Απόλυτος στις θέσεις που εκφράζει η γερμανική κυβέρνηση εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Ευγενής, αλλά κάθετος σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις που πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που διήρκεσε περισσότερα από 90 λεπτά «συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε».
Ο κ. Σόιμπλε ζήτησε από την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί με τους τρεις οργανισμούς που μετέχουν στην Τρόικα και κάλεσε την κυβέρνηση να ενισχύσει την αναγωνιστικότητα και να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις. Συμφώνησε ότι πρέπει να φορολογηθούν οι πλούσιοι στην Ελλάδα και προθυμοποιήθηκε να στείλει στη χώρα μας τεχνικούς συμβούλους για το θέμα αυτό.
Απαντώντας στο επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η θέληση των Ελλήνων ψηφοφόρων ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι αυτό είναι απόλυτα κατανοητό αλλά πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα σεβαστοί και όλοι οι ψηφοφόρων όλων των κρατών της Ευρώπης.
Τέλος, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι ο κ. Βαρουφάκης τον ενημέρωσε ότι η ελληνιή κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει ακόμη στις τελικές της θέσεις για όλα τα ζητήματα και έριξε και τη βόμβα: Για να αλλάξει το υφιστάμενο πρόγραμμα χρειάζεται να γίνει μια νέα συμφωνία, αλλά δεν υπάρχει ζήτημα κουρέματος χρέους.
Αναλυτικά, ο κ. Σόιμπλε τόνισε:
Η Ελλάδα είχε τον πιο δύσκολο δρόμο και αυτό το έχω πει πολλές φορές. Πρέπει να δείξουμε τον σεβασμό μας για την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα. Παρά την πρόοδο υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα να γίνουν ακόμη στην Ελλάδα. Εχω παρακολουθήσει τον προεκλογικό αγώνα που έγινε στην Ελλάδα, όμως τα προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί. Βέβαια έχουν υπάρξει σημαντικά βήματα προόδου όσον αφορά την υλοποίηση του προγράμματος. Όσον αφορά την ανεργία θα υπάρξει μείωση και η Ελλάδα είχε πρωτογενές πλεόνασμα.
Η Ελλάδα ανήκει στη ζώνη του ευρώ, αν και συμφωνήσαμε ότι υπάρχουν διαφωνίες. Είχαμε μια συζήτηση ανοικτή. Χθες στα γερμανικά μέσα ενημέρωση ο κ. Υπουργός είπε και συμφωνώ ότι το χρέος είναι μια υπόθεση που πρέπει να προσπαθήσουμε να λύσουμε και πρέπει να ψάξουμε για κοινές λύσεις.
Η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευθεί με τους τρεις οργανισμούς που μετέχουν στο πρόγραμμα διάσωσης. Δεν τίθεται θέμα γερμανικής Ευρώπης. Πρέπει λοιπόν και καλούμαστε να δώσουμε την απάντηση στα σημερινά δεδομένα για τις θέσεις εργασίας κυρίως των νέων. Χρειάζεται να εργαστούμε προς ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
Σε σχέση με τις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης κατανοούμε ότι και οι πλούσιοι χρειάζεται και πρέπει να συμμετέχουν στην επίλυση της κρίσης. Επανέλαβα την πρότασή μου να βοηθήσουμε την Ελλάδα με κάθε τρόπο για να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός φοροεισπρακτικός μηχανισμός.
Την επανέλαβα και σήμερα καθώς παλαιότερα δεν είχε γίνει αποδεκτή η πρότασή μου αυτή.
Όμως στη συζήτηση αυτή ο συνάδελφός μου με ενημέρωσε ότι δεν έχουν υπάρξει ακόμη αποφάσεις σε κάποια ζητήματα. Μου είπε ότι πρέπει να σεβαστούμε τους Έλληνες ψηφοφόρους όμως αυτό ισχύει για όλους τους ψηφοφόρους των χωρών της Ευρώπης.
Έχουμε λοιπόν ένα κοινό νόμισμα αλλά διαφορετικές οικονομικές πολιτικές. Υπάρχουν δεσμεύσεις σε επίπεδο κυβερνήσεων για τους προϋπολογισμούς τους. Όμως αυτό που προέχει είναι η τήρηση των ανειλημμένων δεσμεύσεων και συμφωνιών. Για το πρόγραμμα σταθερότητας είπα ότι η προσφορά μας άγγιξε ένα σημείο από το οποίο δεν μπορούσαμε να πάμε περαιτέρω. Χρειάζεται και αυτοβοήθεια, να λύνονται τα προβλήματα στον τόπο που έχουν δημιουργηθεί.
Για να αλλάξει το υφιστάμενο πρόγραμμα χρειάζεται να γίνει μια νέα συμφωνία. Το θέμα του κουρέματος αυτή τη στιγμή δεν τίθεται στην ατζέντα. Αυτό που προέχει είναι να υπάρχει πρόσβαση στις αγορές. Συζητήσαμε γι αυτό το θέμα αρκετά και θέλω να επισημάνω ότι όλοι στην Ευρώπη θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Γερμανία με τον καλύτερο τρόπο προσπαθεί.
Υπάρχει μια κοινή ευθύνη για να διατηρηθεί η Ευρώπη ενωμένη στο μέλλον.
koolnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου