Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

Άστραψε και βρόντηξε η Βούλα Πατουλίδου από την Κρήτη για τη Μακεδονία


“Πατουλίδου: οι χιλιάδες αγωνιστές από την Κρήτη και από άλλα μέρη της Ελλάδας, δε θα μας συγχωρέσουν αν κάνουμε κάποιο λάθος στο όνομα της Μακεδονίας”
Ομιλία για την συμβολή της Κρήτης στον Μακεδονικό αγώνα πραγματοποίησε η

Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου στην Ασή Γωνιά Κρήτης, προσκεκλημένη στην διημερίδα “Φωνές της Μαδάρας” του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Τίμιος Σταυρός».


Η διημερίδα διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Ρεθύμνης και το Εργαστήριο Μελέτης Γλώσσας και Λογοτεχνίας στην Εκπαίδευση του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.


Σκοπός της διημερίδας ήταν να αναδείξει την ιστορία και τον πολιτισμό του χωριού.


“Τρεις χιλιάδες εθελοντές, οι μισοί δηλαδή από όσους πήραν μέρος στον Μακεδονικό αγώνα, ήταν Κρητικοί. Από αυτούς, οι επτακόσιοι πότισαν με το τίμιο αίμα τους την μακεδονική γη και έμειναν στα σπλάχνα της για να ριζώσει, να ανθίσει και να καρπίσει το δέντρο της λευτεριάς, όταν η ίδια η πατρίδα τους, η Κρήτη, δεν είχε βρει ακόμα τον δρόμο της απόλυτης ελευθερίας και εμάχετο για ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση” τόνισε η κα. Πατουλίδου στην αρχή της ομιλίας της.


Προβάλλοντας τα χαρακτηριστικά των αγωνιστών της Κρήτης, η κα. Πατουλίδου αναφέρθηκε “στην γενναιότητά τους, στην ευφυΐα τους, στο υψηλό εθνικό τους φρόνημα και τη φιλοπατρία τους, ιδεώδη που είχαν σφυρηλατηθεί κατά τους πολύχρονους αγώνες για την ανεξαρτησία και την ελευθερία τους και είχαν εδραιωθεί στη συνείδηση και στη σκέψη τους.”


Η κα. Πατουλίδου στη συνέχεια της ομιλίας της τόνισε την ιδιαίτερη προσφορά των κατοίκων στην Ασή Γωνιά καθώς “ένας αρχηγός, ο Παύλος Γύπαρης, του οποίου το άγαλμα δεσπόζει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και ένας οπλαρχηγός, ο Στυλιανός Κοκκινάκης, και δεκάδες ομαδάρχες και οπλίτες, έμειναν για πάντα στη μακεδονική γη”.


Κλείνοντας την ομιλία της η κα. Πατουλίδου, αφού ευχαρίστησε τους κατοίκους στην Ασή Γωνιά και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ο Τίμιος Σταυρός, με έντονη συγκίνηση, αναφέρθηκε στη φράση του Ελευθερίου Βενιζέλου “Εθνικοί λόγοι επιβάλλουν ο Μακεδονικός Αγών να γίνει το ευαγγέλιο της ελληνικής φυλής”προσθέτοντας η ίδια ότι “οι χιλιάδες αγωνιστές από την Κρήτη και από άλλα μέρη της Ελλάδας, δε θα μας συγχωρέσουν αν κάνουμε κάποιο λάθος στο όνομα της Μακεδονίας. Γιατί η δική τους συμφωνία με την ιστορία είναι υπογεγραμμένη με το αίμα τους.”


Η κα. Πατουλίδου κατόπιν επισκέφτηκε την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης κα. Μαρία Λιονή. Οι δύο Αντιπεριφερειάρχες και φίλες από παλιά, συζήτησαν θέματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση και αντάλλαξαν μεταξύ τους απόψεις για τις δυνατότητες να βελτιωθεί και να ενισχυθεί ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας, ενόψει μάλιστα της εφαρμογής του νόμου “Κλεισθένη”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου