Σε μια ενδιαφέρουσα ανταπόκρισή του από το Βερολίνο για την εφημερίδα Το Βήμα, ο Νίκος Χειλάς αναφέρει ότι σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του Σόϊμπλε υπάρχει πλέον μια διάθεση ειλικρινούς ανοχής ως προς τις κινήσεις της Ελληνικής κυβέρνησης.

«Όταν λέμε, ότι αποδεχόμαστε μια μέγιστη δυνατή ευελιξία εκ μέρους της Αθήνας εντός του τρέχοντος προγράμματος, το εννοούμε στα σοβαρά. Όπως εννοούμε στα σοβαρά, ότι συμφωνούμε και με την πρόταση του έλληνα υπουργού για διατήρηση του 70% του σημερινού προγράμματος και την αντικατάσταση του 30% με μέτρα που θα επιλέξει ο ίδιος». Πάντα υπό την προϋπόθεση βέβαια, ότι τα νέα μέτρα θα είναι «δημοσιονομικά ουδέτερα», δεν θα γίνονται δηλαδή εις βάρος του ελληνικού προϋπολογισμού, ή των χρημάτων των δανειστών.

«Το βασικό για μας ήταν η αναγνώριση του τρέχοντος προγράμματος» έλεγε η ίδια γερμανική πηγή. Από την στιγμή που η Αθήνα προχώρησε σε αυτό, πρόσθεσε, «δεν είχαμε κανένα λόγο πλέον να φαινόμαστε σκληροί».

Σε άλλο σημείο του ρεπορτάζ του ο Νίκος Χειλάς αναφέρει ότι το περιβάλλον του κ. Σόιμπλε κατέγραψε με αρκετή δόση ειρωνείας την προσπάθεια του κ.Βαρουφάκη και του Αλέξη Τσίπρα να παρουσιάσουν το αποτέλεσμα του Eurogroup σαν δική τους νίκη. «Γελάσαμε ακούγοντας το, αλλά δεν θελήσαμε να του δώσουμε συνέχεια» είπε η πηγή. «Το κείμενο της συμφωνίας μιλά από μόνο του» είπε. Παράλληλα όμως παραδέχθηκε, ότι η νέα κυβέρνηση έδειξε ένα σθένος στις διαπραγματεύσεις, που ήταν εντελώς ανύπαρκτο στις προκατόχους της.