Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Συνάντηση Κοτζιά - Πομπέο στην Ουάσιγκτον. Πιέζουν οι Αμερικανοί για ΑΜΕΣΗ λύση του Σκοπιανού.


Θέματα διμερούς συνεργασίας, αλλά και ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο,
αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο ΥΠΕΞ στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Θα έχει προηγηθεί συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ.
Την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον, ενώ θα έχει επίσης και επαφές με ηγετικά στελέχη των δύο Νομοθετικών Σωμάτων των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων με τους Συμπροέδρους του «Congressional Hellenic Caucus» και της «Congressional Hellenic Israeli Alliance» (CHIA), καθώς και με εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Την Τετάρτη ο κ. Κοτζιάς θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη όπου θα έχει συνάντηση  με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Οι συνομιλίες των δύο ανδρών θα εστιαστούν στις τελευταίες εξελίξεις στo Κυπριακό, καθώς και στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Θα συζητηθεί ακόμη η πορεία μεταρρύθμισης των Ηνωμένων Εθνών.
Την ίδια ημέρα, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ.
Την Πέμπτη και Παρασκευή, 24-25 Μαΐου, επίσης στην Νέα Υόρκη, θα πραγματοποιηθεί η νέα τριμερής συνάντηση για το ονοματολογικό με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, παρουσία του απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου