις σκέψεις που υπήρχαν για επέκταση της επιχείρησης. Με ενέργειες του ίδιου ωστόσο μπόρεσε να στήσει από την αρχή την εταιρεία και να δημιουργήσει τη «ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ» (σ.σ. Φάρμακα Γιαννακόπουλου) την οποία και έμελλε να... γιγαντώσει χρόνο με το χρόνο έχοντας κλείσει συμφωνίες με Κολοσσούς του εξωτερικού. Πάντα ωστόσο ήταν δίπλα στον Παναθηναϊκό. Πάντα τον παρακολουθούσε και πάντα πήγαινε στο γήπεδο.

«Ήμουν δέκα χρόνων. Ο μακαρίτης ο πατέρας μου με έπαιρνε από το χέρι και με πήγαινε στο γήπεδο. Του λέγαμε “Ό,τι θέλεις, υπό την προϋπόθεση να μας πας στο γήπεδο την Κυριακή» είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του, ενώ τον Ιούνιο του 1971, όντας επηρεασμένος από τον άθλο του Ουέμπλεϊ, αποφασίζει να ασχοληθεί με τον Παναθηναϊκό από διοικητικό πόστο.

Μάλιστα λίγους μήνες νωρίτερα είχε μετατρέψει την «ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ» σε «ΒΙΑΝΕΞ». Ο μετέπειτα εμβληματικός πρόεδρος στην ιστορία του συλλόγου είχε βάλει το νερό σε ένα αυλάκι γεμάτο από... νέκταρ επιτυχιών. Ο ίδιος κρατούσε με την ίδια επιτυχία δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη, αφού με την ίδια επιτυχία που είχε αρχίσει να γιγαντώνεται η φαρμακευτική του εταιρεία, με την ίδια ακριβώς επιτυχία κατάφερε μερικά χρόνια αργότερα να μετατρέψει τον Παναθηναϊκό σε μια από τις μεγαλύτερες υπερδυνάμεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Από μέλος του Δ.Σ. ανέλαβε τρία χρόνια αργότερα χρέη γενικού γραμματέα και δη στην διοίκηση του Αντώνη Μαντζαβελάκη ενώ πέρασε και από το πόστο του αντιπροέδρου. Μπορεί να μην πήρε ποτέ στα χέρια του ποδόσφαιρο, αλλά από τα τέλη της δεκαετίας του '80 που ανέλαβε τον ερασιτέχνη, ξεκίνησε να «χτίζει» τον μπασκετικό Παναθηναϊκό. Τον Ιούνιο του 1987 είχε κλείσει η περίοδος Μαλακατέ και άνοιγε εκείνη του Παύλου Γιαννακόπουλου. H διοίκησή εξελέγη για πρώτη φορά σε συνεδρίαση του -τότε- ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, η οποία έλαβε χώρα στον «τάφο του Ινδού» το βράδυ του προημιτελικού Ελλάδας-Ιταλίας. Μάλιστα το συγκεκριμένο παιχνίδι ο κόσμος που βρισκόταν τότε μέσα στο κλειστό της Λεωφόρου το παρακολουθούσε από φορητές τηλεοράσεις.

Το 2008 εισχώρησε στο πολυμετοχικό διοικητικό σχήμα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Από το 1987 έως το 1997 υπήρξε πρόεδρος όλων των ερασιτεχνικών τμημάτων του Παναθηναϊκού.

Από το 1992 η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού αυτονομήθηκε και αυτή ως επαγγελματική ανέλαβε τη διοίκησή της σε συνεργασία με τον αδερφό του Θανάση Γιαννακόπουλο.
Η ανακοίνωση της ΒΙΑΝΕΞ για το θάνατό του

«Με βαθιά θλίψη και ανείπωτο πόνο η οικογένεια της ΒΙΑΝΕΞ αποχαιρετά υποκλινόμενη τον Ιδρυτή και Πρόεδρο της. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος μπορεί να μην είναι πια κοντά μας, όμως, ό, τι μεγαλειώδες δημιούργησε και όλους όσους ευεργέτησε είναι εδώ για να τον θυμίζουν για πάντα.

Με πείσμα σπαρτιάτικο και οξύνοια χαρακτηριστική συστήνει αυτήν που έμελλε να γίνει η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία της Ελλάδας και μια από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης. Στα 70 χρόνια ενεργής επαγγελματικής παρουσίας του Πατριάρχη της ελληνικής βιομηχανίας, μόνο επιτυχίες, επενδύσεις και χιλιάδες θέσεις εργασίας σημειώνονται. Όλες οι εταιρείες Κολοσσοί του φαρμάκου επιθυμούν να συνάψουν συνεργασία μαζί του, το όνομά του ταυτίζεται με το ήθος, την ακεραιότητα και την αποτελεσματικότητα, ενώ ο ίδιος ακούραστος δε σταματά να αναζητεί νέους δρόμους έρευνας και ανάπτυξης. Έχοντας πάντα τον Άνθρωπο ως βασική του αξιακή προτεραιότητα, δημιουργεί σχέσεις ζωής με τους εργαζομένους του και όποιον συναναστρέφεται.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής, η ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε αποφασίζει η σημαία της να κυματίζει μεσίστια σε όλες τις εγκαταστάσεις και τα γραφεία της εως και την ημέρα της Κηδείας, ενώ η 10η Ιουνίου κηρύσσεται ως επίσημη μέρα Πένθους και Αργίας εφεξής».
Το «αντίο» του Παναθηναϊκού

«Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός Superfoods αναζητεί τις λέξεις, για να αποχαιρετήσει τον Παύλο Γιαννακόπουλο, τον άνθρωπο που άλλαξε το ρου της ιστορίας της, το ελληνικό μπάσκετ, τον ελληνικό αθλητισμό.

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος μπορεί να έφυγε σήμερα, αλλά οι ιδέες του θα ζουν και θα δημιουργούν νέες γενιές Πα ναθηναϊκών για πάντα.

Παύλος Γιαννακόπουλος. Ο άνθρωπος που θα ζει για πάντα στις καρδιές μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου