Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ... ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ - ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΤΟ «ΟΚ» ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ!




Συνοδεύεται από επιστολή του πρωθυπουργού - Αύριο στις 14.00 συγκαλείται η Ολομέλεια για να εξουσιοδοτήσει Τσίπρα, Δραγασάκη, Τσακαλώτο να διαπραγματευθούν - Είχε προηγηθεί συνάντηση Τσίπρα με Κωνσταντοπούλου η οποία διήρκεσε 3,5 ώρες, ενώ στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είδε τον Τσακαλώτο

Στα αγγλικά και σε ένα άρθρο κατατέθηκε λίγο μετά τις 11 το βράδυ στη Βουλή, με τη μορφή του κατεπείγοντος, η ελληνική πρόταση για συμφωνία.



Όπως έγινε γνωστό η πρόταση που έφτασε στη Βουλή συνοδεύεται από επιστολή του πρωθυπουργού, ενώ συνολικά έχει κατατεθεί σε έξι έως δέκα σελίδες.

Ωστόσο, την ίδια ώρα υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι απόψε δεν θα πάει στη Βουλή ένα κείμενο προτάσεων αλλά μόνο ένα άρθρο το οποίο θα αναφέρει ότι εξουσιοδοτούνται τα πρόσωπα να καταθέσουν πρόταση. Όμως, αν δεν υπάρχει γραπτώς η πρόταση, τα κόμματα ίσως δεν προσέλθουν στη Βουλή, διότι υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει τέτοια διαδικασία για εξουσιοδότηση «εν λευκώ», χωρίς μια βάση επί της οποίας δίνεται.

Την ίδια ώρα, πάντως, κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν ότι η κατάθεση της πρότασης αποτελεί ένα μήνυμα καλής θελήσεως προς τους δανειστές και σε καμία περίπτωση δεν στοιχειοθετεί μονομερή ενέργεια της Ελλάδας.

Οι δανειστές έλαβαν την πρόταση

Λίγη ώρα προτού η πρόταση φτάσει στη Βουλή, οι Financial Times είχαν μεταδώσει πως η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για νέα μέτρα είχε φτάσει στα χέρια των δανειστών, μια είδηση που επιβεβαίωσε άμεσα και ο εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup.

Στη συνέχεια, όπως προβλεπόταν, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προώθησε την πρόταση στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης καθώς και στους επικεφαλής των Θεσμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προτού η επιστολή σταλεί στους δανειστές και κατατεθεί στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με την Πρόεδρο της Βουλής και τον νέο υπουργό Οικονομικών. Μάλιστα, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου διήρκεσε περίπου 3,5 ώρες, ενώ αμέσως μετά ο κ. Τσίπρας είδε τον κ. Τσακαλώτο.

Πάντως, ακόμη δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί ο τρόπος που η Ολομέλεια θα κληθεί να την εγκρίνει.

Αυτό γιατί το Σώμα θα κληθεί να πάρει θέση για μια σειρά μέτρων που περιλαμβάνει η συμφωνία η οποία όμως δεν έχει εγκριθεί από τους «θεσμούς».

Το θεσμικό παράδοξο δημιουργείται γιατί η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκτήσει μια ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση-εξουσιοδότηση με ευρύτατες συναινέσεις από το ελληνικό κοινοβούλιο ώστε να μεταβεί στις Βρυξέλλες για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ο νέος σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου έχει προκαλέσει ισχυρή δυσφορία στα κόμματα της αντιπολίτευσης που δηλώνουν πλήρη άγνοια για το υπό κατάθεση στην Βουλή κυβερνητικό κείμενο. Αναφέρουν συγκεκριμένα πως ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να κινείται στην μεθόριο του Συντάγματος -εάν δεν την ξεπερνά- καθώς μετά την αιφνιδιαστική προκήρυξη δημοψηφίσματος με εξπρές διαδικασίες επιχειρεί απόψε να αποσπάσει το «πράσινο φως» της Βουλής για μια συμφωνία το περιεχόμενο της οποίας κανείς δεν γνωρίζει.

Έως αυτή την ώρα τα σενάρια που διαρρέονται από το Μέγαρο Μαξίμου για την κοινοβουλευτική διαδικασία έχουν ως εξής:

-Κατατίθεται στη Βουλή ένα βασικό πλαίσιο μέτρων για να κλείσει η συμφωνία. Την Παρασκευή στις 14:00 θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου με ονομαστική ψηφοφορία να εξουσιοδοτήσει τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο και τον υπουργό Οικονομικών ώστε να μεταβούν στις Βρυξέλλες και να υπογράψουν την συμφωνία που δεν θα παραβιάζει το παραπάνω πλαίσιο. Στην πράξη οι βουλευτές δεν θα ψηφίσουν υπέρ των μέτρων αλλά θα ανάψουν το «πράσινο» φως στην κυβέρνηση για να υπογράψει την συμφωνία. Το συγκεκριμένο παρουσιάζει θεσμικά προβλήματα καθώς η διαδικασία δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

- Κατατίθεται το κείμενο στο κοινοβούλιο και ακολουθεί την κατεπείγουσα διαδικασία. Αυτό σημαίνει πως αύριο μετά την συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσουν οι αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και το Σάββατο θα συγκληθεί η Ολομέλεια ώστε σε μια 10ωρη συνεδρίαση θα το ψηφίσει.

