Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Με απειλές απαντά η Γερμανία στις γερμανικές αποζημιώσεις - Δύσκολο θα περάσει βοήθεια στην Ελλάδα από το γερμανικό κοινοβούλιο

 

- To Bερολίνο επισημαίνει πως η Ελλάδα το 1990 με την υπογραφή της τελείωσε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων
- Κυβερνητικός αξιωματούχος επισημαίνει πως δεν καταλαβαίνει η Γερμανία γιατί επανήλθε τώρα το συγκεκριμένο θέμα
- Αξιωματούχος σημειώνει πως ο χρόνος για την Αθήνα τελειώνει και εξακολουθούν να μην κάνουν
μεταρρυθμίσεις
- Στη Γερμανία δείχνουν τον δρόμο των διεθνών δικαστηρίων στις κινήσεις της κυβέρνησης για τις διεκδικήσεις.

Επιμένει το Βερολίνο πως το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων που εγείρει πλέον και επίσημα η Ελλάδα έχει λήξει εδώ και χρόνια τόσο πολιτικά όσο και νομικά και εμμέσως δείχνουν και το δρόμο της δικαστικής οδού, λέγοντας ουσιαστικά “μπορείτε να πάτε στα διεθνή δικαστήρια”.

Όπως αναφέρουν η Ελλάδα το 1990 υπέγραψε τη χάρτα των Παρισίων, την ένωση δηλαδή της Γερμανίας, μια συμφωνία που προβλέπει ότι έχει τελειώσει οριστικά το θέμα των αποζημιώσεων από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο στη Γερμανία το κλίμα με την Αθήνα δεν είναι εχθρικό, αλλά υπογράμμισε πως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Σόιμπλε δεν μπορεί να κατανοήσει τον κ. Βαρουφάκη.

Μάλιστα, η γερμανική πηγή πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και σημειώνει πως ο κ. Σόιμπλε δεν καταλαβαίνει τι θέλει ο έλληνας ομόλογός του, δεν καταλαβαίνει ποιά είναι η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης.

Σημειώνει δε πως για παράδειγμα, γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία για να αναδειχθεί το θέμα των αποζημιώσεων και αφήνει να εννοηθεί η απειλή της Γερμανίας, λέγοντας: “Αυτό κάνει πιο δύσκολο να περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο οποιαδήποτε βοήθεια προς την Ελλάδα”.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που επικαλείται το Mega υπάρχουν όμως κι άλλες φωνές στη Γερμανία, όπως του Αριστερού κόμματος και των Πρασίνων, πολλά στελέχη των οποίων ζητούν πως πρέπει να δοθούν οι γερμανικές αποζημιώσεις.

Την ίδια ώρα, ο ίδιος ο κυβερνητικός αξιωματούχος της Γερμανίας που μίλησε μεταξύ άλλων και στον ανταποκριτή του Mega αναφέρθηκε και στα οικονομικά της Ελλάδας λέγοντας πως ο χρόνος τελειώνει και η Αθήνα δεν προχωρά σε μεταρρυθμίσεις. Μάλιστα, σημειώνει πως η Γερμανία έχει δώσει τη δυνατότητα ευελιξίας να προτείνει δικά της μέτρα που θα αντικαταστήσουν αυτά που δενε επιθυμούν, αλλά ούτε κι αυτό έχει κάνει.

newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου