Κυριακή 17 Ιουνίου 2018

Εκτός ελέγχου τα επεισόδια στο Πισοδέρι: Επνιξαν το χωριό στα δακρυγόνα - Υπάρχουν τραυματίες

pisoderi-traumatias01

Πολύ τεταμένη η ατμόσφαιρα - Φεύγει κόσμος συνεχώς και κατευθύνεται προς Πρέσπες - Ψεκάζουν με χημικά ακόμα και παιδιά!

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στο Πισοδέρι Φλώρινας όπου από τις 11 το πρωί είναι σε εξέλιξη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη συμφωνία που επικύρωσε στις Πρέσπες, 30 χιλιόμετρα μακριά, ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ.

Στα μπλόκα της αστυνομίας στο Πισοδέρι, εκεί που έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες κόσμου, για να διαμαρτυρηθούν για τη συμφωνία με τη Μακεδονία, σημειώνονται συνεχώς εντάσεις με ξύλο και ρίψεις αντικειμένων. 

Οι αστυνομικές δυνάμεις κάνουν συνεχώς χρήση χημικών για να εμποδίσουν την πρόσβαση των διαδηλωτών στην δασική περιοχή, που οδηγεί στις Πρέσπες, με αποτέλεσμα το χωριό να έχει πνιγεί στα δακρυγόνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν πολλοί διαδηλωτές τραυματίες και με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ κάποιοι έχουν δεχτεί πολύ ξύλο. Σύμφωνα με καταγγελίες, οι αστυνομικοί έχουν κάνει χρήση χημικών σε γυναίκες και παιδιά, περικυκλώνοντας μάλιστα τους διαδηλωτές και από τις δύο πλευρές, ώστε να «πνίξουν» τη συγκέντρωση και να τους αναγκάσουν να αποχωρήσουν.
Το thestival κάνει λόγο για τουλάχιστον οκτώ τραυματίες, ενώ πολλά τοπικά ΜΜΕ δημοσιεύουν φωτογραφίες από άτομα πεσμένα στο έδαφος, με ματωμένα ρούχα ή κεφάλια.
traumaties
traumat2
pisoderi-traumatias02


Δείτε βίντεο την ώρα που η αστυνομία ψεκάζει τους διαδηλωτές:


Επεισόδια στο συλλαλητήριο στο Πισοδέρι- Voria.gr


pisoderi_01
pisoderi_02
pisoderi_03


Η ατμόσφαιρα στο σημείο είναι αποπνικτική, ενώ λόγω των επεισοδίων γυναίκες και παιδιά απομακρύνονται από το σημείο.

 





Αντικείμενα και χημικά στις Πρέσπες



Xιλιάδες κόσμου στο συλλαλητήριο

Σχεδόν 10.000 άνθρωποι από όλη την Ελλάδα παραμένουν συγκεντρωμένοι από τις 10.30 το πρωί στη Βίγλα Πισοδερίου, χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή. Χιλιάδες πολίτες έχουν πλημμυρίσει την πλαγιά πίσω από το χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας - Πισοδερίου με γαλανόλευκες στα χέρια, φωνάζοντας συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.


 





Δείτε τις εικόνες από τα επεισόδια νωρίτερα το πρωί…

Ενταση στις Πρέσπες



epeisodia01
epeisodia02

poreia04
poreia05








Πάνω από 80 πούλμαν με διαδηλωτές  απ' όλη την Ελλάδα


Στην περιοχή της Βίγλας Πισοδερίου του δήμου Πρεσπών συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 10.00 πολλοί διαδηλωτές, για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο ενάντια στη συμφωνία Ελλάδας- Σκοπίων που θα επιτρέπει στη γειτονική χώρα να ονομάζεται "Βόρεια Μακεδονία".

Δεκάδες λεωφορεία έχουν φτάσει στο σημείο και διαδηλωτές, με ελληνικές σημαίες στα χέρια, ετοιμάζονται να βροντοφωνάξουν «Όχι» στην εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας.

Μία ημέρα μετά την κινητοποίηση στην πλατεία Συντάγματος, έξω από τη Βουλή, άνθρωποι κάθε ηλικίας βρίσκονται κοντά στο σημείο όπου οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών αναμένεται να υπογράψουν τη συμφωνία, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών. 

poreia01
poreia02
poreia03


Δείτε τις φωτογραφίες του Thestival από την κινητοποίηση που έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί:

 




Δεκάδες πούλμαν κατέφθασαν στην περιοχή απ' όλη την Ελλάδα

Συνολικά 30 λεωφορεία αναχώρησαν σήμερα στις 07:30 από την Θεσσαλονίκη, προκειμένου να κατευθυνθούν στο Πισοδέρι, στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας - Πισοδερίου για να διαδηλώσουν για την υπεράσπιση του ονόματος της Μακεδονίας.

Από την Αριστοτέλους αναχώρησαν έξι λεωφορεία με τους πολίτες να κρατούν ελληνικές σημαίες στα χέρια.





Στο Πισοδέρι έφτασαν συνολικά 80 λεωφορεία από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της Αστυνομίας, οι διαδηλωτές θα έφταναν μέχρι το χιονοδρομικό κέντρο της Βίγλας στο Πισοδέρι κι εκεί θα γινόταν η συγκέντρωση, αφού για λόγους ασφαλείας θα είναι παρέμενε κλειστή η πρόσβαση για τους Ψαράδες Πρεσπών.

Θεσσαλονικείς αναχωρούν για Πρέσπες


Πρέσπες: Με ελληνικές και μαύρες σημαίες οι κάτοικοι 

Στην ευρύτερη περιοχή των Πρεσπών, οι αντιδράσεις είναι πολλές. Από το πρωί στο χωριό Λαιμός, οι κάτοικοι  είχαν βγει με ελληνικές και μαύρες σημαίες στα χέρια διαμαρτυρόμενοι για τη συμφωνία κι εκφράζοντας την αντίθεσή τους. Στο σημείο, όπως και σε όλη την ευρύτερη περιοχή υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.







Κάτοικοι των Πρεσπών με μαύρες σημαίες για τη συμφωνία το Σκοπιανό


Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Εγνατία Οδό 

Iσχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, στα σημεία που οδηγούν στο Πισοδέρι και στους Ψαράδες.

Συγκεκριμένα, στα διόδια Πολυμύλου δυνάμεις της Αστυνομίας σταματούν λεωφορεία, που κατευθύνονται στο συλλαλητήριο στο Πισοδέρι και τους ενημερώνουν ότι ο δρόμος είναι κλειστός και δίνουν πληροφορίες για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουν για να φτάσουν στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας - Πισοδερίου.

Στο κόμβο Κορομηλιάς από όπου ο δρόμος οδηγεί στο χωριό Ψαράδες ο δρόμος είναι κλειστός. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια και επιτρέπεται η διέλευση μόνο όσων βρίσκονται στη σχετική λίστα με τους καλεσμένους ή τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίς το πρωί αναχώρησαν από την Θεσσαλονίκη 30 λεωφορεία με πολίτες για το Πισοδέρι, ενώ 80 λεωφορεία από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας αναμένεται να φτάσουν στον χώρο του συλλαλητηρίου.

Πηγή: thestival.gr, life-events.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου