Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Ελληνοτσεχικό διπλωματικό θρίλερ με απόσυρση του Έλληνα πρέσβη


Ο Κοτζιάς αποσύρει τον διπλωμάτη από την Τσεχία μετά τις προκλητικές δηλώσεις Ζέμαν


Ελληνοτσεχικό διπλωματικό θρίλερ με απόσυρση του Έλληνα πρέσβηΣε ανάκληση του Έλληνα πρέσβη στην Τσεχία μετά τις δηλώσεις του Τσέχου προέδρου προχώρησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η πολύ σοβαρή αυτή διπλωματική ρελάνς από τις ελληνικές διπλωματικές Αρχές αποτελεί ουσιαστικά μία τελευταία κίνηση πριν την οριστική διακοπή των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.

Από την πλευρά του υπουργείο Εξωτερικών γίνεται λόγος για κλήση του Έλληνα διπλωμάτη για διαβουλεύσεις και πετούν το μπαλάκι για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών στην Τσεχία, ζητώντας διόρθωση των προκλητικών δηλώσεων. Αντιδρώντας πάντως στις εμπρηστικές δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας, την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας αρκέστηκε να δηλώσει πως «η Τσεχία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χάρις και στην Ελλάδα. Ουδέν περαιτέρω σχόλιο, επί του παρόντος».
Υπενθυμίζεται ότι προ δύο ημερών ο Πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν προέβη σε εμπρηστικές δηλώσεις αναφορικά με το ενδεχόμενο να μπει η χώρα του στη νομισματική ένωση, τονίζοντας πως «η Τσεχική Δημοκρατία πρέπει να υιοθετήσει το ευρώ την πρώτη ημέρα μετά την αποχώρηση της Ελλάδας».
Ο Ζέμαν, «δικαιολόγησε» αυτή του τη δήλωση καθώς όπως είπε δεν θέλει οι πολίτες της Τσεχίας να πληρώνουν τα ελληνικά χρέη.
Προχώρησε περαιτέρω δηλώνοντας απογοητευμένος από τις διαπραγματεύσεις του Ιουλίου λέγοντας ότι «αν και ήμασταν κοντά στο Grexit, τελικά απογοητεύτηκα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων».
Υπενθυμίζεται πάντως ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ζέμαν εξαπολύει τέτοιου είδους επίθεση εναντίον της Ελλάδας, καθώς στο παρελθόν έχει επανέλθει με ανάλογες δηλώσεις του τόσο στο Bloomberg όσο και στην εφημερίδα «Mlada fronta Dnes».
Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι σε αντίστοιχη κίνηση με ανάκληση των διπλωματικών της Αρχών από το Τελ Αβίβ είχε προβεί η Τουρκία μετά την επίθεση ισραηλινών κομάντος στο «Μαβί Μαρμαρά» στα τέλη Μαϊου του 2010.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου