Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Bloomberg: Η Ελλάδα είναι το πρώτο κομμάτι του ντόμινο


Πού θα βρει η χώρα 21 δισ. ευρώ;

Υπό τον τίτλο «Is Greece Europe’s First Domino», το αμερικανικό πρακτορείο προειδοποιεί πως εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ θα προκληθεί το λεγόμενο «φαινόμενο ντόμινο».

«Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες, με τις επιδράσεις στην Ευρωζώνη να φαντάζουν απροσδόκητες και εξαιρετικά επικίνδυνες» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να πανικοβάλλονται, καθώς η απόδοση του 3ετούς ελληνικού ομολόγου υπερέβη το 20% , όταν πριν από 4 μήνες περιοριζόταν μόλις στο 4%.

Το πρακτορείο απαντάει στο πώς η Ελλάδα θα βρει 21 δισ. ευρώ για να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Όπως σημειώνει ενώ μια συμφωνία με τους πιστωτές για την βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση φαίνεται «άπιαστη», η Ελλάδα μπορεί να βρει 21 δισ. ευρώ το 2015.

Η μεγαλύτερη ανάγκη της Ελλάδας είναι να μετακυλήσει το χρέος της που λήγει αυτόν τον χρόνο. Πρέπει να αποπληρώσει στο ΔΝΤ 6,8 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα πρέπει επίσης να αναχρηματοδοτήσει χρέος ύψους 7 δισ. ευρώ που κρατείται από την ΕΚΤ και από ιδιώτες επενδυτές. Αυτά τα στοιχεία ανέρχονται σε περίπου 8,6% του ελληνικού ΑΕΠ το 2014, όπως σχολιάζει το δημοσίευμα.

Οι πληρωμές τόκων είναι μικρότερες, και ανέρχονται σε περίπου 5,4 δισ. ευρώ (2,9% του ΑΕΠ). Αυτές οι πληρωμές τόκων και αρχικού κεφαλαίου, δημιουργούν μια ακαθάριστη χρηματοδοτική ανάγκη της τάξης των 20,9 δισ. ευρώ (11,5% του ΑΕΠ).

Στις πιθανές πηγές χρηματοδότησης, το Bloomberg εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε θέση να παράγει μέρος της χρηματοδότησης που χρειάζεται, εσωτερικά.
 
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου