Δευτέρα, 18 Μαΐου 2015

«Τελεσίγραφο "take it or leave it" ετοιμάζουν οι δανειστές»Η αποκάλυψη των Financial Times

Τελεσίγραφο τύπου «take it or leave it» ετοιμάζουν οι δανειστές για την Ελλάδα, σύμφωνα με τους Financial Times. Η εφημερίδα επικαλείται δύο αξιωματούχους της ευρωζώνης και τονίζει ότι οι δανειστές είναι έτοιμοι να στείλουν τελεσίγραφο προς την Ελλάδα αντίστοιχο με εκείνο που είχε δοθεί τον Μάρτιο του 2013 στην Κύπρο.

Η πρόταση κατατέθηκε στη συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου της περασμένης εβδομάδας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η Κριστίν Λαγκάρντ παρουσίασε την επιστολή του Αλ. Τσίπρα με την οποία ενημερωνόταν το ΔΝΤ ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να πληρώσει τη δόση των 750 εκατ. που έληγε.

Σύμφωνα με αξιωματούχους τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα, ο Πολ Τόμσεν προειδοποίησε το διοικητικό συμβούλιο ότι οι διαπραγματεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις εξακολουθούν να είναι χωρίς αποτέλεσμα.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι η Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή της στον Πολ Τόμσεν και τόνισε στο ΔΣ ότι η διαδικασία έγκρισης δεν θα πρέπει να γίνει «quick and dirty». Αξιωματούχος που ενημερώθηκε για τις αποφάσεις του ΔΣ του Ταμείου δηλωσε στους Financial Times: «Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε πολύ μακριά από κάτι που το ΔΝΤ θα είναι σε θέση να υποστηρίξει, χωρίς ουσιαστικά να παραβεί τους δικούς του κανόνες».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τουλάχιστον ένα μέλος του συμβουλίου πρότεινε να παρουσιαστεί στην Ελλάδα «μια πρόταση take it or leave it», αλλά το προσωπικό του Ταμείου δήλωσε ότι δεν έχουν αρκετά στοιχεία από τις Ελληνικές αρχές για να καταστρώσουν ένα τετοιο σχέδιο. Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι μια παρόμοια τακτική χρησιμοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2013, όταν στην κυπριακή κυβέρνηση παρουσιάστηκε ένα σχέδιο με την προειδοποίηση ότι σε περίπτωση μη αποδοχής του, η χώρα θα έχανε την υποστήριξη της ΕΚΤ.

Η ιδέα να παρουσιαστεί το ζήτημα στις Ελληνικές αρχές όπως ειχε γίνει τότε στην Κύπρο φαίνεται να «βλέπουν με καλό μάτι» κάποιοι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, σύμφωνα με έναν υπάλληλο του ΔΝΤ που συμμετείχε στις συνομιλίες.
 
newsbeast.gr