Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

ΕΧΟΥΝ ΞΕΦΥΓΕΙ ΟΙ ΤΥΠΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ..Επίτροπος Προϋπολογισμού Γκίντερ Έτινγκερ : «Οι χρηματαγορές θα μάθουν στους Ιταλούς πώς να ψηφίζουν»!


Μια φράση η οποία προκάλεσε την οργή όλου του πολιτικού κόσμου στη χώρα.

Έτινγκερ «εμπρηστής», Γιούνκερ «πυροσβέστης»! Τα… μαζεύουν οι Βρυξέλλες μετά την απαράδεκτη δήλωση!

Ο επίτροπος Προϋπολογισμού, Γκίντερ Έτινγκερ, έκανε μια αδιανόητη δήλωση σχετικά με την πολιτική κρίση στην Ιταλία και Γιούνκερ – Μοσκοβισί έσπευσαν να (προσπαθήσουν να) την… μαζέψουν!O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, «ντύθηκε»… πυροσβέστης! Κι αυτό διότι αυτό που είπε ο Γκίντεν Έτινγκερ απλά δεν… λέγεται!

Ο Γιούνκερ, λοιπόν, δήλωσε ότι το μέλλον της Ιταλίας δεν μπορεί να καθορίζεται από τα χρηματιστήρια και τις αγορές ομολόγων.

Την «φωτιά» άναψε μια φράση που αποδίδεται στον Επίτροπο Προϋπολογισμού Γκίντερ Έτινγκερ. Ο οποίος τόνισε ότι: «Οι χρηματαγορές θα μάθουν στους Ιταλούς πώς να ψηφίζουν»! Μια φράση η οποία προκάλεσε την οργή όλου του πολιτικού κόσμου στη χώρα.
Η «απάντηση» Γιούνκερ στον Έτινγκερ

«Η τύχη της Ιταλίας δεν βρίσκεται στα χέρια των χρηματαγορών», ανέφερε ο Γιούνκερ με ανακοίνωσή του.

«Ανεξάρτητα από ποιο πολιτικό κόμμα μπορεί να βρίσκεται στην εξουσία, η Ιταλία είναι ένα ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει τεράστια συμβολή στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση», σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι «η Ιταλία θα συνεχίσει στην ευρωπαϊκή της οδό».

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ιταλία με υπευθυνότητα και αμοιβαίο σεβασμό. Η Ιταλία χαίρει σεβασμού», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι «το μέλλον της Ιταλίας πρέπει να αποφασίζεται στην Ιταλία, όχι στις Βρυξέλλες, ακόμη και αν έχουμε μια κοινή κληρονομιά: Την Ευρώπη», σημειώνοντας την ανάγκη εξεύρεσης από κοινού των σωστών λύσεων, μέσω του διαλόγου.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ιταλία θα παραμείνει στην καρδιά της Ευρώπης και της ζώνης του ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.
Ζητά συγγνώμη ο Έτινγκερ!

Μετά το σάλο που προκάλεσε στην Ιταλία και τις αποστάσεις που έλαβαν από τις δηλώσεις του οι Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Προϋπολογισμού Γκίντερ Έτιγκερ ζήτησε συγγνώμη. Με ανάρτησή του στο Twitter διαβεβαίωσε ότι στόχος του δεν ήταν να δείξει ασέβεια στους Ιταλούς ψηφοφόρους.



Günther H. Oettinger
✔@GOettingerEU


I did not mean to be disrespectful and I apologize for this. Read my full statement on my remarks on #Italy in the @dwnews interview: http://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-18-3983_en.htm … @RiegertBernd #oettinger
8:45 μ.μ. - 29 Μαΐ 2018
257


«Σέβομαι πλήρως τη βούληση των ψηφοφόρων, είτε της αριστεράς, είτε της δεξιάς, είτε του κέντρου, σε όλες τις χώρες», υπογράμμισε ο Γερμανός Επίτροπος. Κι εξήγησε ότι όταν αναφερόταν στις εξελίξεις στις χρηματαγορές στην Ιταλία δεν ήθελε να φανεί ασεβής.

«Ζητώ συγγνώμη για αυτό. Η Ιταλία, ως ιδρυτικό μέλος (σ.σ. της ΕΕ) έπαιζε και παίζει σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και ελπίζω ότι θα συνεχίσει σε αυτήν την πορεία«, πρόσθεσε.

Η φράση του Έτινγκερ ότι οι αγορές «θα μάθουν στους Ιταλούς πώς να ψηφίζουν» προκάλεσε την οργή των πολιτικών κομμάτων στην Ιταλία. Ο ηγέτης της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, ζήτησε μάλιστα την άμεση παραίτηση του Επιτρόπου. Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα, που προέρχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα, ζήτησε επίσης το εξής: «Μια συγγνώμη ή την παραίτηση του Έτιγκερ.» Η Κομισιόν φάνηκε επίσης να τηρεί αποστάσεις από τον Έτινγκερ. Ο εκπρόσωπός της, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε: «Οι Ιταλοί και μόνο οι Ιταλοί θα αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας τους, κανείς άλλος».


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου