Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Τραμπ: Τα Ηνωμένα Έθνη αποτελούν απλώς μια λέσχη για να συναντιέται κόσμος και να περνάει καλά


Στην πιο...
ευθεία παρέμβασή του στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής πριν ορκιστεί στην προεδρία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ πίεσε δημόσια τον Μπαράκ Ομπάμα να ασκήσει βέτο σε καίριας σημασίας για το Ισραήλ ψήφισμα στο ΣΑ του ΟΗΕ που απαιτούσε να τερματιστεί η εποικηστική δραστηιρότητα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, ωστόσο δεν τα κατάφερε.

Σε μία ένδειξη πως φοβούνταν ότι ο Ομπάμα θα εγκατέλειπε την διπλωματική προστασία που προσφέρουν επί δεκαετίες οι ΗΠΑ στο Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσαν δημόσια τον Λευκό Οίκο να ασκήσει βέτο στο σχέδιο απόφασης.


Ο Νετανιάχου ζήτησε αμερικανικό βέτο με ανάρτηση στο Twitter και ακολούθησε ο Ντόναλντ Τραμπ επίσης με αναρτήσεις σε Twitter και Facebook. «Πρέπει να ασκηθεί βέτο στην απόφαση που εξετάζεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά το Ισραήλ» έγραψε ο εκλεγμένος αμερικανός πρόεδρος.

Τελικά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ένα ψήφισμα που απαιτεί το τέλος των επικοισμών στη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ και ο Τραμπ επέπληξε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), αποκαλώντας τον «λυπηρό».

«Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν τόσο μεγάλη προοπτική αλλά αυτή τη στιγμή αποτελούν απλώς μια λέσχη για να συναντιέται κόσμος, να μιλάει και να περνάει καλά. Τόσο λυπηρό», είπε ο Τραμπ σε μήνυμά του στο Twitter.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου