Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

NA ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Ο ΕΝΦΙΑ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ...ΚΙ ΑΠΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ!


Μια μίνι ενδοκυβερνητική κρίση προκάλεσε ο ΕΝΦΙΑ, αφού το υπουργείο Οικονομικών θέλει να μείνει και να πληρωθεί το 2015, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε εντολή να αντικατασταθεί.

«Ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας άμεσα», ανέφεραν το βράδυ της Δευτέρας κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, «αδειάζοντας» ουσιαστικά το Υπουργείο Οικονομικών, κύκλοι του οποίου είχαν κάνει νωρίτερα λόγο για ενδεχόμενο διατήρησης του ΕΝΦΙΑ και το 2015.


Όπως σημείωσαν κύκλοι του Μαξίμου, η αντικατάσταση ενός από τους πιο άδικους φόρους που έχουν υπάρξει, με έναν κοινωνικά δίκαιο φόρο, είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Ωστόσο διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, έως ότου σχεδιασθεί νέος φόρος ακινήτων, αλλά και χρονική μετάθεση της αύξησης του αφορολογήτου ορίου στις 12.000 ευρώ επιθυμεί το υπουργείο Οικονομικών...

Αν αντικατασταθεί με άλλο φόρο ο ΕΝΦΙΑ τότε είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθεί νέα τρύπα στα έσοδα που θα πρέπει να καλυφθεί με ισοδύναμα μέτρα.

Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο πάντως ο ΕΝΦΙΑ να μείνει παρά τα όσα λέγονται. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα είναι πολύ δύσκολο να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο χρόνο το φορολογικό όχημα που θα τον αντικαταστήσει.

το οικονομικό επιτελείο είχε εγγράψει εισπράξεις 2,650 δισ. ευρώ, με παραδοχές εισπραξιμότητας της τάξεως του 83% σε σχέση με βεβαιωθέντα έσοδα 3,230 δισ. ευρώ.

Στο τέλος του 2014 είχαν εισπραχθεί περίπου 2 δισ. ευρώ.

Τον Ιανουάριο οι εισπράξεις έφτασαν τα 337,070 εκατ. ευρώ και τον Φεβρουάριο επιπλέον 316,955 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων να δώσει 2,6 δισ. ευρώ στο κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου