Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

ΑΥΤΟ είναι το πραγματικό προφίλ του δολοφόνου καμικάζι του Μάντσεστερ -Η Αγγλία του είχε δώσει όλες τις ευκαιρίες [εικόνες]



Δεν πρόκειται για έναν περιθωριακό μετανάστη δεύτερης γενιάς, ο οποίος δεν βρήκε τη θέση του στη χώρα που τον υιοθέτησε, την Αγγλία. Ο 22χρονος καμικάζι Σαλμάν Αμπέντι από τη Λιβύη είχε όλες τις ευκαιρίες για μια καλή ζωή στην Αγγλία....
Φανατικός της ομάδας Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κάπνιζε κάνναβη και ριζοσπαστικοποιήθηκε πρόσφατα. Το προφίλ του καμικάζι της επίθεσης στον χώρο συναυλίας του Μάντσεστερ αρχίζει να ολοκληρώνεται.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο ύποπτος για την τραγωδία ταυτοποιήθηκε με το όνομα Σαλμάν Αμπέντι» δήλωσε στους δημοσιογράφους, την Τρίτη, ο επιθεωρητής  Ian Hopkins, επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης. Την Τετάρτη, η υπουργός Εσωτερικών Amber Rudd ανέφερε ότι ο δράστης ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας και ότι «πιθανότατα δεν έδρασε μόνος» για να κάνει αυτή την επίθεση, «η οποία ήταν πιο καλά σχεδιασμένη από άλλες».

Μεταφέροντας τη βόμβα στο σακίδιο πλάτης, ο Sulliman Ramadan Abedi, ή Σαλμάν Αμπέντι, πήρε το μετρό το βράδυ της Δευτέρας, στη στάση «Βικτόρια», περιμένοντας να βγουν τα νέα παιδιά από την αίθουσα συναυλιών του Μάντσεστερ Αρένα. Προκάλεσε την έκρηξη πάνω του και παρέσυρε μαζί του στον θάνατο 22 άτομα, τραυματίζοντας δεκάδες άλλα.
Ο καμικάζι, παρότι το Ισλαμικό Κράτος δεν χρησιμοποίησε αυτό τον όρο στην ανακοίνωσή του, γεννήθηκε το 1994 στο Μάντσεστερ από γονείς Λίβυους, οι οποίοι είχαν μεταναστεύσει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ξεφύγουν από το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι. Οι γονείς επέστρεψαν στη Λιβύη όταν κατέρρευσε το καθεστώς Καντάφι, το 2011.
Ο πατέρας του, μέλος της Αλ Κάιντα:
Η μητέρα του Samia Tabbal και ο πατέρας του Ramadan Abedi, φύλακας ασφαλείας, έζησαν αρχικά στο Λονδίνο και στη συνέχεια μετακόμισαν στο Μάντσεστερ, στο εύπορο προάστιο Fallowfield, νότια της πόλης. Στη γειτονιά του ελάχιστοι ήταν αυτοί που γνώριζαν τον νεαρό καμικάζι. Οι γείτονες θυμούνται αχνά έναν ψηλό, αδύνατο νεαρό, ο οποίος ήταν ελάχιστα γνωστός και τον είχαν δει να φοράει συχνά ισλαμικά ρούχα.

«Δεν είμαι σίγουρη ούτε πώς ήταν το πρόσωπό του, για να πω την αλήθεια. Ωστόσο τον έβλεπα να περνάει κάθε μέρα», είπε η Rachel Harding, 37 ετών, η οποία μένει στο διπλανό σπίτι και δήλωσε «σοκαρισμένη, έκπληκτη, φοβισμένη». «Αυτή η γειτονιά είναι από τις πιο πλούσιες του Μάντσεστερ και πολύ ήσυχη», πρόσθεσε.

«Ηταν ένας πολύ διακριτικός νεαρός, πάντα με σεβασμό απέναντί μου. Ο αδελφός του Ισμαέλ ήταν πολύ κοινωνικός, αλλά ο Σαλμάν ήταν πολύ πιο ήσυχος», δήλωσε στον Guardian ένας Λίβυος του Μάντσεστερ.
Η Daily Telegraph αναφέρει ότι ο Σαλμάν Αμπέντι ήταν το τρίτο παιδί μιας οικογένειας τεσσάρων παιδιών. Ο νεαρός πήγε στο σχολείο Burnage Academy for Boys και στη συνέχεια ξεκίνησε σπουδές εμπορίου και μάνατζμεντ στο Πανεπιστήμιο του Salford, κοντά στο Μάντσεστερ.
Σύμφωνα με τον Sam Grogan, υπεύθυνο του πανεπιστημίου, ο οποίος έκανε δηλώσεις στο πρακτορείο Press Association, ο νεαρός εγκατέλειψε τις σπουδές του στο δεύτερο έτος και δεν είχε πάρει πτυχίο. Σύμφωνα με φίλους του, οι οποίοι μίλησαν στο BBC, ο Σαλμάν Αμπέντι έπαιζε καλό ποδόσφαιρο, ήταν φαν της Γιουνάιτεντ και κάπνιζε συστηματικά χασίς.

Μεγάλωσε σε μια θρησκευόμενη οικογένεια και ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας. Σύμφωνα με πολλές βρετανικές εφημερίδες και κυρίως τους Financial Times, ριζοσπαστικοποιήθηκε αρκετά πρόσφατα, τα τελευταία χρόνια. Στους Times, ένας φίλος του από το σχολείο αναφέρει ότι ο Σαλμάν «πριν από τρεις εβδομάδες πήγε στη Λιβύη και επέστρεψε πριν από λίγες ημέρες».
Η Mirror αποκάλυψε ότι ο ύποπτος ήταν φίλος του Raphael Hostey, ή αλλιώς Abou Qaqa al-Britani, ενός προπαγανδιστή του Ισλαμικού Κράτους ο οποίος σκοτώθηκε στη Συρία το 2016, μετά από χτύπημα που έγινε με drone. Η Telegraph γράφει ότι σύχναζε σε ένα τζαμί στο Μάντσεστερ, το οποίο είναι ύποπτο ότι συγκεντρώνει χρήματα για το τζιχάντ.

Ο Σαλμάν Αμπέντι πέρασε και από τη Συρία, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Gérard Collomb. «Ξέρουμε όσα μας είπαν οι Βρετανοί ανακριτές. Μετά από ένα ταξίδι στη Λιβύη και μετά σίγουρα στη Συρία, ριζοσπαστικοποιήθηκε και αποφάσισε να διαπράξει αυτή την επίθεση», δήλωσε.
Ο αδελφός του Ισμαήλ ήταν υπεύθυνος σε ένα σχολείο Κορανίου του τοπικού τζαμιού στο Didsbury, το Manchester Islamic Centre. Ο πατέρας του δράστη ήταν ένας από αυτούς που καλούσαν τους πιστούς για προσευχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου