Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Αγρότες: Αυξήσεις έως 15% στις εισφορές


650.000 αγρότες του ΟΓΑ λαμβάνουν τα ειδοποιητήρια για τις νέες φουσκωμένες εισφορές του πρώτου 6μήνου του 2016 - Τον 
Φεβρουάριο θα πληρώσουν τις εισφορές με το νέο σύστημα οι ελεύθεροι επαγγελματίες
«Kλειδώνει» μετά από πολλές αλλαγές ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τους αγρότες που θα εφαρμοστεί από 1/1/2017.
Το σενάριο που προωθείται είναι η νέα εισφορά επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος να πληρώνεται μηνιαίως και να είναι καταβλητέα μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Αυτό σημαίνει πως οι πρώτες εισφορές επί του εισοδήματος θα πρέπει να πληρωθούν στα τέλη Φλεβάρη. Εξετάζεται αρχικά οι πληρωμές να γίνονται με ειδοποιητήρια, με στόχο εντός του 2017 να ολοκληρωθεί το ηλεκτρονικό σύστημα.
Την ίδια ώρα 650.000 αγρότες του ΟΓΑ λαμβάνουν αυτές τις μέρες τα ειδοποιητήρια για τις νέες φουσκωμένες εισφορές του πρώτου 6μήνου του 2016, τις οποίες έχουν περιθώριο να πληρώσουν μέχρι 30 Δεκεμβρίου.
Πρόκειται για το δεύτερο «κύμα» αυξήσεων μετά από αυτό το καλοκαιριού, όταν οι αγρότες κλήθηκαν να πληρώσουν το πρώτο... καπέλο στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.
Οι αυξήσεις στις εισφορές των αγροτών επέρχονται σταδιακά. Μάλιστα με το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της πρώτης δόσης καταργήθηκε μετά από απαίτηση των δανειστών και η μεταβατική περίοδος με τις «εκπτώσεις» που είχαν δοθεί για τις αυξήσεις στις εισφορές υγείας.
Διατηρείται, πάντως, η μακρά μεταβατική περίοδος για τις αυξήσεις στις εισφορές της σύνταξης.
Οι πληρωμές των εισφορών, όπως ανακοινώνει ο ΟΓΑ μπορούν να γίνουν σε όλα τα καταστήματα ΕΛΤΑ, μέσω του τραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ και μέσω e-banking.
Στα ειδοποιητήρια με ληξιπρόθεσμες οφειλές περιλαμβάνεται προσαύξηση (επιτόκιο 8% ετήσιο), από την 1η του μήνα που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως την 30-12-2016.

-Οι ασφαλισμένοι που έχουν υπαχθεί στην παλιά ρύθμιση με τριμηνιαία καταβολή δόσεων, θα λάβουν τρεις ειδοποιήσεις. Οι δύο αφορούν στις δόσεις Α΄ και Β΄ τριμήνου 2016 και η τρίτη στην τρέχουσα ασφαλιστική εισφορά του Α΄ εξαμήνου 2016, με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής 30/12/2016.

- Οι ασφαλισμένοι που έχουν υπαχθεί στις ηλεκτρονικές ρυθμίσεις (100 δόσεις, Νέα Αρχή και Πάγια) και τηρούν τους όρους, δεν θα λάβουν ειδοποίηση. Η καταβολή της τρέχουσας εισφοράς Α΄ Εξαμήνου 2016, θα γίνει ταυτόχρονα με τη πληρωμή της δόσης του Δεκεμβρίου. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να εκτυπώσουν το έντυπο πληρωμής από την σχετική διαδικτυακή εφαρμογή (www.oga.gr / Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες / Υπηρεσίες προς το κοινό / Εκτύπωση εντύπων ρυθμίσεων).

- Ασφαλισμένοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, οι οποίες έχουν διαβιβαστεί στο Κ.Ε.Α.Ο., θα λάβουν ειδοποιητήριο μόνο με την τρέχουσα ασφαλιστική εισφορά.

Ο ΟΓΑ υπενθυμίζει πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν με τις διατάξεις της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων μέσα από τη σχετική διαδικτυακή εφαρμογή (www.oga.gr). Ο Οργανισμός παρακαλεί τους ασφαλισμένους να καταβάλουν εμπρόθεσμα τις εισφορές, για να έχουν δικαίωμα στις παροχές υγείας και αγροτικής εστίας και να μην επιβαρύνονται με επιτόκιο. Ξεκαθαρίζει άλλωστε πως δεν θα δοθεί παράταση πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας 30-12-2016.
Αν και τα ποσά για σύνταξη ΟΓΑ παραμένουν σταθερά (είχαν αυξηθεί στην πληρωμή για το δεύτερο 6μηνο του 2015) αυτή τη φορά αυξάνονται οι εισφορές υπέρ υγείας. Υπολογίζονται στο 3,61% του τεκμαρτού εισοδήματος και όχι στο 2,75%. Η αύξηση είναι 70 ευρώ για όσους ανήκουν στις ασφαλιστικές κατηγορίες 1-5 ενώ φτάνει τα 82 στην 6η κατηγορία και τα 94 στην 7η. Ποσοστιαία κυμαίνεται από 8,5% ως 15% σε σχέση με τις εισφορές του β' εξαμήνου του 2015. protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου