Προκειμένου ο κόσμος να περιορίσει καλύτερα την εξάπλωση του κοροναϊού, οι ηγέτες της ομάδας των 20 (G-20) θα πρέπει να παρέχουν περισσότερη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη εμβολίου, δήλωσε ο Μπιλ Γκέιτς.
Σε μια γνωμοδότηση που παρασχέθηκε στη Νότια Κορέα αποκλειστικά για το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap την Κυριακή, ο Γκέιτς συνιδρυτής της Microsoft, σημείωσε ότι ο κοροναϊός δεν είχε επηρεάσει ακόμη πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και δήλωσε ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες, ειδικά οι 20, θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες για να το διατηρήσουν έτσι, επειδή είναι «πιθανότατα μόνο θέμα χρόνου πριν ένα μέρος του πλανήτη να μολύνει ένα άλλο».

Μέσω του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, ο μεγιστάνας των επιχειρήσεων υπήρξε ενεργός φιλανθρωπος και διεξήγαγε μάχες κατά ασθενειών όπως η φυματίωση, η ελονοσία και η πολιομυελίτιδα.

Προτάσεις Γκέις

Ο Γκέιτς έθεσε τρία βήματα για τους παγκόσμιους ηγέτες: εξασφάλιση σωστής κατανομής πόρων όπως μάσκες και διαγνωστικά τεστ, χρηματοδότηση έρευνας και ανάπτυξης για εμβόλιο και στη συνέχεια παρασκευή και παράδοση του εμβολίου.
Ο Γκέιτς δήλωσε σχετικά με τον προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό: «Τελικά, ελπίζουμε ότι θα υπάρξει αρκετός για όλους», προσέθεσε όμως ότι κάποιες σκληρές επιλογές πρέπει να γίνουν με έξυπνο τρόπο, έτσι ώστε οι πόροι να φτάσουν στους σωστούς ανθρώπους και όχι απλώς στον «υψηλότερο πλειοδότη».
«Ο ιδιωτικός τομέας έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, αλλά εάν η στρατηγική μας για την καταπολέμηση της πανδημίας εξελίσσεται σε πόλεμο διαγωνισμού μεταξύ των χωρών, αυτή η ασθένεια θα σκοτώσει πολλούς περισσότερους ανθρώπους», δήλωσε ο Γκέιτς.
«Πρέπει να διαθέσουμε πόρους με βάση τη δημόσια υγεία και τις ιατρικές ανάγκες».

Συνεργασία ειδικών και ηγετών

Ο Γκέιτς δήλωσε ότι οι βετεράνοι των επιδημιών Ebola και HIV θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών γι’ αυτό, και οι παγκόσμιοι ηγέτες θα πρέπει να συνεργαστούν με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).
Στη συνέχεια, κάλεσε τους ηγέτες να δεσμευτούν για τη χρηματοδότηση της R&D για την ανάπτυξη εμβολίου.
Ο Γκέιτς δήλωσε ότι το (CEPI), που εγκαινιάστηκε από το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, το Wellcome Trust και διάφορες κυβερνήσεις, ανέπτυξαν «τουλάχιστον οκτώ πιθανά εμβόλια» για τον κοροναϊό, με προσδοκίες ότι τουλάχιστον ένα θα είναι έτοιμος εντός 18 μηνών.
Ο Γκέιτς δήλωσε ότι θα είναι «η ταχύτερη αντίδραση των ανθρώπων από τη στιγμή ανίχνευσης ενός ολοκαίνουργιου παθογόνου για την ανάπτυξη ενός εμβολίου εναντίον του», αλλά το χρονοδιάγραμμα θα εξαρτηθεί από τη χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με τον Γκέιτς, πολλά έθνη συνέβαλαν στο CEPI τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αλλά ο συνασπισμός χρειάζεται τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για το έργο τους.
Ανέφερε ότι η χρηματοδότηση δε θα πρέπει να σταματήσει, επειδή η τιμή δεν περιλαμβάνει το κόστος κατασκευής και παράδοσης του εμβολίου.
«Δεν είμαστε σίγουροι ποια εμβόλια θα είναι τα πιο αποτελεσματικά ακόμη, και το καθένα απαιτεί μοναδική τεχνολογία για να λειτουργεί».

Πηγή: tribuneonlineng.com