Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

Ζάεφ: "Ο Τσίπρας μου είπε ότι ο ελληνικός λαός θα στηρίξει τη συμφωνία"


Την πεποίθησή του ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε ο πρωθυπουργός 
των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ.

Μάλιστα, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι για αυτό τον έχει διαβεβαιώσει ο Έλληνας ομόλογος του, Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων, έπειτα από τη συνάντηση του με τον με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος προεδρεύει και του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας τον έχει διαβεβαιώσει ότι ακόμα κι αν κάποιοι εθνικιστικοί κύκλοι στην Ελλάδα αντιδρούν με τη συμφωνία, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα τη στηρίξει.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αυστριακός καγκελάριος επισκέφθηκε τα Σκόπια το πλαίσιο μιας σειράς επισκέψεων ηγετών από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα για επικύρωση ή μη της συμφωνίας.

Κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, τόνισε ότι «η Μακεδονία ήταν και παραμένει παίχτης-κλειδί στο κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων», ανέφερε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, επαινώντας τη στάση των Σκοπίων στον αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης.


«Θέλουμε να δούμε τη Μακεδονία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «γεωγραφικά είναι πλήρης μετά από την ένταξη των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων».

Παράλληλα, ο καγκελάριος της Αυστρίας χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών «ορόσημο» που «θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω θετικές εξελίξεις στην περιοχή».

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με ανακοίνωση της αυστριακής καγκελαρίας, υποσχέθηκε στον Ζόραν Ζάεφ την πλήρη στήριξή του για την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα για το ονοματολογικό.
O Ζάεφ ελπίζει σε θετική έκβαση στο δημοψήφισμα

Ο Αυστριακός καγκελάριος μάλιστα αναφέρθηκε και στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου, με αντικείμενο τη Συμφωνία των Πρεσπών και υποστήριξε ότι ελπίζει ότι θα υπάρξει «έντονη συμμετοχή» και «θετική έκβαση», η οποία, όπως σημείωσε, θα ενίσχυε την «ευρωπαϊκή προοπτική» της χώρας και θα αποτελούσε «ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της Ευρώπης».

Κατά τις δηλώσεις του, ο Κουρτς δεν παρέλειψε να απευθύνει έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις τα Σκόπια να κρατήσουν εποικοδομητική στάση στις συζητήσεις για την επίλυση της διαφοράς στο ονοματολογικό με την Ελλάδα.

Ο Αυστριακός καγκελάριος ανέφερε, θα είχε συνομιλίες στα Σκόπια με την αντιπολίτευση, κυρίως με το κόμμα VMRO-DPMNE, στο οποίο, θα μετέφερε, όπως παρατήρησε, «το ίδιο μήνυμα», όπως και στην κυβέρνηση, ζητώντας από αυτό «έναν εποικοδομητικό ρόλο στο πνεύμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Να σημειωθεί ότι ο Σεμπάστιαν Κουρτς, που νωρίτερα ήταν υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, είχε δεχθεί έντονη κριτική, καθώς μετείχε τον Δεκέμβριο του 2016 στον προεκλογικό αγώνα του αρχηγού του VMRO-DPMNE και μετέπειτα πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου