Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

ΠΟΥΤΙΝ ΣΕ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ: «ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ» - «ΕΙΝΑΙ ΑΝΗΘΙΚΟΣ, ΕΑΝ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ, ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΩ» Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ





O Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε τεράστιο λάθος την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού.
- Κατηγόρησε ευθέως την Τουρκία πως χρησιμοποιεί τους τρομοκράτες για να πετύχει τους στόχους της.

- Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αρνήθηκε να έχει οποιαδήποτε συνάντηση ή τηλεφωνική επαφή με τον Ερντογάν ή τον Νταβούτογλου.
- Ο Τούρκος πρόεδρος, Ερντογάν δήλωσε πως και η Τουρκία θα λάβει μέτρα εναντίον της Ρωσίας.


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η κυβέρνηση της Τουρκίας θα δράσει «με υπομονή και όχι συναισθηματικά», πριν λάβει οποιαδήποτε μέτρα σε απάντηση των μέτρων που έλαβε η Μόσχα για την επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν δήλωσε στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της πρώτης μέρας της διάσκεψης για το κλίμα που πραγματοποιείται στο Παρίσι, πως η Τουρκία εργάζεται να διασφαλίσει ότι δεν θα επέλθει ολοσχερής ρήξη στις σχέσεις της με την Ρωσία, τον κυριότερο προμηθευτή της στο πεδίο της ενέργειας.

Η Μόσχα νωρίτερα σήμερα ανακοίνωσε πως θα επιβάλλει απαγόρευση εισαγωγών κυρίως αγροτικών προϊόντων από την Τουρκία, έπειτα από κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24 από την τουρκική πολεμική αεροπορία την προηγούμενη εβδομάδα.

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε ανήθικες τις κατηγορίες που αποδίδονται στην Τουρκία για την αγορά πετρελαίου από το Ισλαμικό Κράτος. Η Τουρκία δεν είναι τόσο ανέντιμη που θα αγόραζε πετρέλαιο από τρομοκράτες, είπε, προσθέτοντας πως αν βρεθούν αποδείξεις τέτοιες αγοραπωλησίες, θα παραιτηθεί από τον προεδρικό του αξίωμα.Αν υπάρχουν τέτοια στοιχεία, ας τα παρουσιάσουν αυτοί που θα τα βρουν, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε «τεράστιο λάθος» την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους και τόνισε πως δεν συνάντησε σήμερα τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την πρώτη μέρα της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η Μόσχα επιθυμεί να σχηματίσει μια διευρυμένη συμμαχία χωρών ενάντια στην τρομοκρατία, ο Πούτιν δήλωσε: «Πάντα το υπερασπιζόμασταν αυτό», προσθέτοντας: «Όμως, αυτό δεν μπορεί να γίνει, ενώ κάποια χώρα συνεχίζει να χρησιμοποιεί αρκετές τρομοκρατικές οργανώσεις για να πετύχει τους στόχους της».

Παράλληλα ο Πούτιν τόνισε πως η οικονομική υποστήριξη προς τους τρομοκράτες στη Συρία συνεχίζεται.«Πρόσφατα  λάβαμε κι άλλες αναφορές οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι το πετρέλαιο που προέρχεται από τις περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος μεταφέρεται σε βιομηχανική κλίμακα στο έδαφος της Τουρκίας», τόνισε. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη πως προσωπικά θλίβεται για την επιδείνωση των σχέσεων της Ρωσίας με την Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου