Πέμπτη, 21 Μαΐου 2015

Βαρουφάκης: Είμαι τρομοκρατημένος απ’την κατάσταση στην ελλ. οικονομίαΜε τίτλο που αποτυπώνει την κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τουςεταίρους, αλλά και που ίσως προβλέπει το άμεσο μέλλον του ελληνικού ζητήματος, το περιοδικό των New York Times κυκλοφορεί με εκτενές ρεπορτάζ και πλήρες προφίλ του μέχρι πρότινος «πρωταγωνιστή» των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές.
«Βαρουφάκης, ο κατάλληλος υπουργός Οικονομικών για την ελληνική τραγωδία;», διερωτάται στον τίτλο το αμερικανικό έντυπο και ξεκινά με μία παλαιότερη δήλωση στην εφημερίδα του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, κ. Γιάνη Βαρουφάκη, σχετικά με την οποία υποστήριζε ότι ξέρει πότε να φύγει…
«Ανάθεμα αν δεχθώ ένα επιπλέον πακέτο οικονομικής πολιτικής που θα διαιωνίσει την ίδια κρίση. Δεν εξελέγην για αυτό», τονίζει ο κ. Βαρουφάκης και συμπληρώνει ότι θα παρατείτο από το να ωθήσει τους Έλληνες σε μία βαθύτερη οικονομική κρίση. «Δεν είναι καλό για την Ευρώπη και δεν είναι καλό για την Ελλάδα», προσθέτει.
Την ίδια ώρα, η αμερικανική εφημερίδα, που σχολιάζει την προκλητική στάση του υπουργού στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, αποκαλύπτει πως ο υπουργός Οικονομικών κατέγραφε τις συνομιλίες στην συνάντηση Eurogroup στη Ρίγα, αλλά δε μπορεί να τις δημοσιοποιήσει για λόγους εμπιστευτικότητας.
Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης παραδέχεται ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομία μέχρι στιγμής έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους δύο μήνες ως αποτέλεσμα της σκληρής διαπραγμάτευσής μας».
Ωστόσο, εξήγησε πως οι διαπραγματεύσεις αυτές παίρνουν την μορφή επένδυσης για ένα καλύτερο μέλλον και «πάντα εμπεριέχεται βραχυπρόθεσμο κόστος».
Ερωτηθείς για αυτό το κόστος και κατά πόσο είναι ανήσυχος για την ελληνική οικονομία όπως είναι σήμερα, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Τρομοκρατημένος. Τρομοκρατημένος και εμβρόντητος».