-Ένα επίσης σενάριο που διακινείται τις τελευταίες ώρες είναι πως το νομοσχέδιο θα ακολουθήσει την κατεπείγουσα διαδικασία αλλά οι συνεδριάσεις σε κοινοβουλευτική επιτροπή και Ολομέλεια θα γίνουν την ίδια ημέρα (Παρασκευή) (υπερ-κατεπείγουσα διαδικασία).

-Εκτός των παραπάνω ορισμένοι εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός θα συγκαλέσει αύριο συνεδρίαση της Ολομέλειας με βάση το άρθρο 142 Α του Κανονισμού της Βουλής προκειμένου να την ενημερώσει για τις εξελίξεις. Σύμφωνα με συγκεκριμένο άρθρο τον λόγο λαμβάνουν μόνο ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί. Κατά την διαδικασία λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να αποσπάσει προφορικές δηλώσεις για το αν τα υπόλοιπα κόμματα συμφωνούν ή όχι με το περιεχόμενο της πρότασης που ήδη έχει καταθέσει στο κοινοβούλιο.

- Έως αυτή την ώρα οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου για την κοινοβουλευτική διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι συγκεχυμένες.

Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα υπάρξει κανονική διαδικασία στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ώστε η συμφωνία που θα έχει προκύψει να γίνει Νόμος του Κράτους. Με αυτόν τον τρόπο η ελληνική κυβέρνηση θέλει να στείλει μήνυμα προς τους Θεσμούς ότι η βάση των ελληνικών προτάσεων έχει την αποδοχή του ελληνικού Κοινοβουλίου και των πολιτικών κομμάτων.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, πεποίθηση του κυβερνητικού συμβουλίου είναι πως η πρόταση ανταποκρίνεται στο μήνυμα του δημοψηφίσματος, να επιτευχθεί δηλαδή μία βιώσιμη συμφωνία. Μάλιστα, σημειώνουν ότι η ελληνική πρόταση έχει χαρακτήρα εντίμου συμβιβασμού, διότι δίνει τη δυνατότητα να επιλυθούν κομβικά ζητήματα της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι αν όλα εξελιχθούν κανονικά, τη Δευτέρα θα κατατεθούν και θα συζητηθούν στη Βουλή οι εφαρμοστοί νόμοι.



Εκπρόσωπος Γιούνκερ στο Twitter: «Ελήφθησαν οι προτάσεις. Τώρα υπογεγραμμένες.Οι τρεις θεσμοί θα αξιολογήσουν» - Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις ότι τα μέτρα γράφτηκαν λέξη-λέξη σε συνεργασία με εκπροσώπους των δανειστών - Άγνωστο αν το κείμενο που εστάλη στους Θεσμούς είναι το ίδιο με αυτό που κατατέθηκε απόψε στη Βουλή - Με tweet ανακοίνωσε και ο Ντάισελμπλουμ ότι έλαβε τις προτάσεις

Την ώρα που ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το τελεσίγραφο που έχει δοθεί στη Αθήνα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους και να αποτραπεί το «μαύρο» σενάριο του Grexit, προβληματισμός επικρατεί στην ελληνική Βουλή – μετά την κατάθεση της ελληνικής πρότασης στα αγγλικά και σε ένα άρθρο – για τη διαδικασία με την οποία η Ολομέλεια θα κληθεί να την εγκρίνει, αλλά και για το περιεχόμενο της πρότασης.






Η δυσφορία στα κόμματα της αντιπολίτευσης δημιουργείται εξαιτίας του θεσμικού παράδοξου από την απόφαση της κυβέρνησης να αποκτήσει μια ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση – εξουσιοδότηση με ευρύτατες συναινέσεις από το ελληνικό κοινοβούλιο ώστε να μεταβεί στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευθεί.

Παράλληλα, όπως επιβεβαίωσε μέσω Twitter και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αργά το βράδυ της Πέμπτης, οι Θέσμοι έλαβαν την πρόταση με τις μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα, αλλά παραμένει άγνωστο αν η πρόταση που κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή είναι η ίδια πρόταση με αυτή που έλαβαν οι δανειστές.



Μάλιστα πληροφορίες από την Αθήνα και τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι Θεσμοί έδωσαν ήδη το πρώτο «ok» μετά την πρώτη ματιά που έριξαν στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, γεγονός που καλλιεργεί κλίμα αισιοδοξίας και επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι το κείμενο γράφτηκε λέξη-λέξη σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των δανειστών.

«Οι επιστολές πρέπει να είναι υπογεγραμμένες», λέει ο επικεφαλής του γραφείου του Γιούνκερ

Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης εστάλησαν αρχικά χωρίς υπογραφές, ωστόσο έπειτα από παρέμβαση του Μάρτιν Σέλμαγερ, εκπροσώπου του επικεφαλής της Κομισιόν, Γιούνκερ, στο Twitterότι «χρειάζονται υπογεγραμμένες επιστολές», το κυβερνητικό κείμενο εστάλη εκ νέου υπογεγραμμένο. «Τώρα ελήφθησαν οι προτάσεις. Υπογεγραμμένες. Οι τρεις θεσμοί θα αξιολογήσουν», έγραψε σε επόμενο tweet του ο Σέλμαγερ.





ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου