Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

H IΣΛΑΜΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ!


bruss1Χάος και πανικός επικράτησαν στο αεροδρόμιο Zaventem των Βρυξελλών, στο Βέλγιο, μετά τις δύο εκρήξεις που συντάραξαν τον χώρο το πρωί της Τρίτης. Άνθρωποι πανικόβλητοι άρχισαν να τρέχουν για να σωθούν ενώ οι εικόνες που έρχονται στη δημοσιότητα προκαλούν σοκ για το νέο χτύπημα στην καρδιά της Ευρώπης. Έκρηξη σημειώθηκε και σε σταθμό του μετρό στις Βρυξέλλες σε απόσταση μίας στάσης από τα γραφεία της Ε.Ε.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για αρκετές απώλειες, χωρίς οι αρχές να επιβεβαιώνουν επίσημα τον αριθμό τον νεκρών. Εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας στη βελγική πρωτεύουσα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι εκρήξεις προκάλεσαν τουλάχιστον 21 θανάτους, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό που δόθηκε λίγο πριν από τις 11:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας).
Υπάρχουν «11 θάνατοι» στο αεροδρόμιο του Ζάβεντεμ και επίσης «περίπου δέκα» στον σταθμό Μάαλμπεκ στη ευρωπαϊκή συνοικία «όπου σημειώθηκε μια πολύ ισχυρή έκρηξη στο μετρό», δήλωσε ο Μέις. «Οι περισσότεροι τραυματίες έχουν ήδη απομακρυνθεί, η κατάσταση είναι αρκετά χαοτική».
Η βελγική τηλεόραση, RTBF, μετέδωσε λίγη ώρα αργότερα ότι οι νεκροί από την έκρηξη στο μετρό είναι 15, ενώ 10 είναι οι σοβαρά τραυματισμένοι και 45 οι ελαφρά τραυματισμένοι.
Το βελγικό δημόσιο δίκτυο VRT μετέδωσε πως οι εκρήξεις στο αεροδρόμιο οφείλονται σε επίθεση αυτοκτονίας, μια πληροφορία που επιβεβαίωσε και ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου. Το κέντρο διαχείρισης κρίσεων του Βελγίου επιβεβαίωσε νωρίτερα ότι σήμερα το πρωί σημειώθηκαν δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και υπάρχουν αρκετά θύματα. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στην αίθουσα αναχωρήσεων στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Σχετικά με την έκρηξη στο μετρό υπάρχουν πληροφορίες για 10 νεκρούς, μετέδωσε το βελγικό δίκτυο BVTM. Για τουλάχιστον 15 τραυματίες στον σταθμό Μάαλμπεκ έκανε λόγο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
bruss2
«Μείνετε εκεί που είστε», συστήνει στον κόσμο το κέντρο διαχείρισης των κρίσεων. Λεωφορεία, τραμ, μετρό, τίποτε δεν κυκλοφορεί πια στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση. Παράλληλα, έκλεισαν οι κύριοι σιδηροδρομικοί σταθμοί της πόλης. Και ο βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ προειδοποίησε τους πολίτες να αποφύγουν προς το παρόν τις μετακινήσεις. «Για την ώρα, ζητάμε από τους πολίτες να αποφύγουν κάθε μετακίνηση», ανέφερε μήνυμα του πρωθυπουργού στο Twitter.
Την ίδια ώρα, οι βελγικές αρχές στέλνουν 225 επιπλέον στρατιώτες στις Βρυξέλλες μετά τις εκρήξεις, σύμφωνα με το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga. Στρατός και αστυνομία ενισχύουν και την ασφάλεια γύρω από τους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στο προσωπικό της να αποφεύγει τις μετακινήσεις και να παραμείνει στο γραφείο ή στο σπίτι. «Τα Ευρωπαϊκά όργανα εργάζονται από κοινού για την ασφάλεια των εργαζομένων και των κτιρίων», αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter, η επίτροπος Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, υπεύθυνη για το Ανθρώπινο Δυναμικό.
Το αεροδρόμιο εκκενώθηκε και έκλεισε αμέσως μετά τις εκρήξεις, ενώ διακόπηκαν και τα σιδηροδρομικά δρομολόγια προς αυτό. Οι αρχές του αεροδρομίου κάλεσαν μέσω Twitter τους πολίτες να μην μεταβαίνουν στο αεροδρόμιο και να αποφεύγουν τη γύρω περιοχή. Όλες οι πτήσεις, όπως ήταν αναμενόμενο, ακυρώθηκαν. Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών εξυπηρετεί περισσότερα από 23 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως πριν από τις εκρήξεις ακούστηκαν πυροβολισμοί μέσα στο αεροδρόμιο, ενώ ακούστηκε κάποιος να φωνάζει στα αραβικά, μεταδίδει το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga.
Το βελγικό δίκτυο RTBF, επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα, μετέδωσε πως υπήρχαν άνθρωποι τραυματισμένοι και χωρίς τις αισθήσεις στην αίθουσα των αναχωρήσεων, απέναντι από το ξενοδοχείο Sheraton.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΚΡΗΞΗΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΚΡΗΞΗ
Ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου Sky News, Άλεξ Ρόσι, ο οποίος βρισκόταν εκεί, δήλωσε ότι άκουσε δύο «πάρα πολύ δυνατές εκρήξεις». «Αισθάνθηκα το κτίριο να δονείται. Υπήρχε επίσης σκόνη και καπνός (...) πήγα προς το σημείο από το οποίο ακούστηκε η έκρηξη και άνθρωποι έβγαιναν από εκεί πολύ ζαλισμένοι και σοκαρισμένοι».
«Αυτό που σκέφτονται εδώ είναι ότι ήταν κάποιου είδους τρομοκρατική επίθεση - αυτό δεν έχει επαληθευτεί από οποιεσδήποτε αρχές εδώ στο αεροδρόμιο», σημείωσε.
Το Belga, επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών του Βελγίου, μετέδωσε πως αυξήθηκε το επίπεδο του συναγερμού για την ασφάλεια στην ύψιστη βαθμίδα, το 4, σε όλη τη χώρα.
Οι ισχυρές εκρήξεις σημειώνονται τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψη, στις Βρυξέλλες, του Σαλά Αμπντεσλάμ, βασικού υπόπτου για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι το Νοέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου