Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Εκατοντάδες μετασεισμοί εντείνουν την αγωνία στα Ιωάννινα


Οι σεισμολόγοι αναμένουν να περάσει το 48ώρο από τις 23:15 το βράδυ του Σαββάτου, οπότε και κατεγράφη ο ισχυρός 
σεισμός των 5,2 Ρίχτερ

Σε επαγρύπνηση παραμένουν οι σεισμολόγοι και οι κάτοικοι των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου, μετά το σεισμό 5,2 Ρίχτερ το βράδυ του Σαββάτου και την εξαιρετικά πυκνή σεισμική δραστηριότητα που τον ακολούθησε, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμα αν πρόκειται για μετασεισμούς. 

Οι σεισμολόγοι αναμένουν να περάσει το 48ώρο από τις 23:15 το βράδυ του Σαββάτου, οπότε και κατεγράφη ο ισχυρότερος σεισμός των 5,2 Ρίχτερ, με επίκεντρο το Πωγώνι, για να αποφανθούν αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή όχι. 

«Σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί, ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό», δήλωσε την Κυριακή ο καθηγητής και διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Παπαζάχος, για την ισχυρή δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών, που καταγράφηκε χθες στις 23.14, 12 χλμ βορειοδυτικά των Ιωαννίνων. 

«Αυτή τη στιγμή η σεισμική ακολουθία είναι σε πλήρη εξέλιξη με πολλούς και ισχυρούς σεισμούς. Λόγω του ιστορικού που έχει η περιοχή και του χώρου που έχει διεγερθεί, αλλά και του μεγέθους και του αριθμού των ισχυρών σεισμικών δονήσεων που καταγράφονται, δε μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί και οι αρμόδιες αρχές και η τοπική κοινωνία οφείλουν να κινηθούν με βάση το χειρότερο σενάριο, ότι δεν ήταν ο κύριος σεισμός», είπε. 

Πολλοί κάτοικοι των Ιωαννίνων διανυκτέρευσαν για δεύτερη νύχτα στους δρόμους και στα αυτοκίνητά τους, αφού η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει κοπάσει, παρά το ότι έχει αραιώσει. Τελευταία δόνηση 4,3 Ρίχτερ κατεγράφη λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ της Κυριακής και σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχε εστιακό βάθος πέντε χιλιομέτρων και επίκεντρο 29 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων. 

Από τη σεισμική δραστηριότητα δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές και όσες έχουν καταγραφεί δεν έχουν να κάνουν με τη στατικότητα των κτηρίων. 

Τα προβλήματα που προκλήθηκαν στους επαρχιακούς δρόμους, κυρίως από κατολισθήσεις, έχουν αποκατασταθεί ήδη από το πρωί της Κυριακής και η κίνηση διεξάγεται κανονικά. 

Κλιμάκιο εμπειρογνώμων θα μεταβεί σήμερα από την Κοζάνη στην περιοχή των Ιωαννίνων, ώστε να γίνει πλήρης αξιολόγηση και καταγραφή των ζημιών. 

Ωστόσο, σχολεία, πανεπιστήμια και δημόσιες υπηρεσίες δεν θα λειτουργήσουν σήμερα, για προληπτικούς λόγους. 
Αναλυτικά οι υπηρεσίες που δεν θα λειτουργήσουν 

1. Δεν θα λειτουργήσουν σήμερα Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016 τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημόσια και Ιδιωτικά) στους Δήμους Ιωαννιτών, Ζίτσας και Πωγωνίου, ως επίσης το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ. 

2. Αναβάλλονται όλες οι αθλητικές διοργανώσεις που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα Κυριακή 16 Οκτωβρίου. Ειδικά για το παιχνίδι ποδοσφαίρου της Super League ΠΑΣ Γιάννινα- Λεβαδειακός έχει προταθεί στη διοργανώτρια Αρχή να μη διεξαχθεί ούτε σήμερα Δευτέρα. 

3. Συνιστάται σε όλους να μη γίνονται άσκοπες μετακινήσεις με οχήματα, προκειμένου να αποφεύγονται μποτιλιαρίσματα και να μην κυκλοφορούν κοντά σε παλαιά κτίρια. 

4. Οι Δημόσιες Υπηρεσίες που στεγάζονται σε παλιά κτίρια και εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό συναλλασσομένων δεν θα λειτουργήσουν έως ότου ελεγχθούν από αρμόδια επιτροπή μηχανικών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας και του Τ.Α.Σ. Κοζάνης. 

Στην ίδια κατηγορία υπάγονται και οι Υπηρεσίες που λειτουργούν στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων. Την ευθύνη για τη δρομολόγηση του ελέγχου την έχει ο αρμόδιος υπεύθυνος του κάθε κτιρίου (προϊστάμενος, συντηρητής κλπ), ο οποίος και θα πρέπει να έλθει σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας. 

5. Εφιστάται η προσοχή σε όσους διαμένουν σε παλιά κτίρια, τα οποία έχουν προβλήματα στατικότητας. 

6. Κλιμάκια τεχνικών του T.Α.Σ. σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών και το ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου, από αύριο θα ξεκινήσουν αυτοψίες στα Δημόσια Κτίρια, αρχής γενομένης από τα διδακτήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου