Κυριακή 17 Ιουνίου 2018

ΥΠΟΓΡΑΨΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ! ΓΙΑ ''ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ'' ΜΙΛΗΣΕ Ο ΖΑΕΦ ΚΑΤΑΜΟΥΤΡΑ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΔΕΙΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ...


Ο Ζάεφ αναφέρθηκε πέντε φορές στην ομιλία του στον λαό του ως Μακεδόνες - Τσίπρας: «Φίλε και γείτονα Ζόραν! Λίγοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρναμε» είπε χαρακτηρίζοντας πατρ


Υπογράφηκε στη Μεγάλη Πρέσπα, η συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων αλλά και τον Μάθιου Νίμτς με την παρουσία Τσίπρα και Ζάεφ.



Στην ομιλία του πάντως που προηγήθηκε οΖόραν Ζάεφ αναφερόταν συνεχώς στον λαό του ως Μακεδόνες. Ο Ζόραν Ζάεφ ξεκίνησε την ομιλία του με ρήση του Αριστοτέλη: «Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτε χωρίς θάρρος». Σήμερα θέτουμε τέλος σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα, σημείωσε. «Η μακεδονική και η ελληνική κοινωνία είναι υπέρ, θέλουν την ειρήνη» πρόσθεσε. Είχαμε την τόλμη και κάναμε ένα βήμα μπροστά, συνέχισε. «Τις ευχαριστίες μου Αλέξη Τσίπρα για την ανδρεία που δείξατε, ξέρω πολύ καλά ότι δεν ήταν εύκολο» πρόσθεσε. «Οι πολίτες μας επιθυμούν τη δημοκρατία» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Ζάεφ, «η ευρωπαϊκή αντίληψη αποτελεί δημοκρατική έκφραση, οι Έλληνες, οι Μακεδόνες, οι Ευρωπαίοι είναι πιο ισχυροί απέναντι στην ξενοφοβία» είπε και συνεχίζοντας αναφερόμενος σε όσους αντιδρούν στη συμφωνία επανέλαβε πως έχουν κάθε δικαίωμα εντός δημοκρατικού πλαισίου να εκφράσουν την αντίθεση τους. «Εμείς αποφασίσαμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και να κοιτάξουμε το μέλλον, είμαστε περήφανοι για αυτή τη συμφωνία που θα μας ενώνει και σήμερα και πάντα» είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

Ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλεσε φίλο και γείτονα τον Ζόραν Ζάεφ και είπε: «Βρισκόμαστε στο δικό μας ραντεβού με την ιστορία, βρισκόμαστε σε ένα σημείο που το έχουν διαβεί νικητές και ηττημένοι. Βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορίας. Βρισκόμαστε και οι δυο εδώ για να πράξουμε το πατριωτικό μας καθήκον, δεν ανταμώνουμε για να θρηνήσουμε τις ήττες του παρελθόντος. Οπως είπε στόχος είναι «να βαδίσουμε μαζί σε μια νέα εποχή ασφάλειας. Η σημερινή μας υπογραφή βάζει τα θεμέλια για αυτή τη νέα εποχή. Οταν είχαμε συναντηθεί με τον Ζόραν στο Νταβός έκανε πολύ κρύο. Για 25 χρόνια το κρύο ήταν και στις σχέσεις των χωρών μας. Πολύ λίγοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρναμε». Καταλήξαμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, σημείωσε ο πρωθυπουργός λέγοντας πως η συμφωνία αυτή επιτρέπει στους δύο πρωθυπουργούς να απευθυνθούν στους λαούς τους και να την στηρίξουν, και χαρακτήρισε πατριωτική τη συμφωνία.

Ευχαρίστησε τους δύο υπουργούς Εξωτερικών και τον κ. Νίμιτς εκφράζοντας χαρά που η συμφωνία υπογράφεται την ημέρα των γενεθλίων του. Και έκλεισε ως εξής: «Να σας εκμυστηρευτώ ότι είμαι λάτρης της βαλκανικής μουσικής. Εξέχουσα θέση στην παράδοση τη βαλκανική έχουν τα μοιρολόγια. Εξέχουσα θέση όμως έχουν και τα τραγούδια της χαράς. Ενα τέτοιο καινούριο τραγούδι ξεκινάμε να γράφουμε μαζί σήμερα στις Πρέσπες. Στόχος το βίντεο αυτό της χαράς να τραγουδιέται από πολλές γενιές μπροστά μας από τοιυς δύο λαούς. Ενα τραγούδι για την ειρήνη, την προκοπή και την καλή γειτονία. Χόρτασαν οι παλιότερες γενιές από μοιρολόγια. Ηρθε η ώρα να τραγουδήσουμε ξανά χαρούμενα τραγούδια στα Βαλκάνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου