Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗ ΜΕΡΚΕΛ


Μια ώρα διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για τη μετανάστευση.

Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά ζητά έκτακτο Eurogroup για τις 30 Απριλίου, ενώ το μήνυμα του κ. Τσίπρα στην γερμανίδα ηγέτιδα θα ήταν: «Εγώ έκανα όσα σου είπα, κάνε και εσύ όσα μου είπες». Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι οι συνομιλίες στο Brussels Group θα πρέπει να συνεχιστούν όλο το Σαββατοκύριακο ώστε να υπάρξει συμφωνία μέχρι την τα τέλη του μήνα, προειδοποιώντας μάλιστα πως σε περίπτωση που οι εταίροι επιθυμούν ρήξη, τότε όλα τα σενάρια για εκλογές ή δημοψήφισμα παραμένουν ανοιχτά. Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνουν ότι η Αθήνα έχει υλοποιήσει το 70% όσων έχουν συμφωνηθεί, και σημειώνουν μάλιστα ότι μετά το πέρας της 30ης Απριλίου δεν θα ισχύουν τα συμφωνηθέντα της 20ης Φεβρουαρίου.
Πληροφορίες του πρακτορείου Reuters πάντως θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να χρησιμοποιεί το τετ-α-τετ για να παρουσιάσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις στην κ. Μέρκελ, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί πολιτική παρέμβαση του Βερολίνου, ώστε να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Ευρωπαϊκές πηγές του διεθνούς πρακτορείου αναφέρουν πως η κ. Μέρκελ θα διαμηνύσει στον έλληνα πρωθυπουργό πως θέλει την παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη, όμως θα του καταστήσει επίσης σαφές πως η Αθήνα πρέπει να δεσμευθεί για την υλοποίηση συγκεκριμένων, και κοστολογημένων μέτρων που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.
Οι συνομιλίες με την Αθήνα πρέπει να ολοκληρωθούν κατά τον Μάιο ή κάπου εκεί δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD. Προσέθεσε ότι δεν περιμένει συμφωνία στις τεχνικές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα τον Απρίλιο, και οι συνομιλίες μπορεί να συνεχισθούν μέχρι τον επόμενο μήνα, άρα μετά την προθεσμία της 30ής Απριλίου. Τόνισε ότι είναι σημαντικό όλες οι πλευρές, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, να παραμείνουν προσηλωμένες στις δεσμεύσεις τους. «Οι συνομιλίες συνεχίζονται.
Η πρόοδος δεν είναι ικανοποιητική», ανέφερε. Πολιτική απόφαση θα είναι εν τέλει το αν η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της, δήλωσε χθες από το Παρίσι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Νίκος Θεοχαράκης, μετά την τηλεδιάσκεψη του Euro-working Group και ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup αύριο Παρασκευή.

taxalia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου