Σάββατο 18 Απριλίου 2015

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΓΚΡΕΜΙΖΟΥΝ ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ!


 


Στην Ουκρανία πλέον απαγορεύονται δια νόμου τα σύμβολα που παραπέμπουν στον ναζισμό, στον κομμουνισμό και σε κάθε άλλου είδους ολοκληρωτικό καθεστώς.

Το ίδιο σκηνικό είχε γίνει ακριβώς και πριν μία εβδομάδα με αγάλματα που είχαν ανεγερθεί προς τιμή άλλων αξιωματούχων του κομμουνιστικού καθεστώτος. Τέτοιου είδους πράξεις συμβαίνουν αρκετά συχνά τον τελευταίο καιρό.

Στο Κραματόρσκ, στην επαρχία Ντονέτσκ, άγνωστοι έριξαν το άγαλμα του Λένιν. Στην πόλη Στάνιτσα Λουγκάνσκα, στη γειτονική επαρχία Λουχάνσκ, ένα άγαλμα Σοβιετικού ηγέτη που πριν μέρες είχε βαφτεί με τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας — μπλε και κίτρινο- βρέθηκε χθες το πρωί πεσμένο στο έδαφος.

Στο βίντεο, που ανέβηκε στο Youtube από φιλο-ουκρανούς ακτιβιστές του κινήματος Nakipelo, εμφανίζονται νεαροί με καλυμμένα τα πρόσωπά τους τραβούν με σχοινί και να γκρεμίζουν το άγαλμα του Λένιν.

Στις 9 Απριλίου το κοινοβούλιο της Ουκρανίας υιοθέτησε έναν νόμο που απαγορεύει «κάθε κομμουνιστική ή ναζιστική προπαγάνδα», καθώς και τη χρήση των συμβόλων τους.

Βάσει του νόμου αυτού, που μένει να επικυρωθεί από τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, τα μνημεία που έχουν ανεγερθεί προς τιμή αξιωματούχων του κομμουνιστικού καθεστώτος --μεταξύ αυτών και πολλά αγάλματα του Λένιν-- πρέπει να γκρεμιστούν, ενώ πρέπει να αλλάξουν ονομασία τοποθεσίες, δρόμοι ή επιχειρήσεις τα ονόματα των οποίων παραπέμπουν στον κομμουνισμό.

Αρκετοί αναλυτές φοβούνται ότι ο νόμος αυτός ενδέχεται να αναζωπυρώσει την ένταση σε μια χώρα που είναι ήδη διχασμένη από τον πόλεμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου