Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Ζάεφ στο BBC: Η Ελλάδα πήρε erga omnes για το όνομα, εμείς για την ταυτότητα







Ο Ζόραν Ζάεφ ήταν καλεσμένος στην εκπομπή Hard Talk του BBC λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου ελπίζει ότι η ΠΓΔΜ θα πάρει πρόσκληση για ένταση στο ΝΑΤΟ, μετά τη συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός για άλλη μια φορά δεν απέφυγε τις αναφορές στη «μακεδονική γλώσσα» και τη «μακεδονική ταυτότητα» και σημείωσε ότι η Ελλάδα πήρε το erga omnes για το όνομα και η χώρα του για την ταυτότητα.
Ο Ζόραν Ζάεφ είπε πολλές φορές πόσο πολύ θέλει να χτίσει σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με την Ελλάδα. Πόσο πολύ θα βοηθήσει η επίλυση του θέματος της ονομασίας τη χώρα του, αφού θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Δεν έκρυψε ότι τον ανησυχεί η αντίδραση των εθνικιστών στην Ελλάδα και χαρακτήρισε «copy paste» (σ.σ. αυτή ήταν η έκφρασή του) την αντίδραση της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ.

Ζάεφ: Πήραμε και οι δυο erga omnes

Όταν ρωτήθηκε για το αν πιστεύει πως ουσιαστικά το erga omnes θα πάει… περίπατο μετά την αλλαγή του ονόματος γιατί μπορεί (από τις άλλες χώρες) να εγκαταλειφθεί το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για χάρη συντομίας και να γίνει σκέτο «Μακεδονία», ο Ζόραν Ζάεφ απάντησε με… ντρίπλα. «Το επίσημο όνομα μας θα είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίαςκαι θα στείλουμε επιστολή και στα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ, ότι υπάρχει συμφωνία με την Ελλάδα και ότι το όνομά μας, για διεθνή χρήση, είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Ποιος νοιάζεται μετά από αυτό; Κάποιος θα μιλά για Βόρεια Μακεδονία ή για Νότια Μακεδονία; Επισήμως θα είμαστε Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, όλα θα είναι συναφή με τη συμφωνία. Η ελληνική πλευρά πήρε erga omnes για το όνομα, εμείς για την ταυτότητα».
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός εμφανίζεται βέβαιος ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από το δημοψήφισμα που θα γίνει στην ΠΓΔΜ και μάλιστα με ποσοστό κοντά στο 70%. «Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ποσοστό μεγαλύτερο από το 75% των πολιτών είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Πάνω από το 70% των πολιτών θεωρεί ότι το ζήτημα αυτό θα έπρεπε να είχε λυθεί και ότι τώρα είναι καλή στιγμή και ότι περισσότερο από το 75% θα ψηφίσει στο δημοψήφισμα», τόνισε. 
Αν και όπως είπε υπάρχουν πολλοί που τον κατηγορούν πως πρόδωσε το όνομα, την ιστορία και την ταυτότητα της χώρας του, εκείνος δήλωσε χαρούμενος που «λύσαμε το θέμα της ταυτότητας. Μέρος της συμφωνίας είναι η «μακεδονική γλώσσα», η «μακεδονική εθνότητα». Με έναν πολύ προσεκτικό τρόπο αναγνωρίζουμε ο ένας την ταυτότητα του άλλου αλλά είναι επίσης γεγονός ότι είμαστε το βόρειο τμήμα της ιστορικής Μακεδονίας, γιατί υπάρχει το νότιο μέρος στην Ελλάδα, το ανατολικό στη Βουλγαρία και το δυτικό στην Αλβανία».
Δήλωσε δε ότι δεν φοβάται ούτε για τη ζωή του ούτε για το πολιτικό του μέλλον. Επανέλαβε δε ότι πρόκειται για μια αρκετά δίκαιη συμφωνία, η οποία, όπως είπε, φέρνει κοντά στον στρατηγικό στόχο της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

«Ζητώ από τον Μητσοτάκη να δώσει μια ευκαιρία στη συμφωνία»

Ο Ζόραν Ζάεφ ρωτήθηκε και για τις αντιδράσεις από πλευράς όχι μόνο της αντιπολίτευσης στα Σκόπια αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα. Μίλησε για αντίδραση «copy paste», κάτι που θεωρεί πως δείχνει ότι «είναι μια απόδειξη ότι έχουμε μια δίκαιη συμφωνία».
«Υπήρχαν κόκκινες γραμμές: όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό και erga omnes. Τώρα υπάρχει η αντίδραση για την ταυτότητα από την αντιπολίτευση στην Ελλάδα. Προσπάθησα να ενημερώσω, να ενθαρρύνω τον κ. Μητσοτάκη ότι διαχωρίζουμε το θέμα της ταυτότηταςΥπάρχουν οι Έλληνες Μακεδόνες και οι δικοί μας Μακεδόνες. Διαχωρίζουμε την ιστορία, τον πολιτισμό και το κάνουμε με έναν θετικό τρόπο», είπε ο Ζόραν Ζάεφ.
Όταν ρωτήθηκε πως αντέδρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε: «με έναν προσεκτικό τρόπο θέλω να τον καλέσω να είναι θετικός, να δώσει και ευκαιρία στη συμφωνία».

Η Μεγάλη Μακεδονία και η… «Μακεδονία» του Ζάεφ

Ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε πως η κυβέρνησή του δεν θα «ρίξει» το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που υπάρχει στο κέντρο των Σκοπίων. Και αυτό γιατί «χρειάζονται λεφτά για να το κάνουμε αυτό και εμείς χρειαζόμαστε λεφτά για να χτίσουμε κτίρια».
Η ΠΓΔΜ, είπε, δεν έχει εδαφικές βλέψεις και δεν θα επιδιώξει μια «Μεγάλη Μακεδονία». «Ο Μέγας Αλέξανδρος είχε τη Μεγάλη Μακεδονία, εμείς έχουμε τη δική μας Μακεδονία και θέλουμε να οικοδομήσουμε σχέσεις φιλίας με την Ελλάδα, δεν έχουμε εδαφικές αξιώσεις, τα σύνορα και σεβόμαστε την κληρονομιά των Ελλήνων και των Μακεδόνων της Ελλάδας».
Σε αυτό το σημείο θέλησε και να αστειευτεί λέγοντας πως η μόνη φιλοδοξία των Σκοπιανών είναι «να βρεθούν στις όμορφες παραλίες της Ελλάδας, στα όμορφα νησιά για να στηρίξουν τον τουρισμό και να ενισχύσουν τους φιλικούς δεσμούς των δύο χωρών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου